Гени, які контролюють тривалість періоду яровизації у сорту пшениці м'якої озимої Миронівська cлава

Автор(и)

  • A. V. Pirych The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
  • N. V. Bulavka The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
  • H. M. Kovalyshyna National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Ключові слова:

genes, duration of vernalization period, bread winter wheat, variety, sensitivity to the photoperiod, hybridological genetic analysis

Анотація

У результаті наших досліджень встановлено, що тривалість яровизаційної потреби сорту пшениці м'якої озимої Миронівська слава становить 40 діб; за  чутливістю до фотоперіоду сорт можна характеризувати як сильно чутливий до тривалості дня (подовження вегетаційного періоду за вирощування рослин в умовах штучно скороченої тривалості дня становить 11-15 діб). За результатами гібридологічного генетичного аналізу із застосуванням спеціальних тестерних ліній у генотипі сорту Миронівська слава встановлено наявність домінантного алеля гена Vrd2, який скорочує  тривалість періоду яровизації. На виколошування рослин  пшениці окрім генів, які визначають яровизаційну потребу, значний вплив має система генів, яка контролює чутливість рослин  до фотоперіоду (Ppd). Сорт пшениці озимої м'якої Миронівська слава за генетично обумовленими особливостями його розвитку на ранніх етапах онтогенезу  пристосований до природних  умов вирощування у Лісостепу України. Для кращої підготовки сорту Миронівська слава до зимового періоду його насіння не потрібно висівати восени у  надто ранній для озимої пшениці термін, щоб не спровокувати проходження яровизації до початку зимового періоду та перехід до генеративного розвитку за можливого потепління під час зимівлі, а відтак – можливе пошкодження рослин.

Посилання

Bulavka, N. V. (1985). Geny, opredelyayuschie yarovoy tip razvitiya novyih perspektivnyih sortov pshenitsyi mironovskoy selektsii. Biologicheskie osnovyi povyisheniya produktivnosti zernovyih kultur. Sb. nauch. trudov [Collection of scientific works Biological bases of productivity increase of grain crops], 37–42. [in Russian]

Stelmah, A. F., Fayt, V. I., Martyinyuk, V. R. (2000). Geneticheskie sistemy tipa i skorosti razvitiya myagkoy pshenitsyi. Tsitologiya i genetika, [Cytology and genetics], 2, 39–45. [in Russian]

Zolotova, N. A. (2002). Pro vzaemodiyu genetichnih sistem yarovizatsiynoyi potrebi ta fotoperiodichnoyi chutlivosti ozimoyi m’yakoyi pshenitsi. Vis. odes.nac.univ[Collection of scientific works Odessa national university ], 7(1), 86–94. [in Ukraine]

Balashova, I. A., Fayt, V. I, Zavisha, E. K., Sivolap, Yu. M. (2006). Markirovanie gena Vrd 1ozimoy myagkoy pshenitsyi. Tsitologiya i genetika. [Cytology and genetics], 6, 11–14. [in Russian]

Bulavka, N. V. (2011). Osoblivosti yarovizatsiynoyi potrebi ta fotoperiodichnoyi chutlivosti mironivskih sortiv ozimoyi m’yakoyi pshenitsi. Regulyatsiya rostu i rozvitku roslin: fiziologo-biohimichni i genetichni aspekti. Proc.Int.Sci.Conf., 57–58.

Kovtun, I. I., Goysa, I. I., Mitrofanov, B. A. (1990). Optimizatsiya usloviy vozdelyivaniya ozimoy pshenitsyi po intensivnoy tehnologi. L.: Gidrometeoizdat,– 186.

Siroshtan, A. A., Kavunets, V. P., Bulavka, N. V. (2016). Yarovizatsiyna potreba sortiv pshenitsi m’yakoyi ozimoyi. Mironivskiy visnik [The V.M.Remeslo Myronivka institute of wheat]. 3, 148–159. [in Ukraine]

Fayt, V. I. (2006). Izogennyie linii ozimoy pshenitsyi po genam kontrolya prodozhitelnosti yarovizatsii. Vestnik Vavilovskogo Obshestva Genetikov i Selekcionerov, 10(3), 580–587. [in Russian]

Bulavka, N. V. (2014). Yarovizatsionnaya potrebnost sortov ozimoy myagkoy pshenitsyi v svyazi s ih morozoustoychivostyu. Zemledelie i selektsiya v Belarusi. Sb. nauch. trudov – Mn. IVTs «Minfina». [Agriculture and selection in Belarus],50. 383–392. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-04

Номер

Розділ

Селекція і насінництво