Оцінка впливу технік культивування на зміну морфологічних ознак зростків плодових тіл PLEUROTUS OSTREATUS (JACQ.) P. KUMM

Iryna Bandura, Alina Kulyk, Svitlana Baibіerova, Valentina Zhukova, Olena Sukharenko

Анотація


Цілісність зростків плодових тіл – запорука якості та харчової безпеки гливи у післязбиральний період, яку складно зберегти за умов використання існуючих типорозмірів вітчизняної тари. Можливість коригування величини зростків відповідно до розмірів тари – один із способів вирішення проблеми якісного пакування. Тому, метою досліджень стало виявлення впливу промислової техніки розташування субстратних блоків і перфорації отворами різного розміру на морфологічні ознаки зростків плодових тіл гливи звичайної штаму 2301 ІВК Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., який вирощується в більшості господарств, що культивують дану культуру в Україні.

Досліди проводили в умовах лабораторного корпусу ТДАТУ (м. Мелітополь) і науково-виробничого підприємства «Грибний лікар» (с. Садове, Мелітопольського району Запорізької обл.)

За результатами статистичного аналізу встановлено суттєву залежність технічних параметрів зростків гливи від розміру отворів на субстратних блоках. Отримані дані підтверджують можливість корегування параметрів зростків плодових тіл в умовах промислового вирощування відповідно до обраних технологічних операцій.

Істотне зниження біологічної ефективності штаму 2301 зафіксовано за використання технології горизонтального розташування блоків.

Доцільно провести додатковий кореляційно-регресійний аналіз за варіантами досліду з метою отримання лінійного рівняння, що забезпечить можливість прогнозування

Ключові слова


Oyster, clusters of fruit bodies, morphology, industrial cultivation, food safety, packaging

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Dudka, I. O. (1978) Promyshlennoye kul’tivirovaniye s’yedobnykh gribov. [Industrial production of edible mushrooms] Kyiv: Naukova dumka,262 .

Markova, M. E. (2008). Sorbtsiya tyazhelykh metallov vysshimi gribami i khitinom raznogo proiskhozhdeniya v opytakh in vitro [Sorption of heavy metals by higher fungi and chitin of different origin in experiments in vitro]. Vestnik Nizhegorodskogo universiteta im. N. I. Lobachevskogo, 6. 118–124.

Gerasimenya, V. P. ed. (2013) Ekstrakty mitseliya veshenki (Pleurotus ostreatus): mediko-biologicheskiye effekty i vozmozhnyye mekhanizmy deystviya [Extracts of oyster mycelia (Pleurotus ostreatus): biomedical effects and possible mechanisms of action] Moscow: Institute chemical physics n. N. N. Semenova RAN, LTD «Inbiofarm», 224.

Donglu, F., Wenjian, Y., Kimatu, B.M., Xinxin, A., Qiuhui, H., Liyan ,Z. (2016) Effect of nanocomposite packaging on postharvest quality and reactive oxygen species metabolism of mushrooms (Flammulina velutipes). Postharvest Biology and Technology, 119, 49–57.doi:10.1016/j.postharvbio.2016.04.012

Jaworska, G., Bernaś, E., Mickowska, B. (2011). Effect of production process on the amino acid content of frozen and canned Pleurotus ostreatus mushrooms. Food Chemistry,125(3), 936–943.

Jesenak, M., Majtan, J., Rennerova, Z., Kyselovic, J., Banovcin, P., Hrubisko, M. (2013). Immunomodulatory effect of pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections. International Immunopharmacology. 15(2), 395–399. doi:10.1016/j.intimp.2012.11.020

Shahla Rashid, M. A. A., M. Imran Mehmood, M. A. H., Rashid Waseem. (2007). Correlation between the sizes of polypropylene bags and the yield of Pleurotus ostreatus. Pak. J. Agri. Sci.,44(2), 317–320.

Stamets, P. (2000). Growing gourmet and medicinal mushrooms (3rd edition).Ten Speed Press, 574

Zireva, D. T., Fanadzo, M., Mashingaidze, A. B. (2007). Effect of substrate quantity and shelf position on yield of oyster mushroom (Pleurotus sajor caju) // Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(19), 3458–3461.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.