Урожайність суниці за використання тимчасового накриття рослин
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2020.03.115Ключові слова:
суниці, ягода, плівка, агроволокно, тунелі, мульчуючи плівка, врожайність, якість, звичайна технологія, технологія на грядахАнотація
У статті досліджено вплив використання тимчасового накриття рослин суниці сорту Клері на її врожайність. Установлено, що використання чорної мульчуючої плівки на грядах прискорює проходження фенологічних фаз. Накриття рослин суниці плівкою й білим агроволокном дає змогу отримувати дозрілі ягоди на 10-14 днів раніше, ніж за звичайного вирощування. Дослідженнями доведено, що накриття рослин суниці агроволокном і плівкою в осінній період дає змогу насадженням краще закласти генеративні органи. Накриття цими матеріалами у весняний період захищає рослини від дії заморозків під час цвітіння та від дощів у період достигання ягід. Вплив тимчасового накриття рослин суниці в кінцевому результаті позитивно позначається на врожайності та товарній якості ягід суниці й економічній ефективності вирощування. Так, для суниці сорту Клері найкращим виявився варіант тунельного накриття плівкою (технологія на грядах), що дав змогу отримати 37,9 т/га ягід, з яких 71 % плодів першого сорту. Використання агроволокна (технологія на грядах), дала можливість отримати високий врожай 29,5 т/га високоякісних плодів із виходом 65 % ягід першого сорту.
Посилання
Amaro, L. F., Soares, M. T., Pinho, C., Almeida, I. F., Ferreira, I. M. P. L. V. O. & Pinho O. (2012). Vplyv sortu ta umov zberihannia na vmist antotsianiv ta aktyvnist prybyrannia radykaliv u polunychnomu varenni. [Influence of cultivar and storage conditions in anthocyanin content and radical-scavenging activity of strawberry jams]. World Academy of Science, Engineering and Technology, 69, 118-122. Retrieved from https://repositorio-aberto.up.pt/bitstream/10216/65316/2/47988.pdf[in English].
Arancon, N. Q., Edwards, C. A., Bierman, P., Welch, C., & Metzger, J. D. (2004). Influences of vermicomposts on field strawberries: 1. Effects on growth and yields. Bioresource technology, 93(2), 145-153. [in English].
https://doi.org/10.1016/j.biortech.2003.10.014
Black, B. L., Enns, J. M., & Hokanson, S. C. (2002). A comparison of temperate-climate strawberry production systems using eastern genotypes. HortTechnology, 2(4), 670-675. [in English].
https://doi.org/10.21273/HORTTECH.12.4.670
Bossiy, O. (2015). Vyrobnytstvo sunytsi v Ukraini. [Review of the production of strawberries in Ukraine] [Electronic resource]. Resource access mode: http://fruit.org.ua/index.php/publikacii/150-oglyad-virobnitstva-sunitsi-sadovoji-v-ukrajini.[in Ukrainian]
Donchenko, А. (2016). RynokYeSsvizhomorozhenykhyahidvidkrytyidliaUkrainy. [EU-market of fresh-frozen berries is open to Ukraine]. [in Ukrainian]
Hanif, Z., & Budiyati, E. (2011). Diversity technology strawberry cultivation in different regional production centre. Proc. of Natural Resource Climate and Food Security in Developing Countries, 614-624. [in English].DOI:https://doi.org/10.13140/RG.2.1.2719.8965
Melnyk, O.V. (2007). «Nalahodzhene» vyroshchuvannia soniashnyku. ["Adjusted" cultivating sunflowers]. Gardening News. 3. 12-16.[in Ukrainian]
Osoblyvosti tekhnolohii sunytsi. [Features of strawberry technology]. [Electronic resource]. Podillya Plant. Access to resource resource: http://podillyaplant.com/osoblyvosti_tehnologij_vyroshhuvannja.html.[in Ukrainian].
Pavlyuk, V.V. (2013). Sunytsia kruhlyi rik - sorty ta sposoby vyroshchuvannia. [Strawberries all year round - varieties and ways of growing]. Pract manual. Kyiv: Agrar Medien Ukraine, 6-9. [in Ukrainian]
Pavlіuk, V. V., Shevchuk, L. M., Pavlіuk, N. V. (2009). Noviі sort suniеіі sadovoі (FRAGARIA ANANASSA L.) [The new variety of strawberry (FRAGARIA ANANASSAL.)]. Retrieved from http://http://base.dnsgb.com.ua/files/journal/Sadivnystvo/2009_62/10.pdf
Sherengovsky, P.Z., Gontar, V.T. (2009). Vyroshchuvannia rannoi sunytsi v tuneliakh. [Growing early strawberries in tunnels]. Scientific Bulletin of the National University of Bioresources and Natural Resources of Ukraine, 133, 72-75. [in Ukrainian]
Silenko, V.O. (2014). Suchasni ahrotekhnolohii v sadivnytstvi: praktyka. [Modern Agrotechnology in Horticulture: Practice]. Vinnytsya: LLC "Nealan LTD", 150. [in Ukrainian]
Yanovsky, Yu.P., Voyevodin, V.V. and Cheerleading, Ye.V. (2009). Yahody: pidruchnyk. [Berries: atextbook]. Kolobozh, 216. [in Ukrainian].
Zamorska, I. L. (2018). Тekhnolohichnykh vlastyvostei yahid sunytsi sadovoi. [Evaluation of technological properties of garden strawberries]. Technical sciences and technologies, 2 (12), 216-221. [in Ukrainian].
https://doi.org/10.25140/2411-5363-2018-2(12)-216-221
Zbyrannia sunytsi v Ukraini. [Harvesting strawberries in Ukraine]. Economic truth. 2016. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).