Оцінка фотосинтетичної діяльності сортів пастернаку посівного в умовах Правобережного Лісостепу України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2020.04.087

Ключові слова:

пастернак посівний, площа листкової поверхні, фотосинтетичний потенціал, чиста продуктивність фотосинтезу.

Анотація

У зв’язку з інтенсифікацією виробництва пастернаку посівного виникає питання з’ясування елементів технології вирощування, які мають забезпечити її високу продуктивність. Використання сортових рослинних ресурсів є однією з найважливіших ланок сільського господарства – основою економічного та соціального розвитку держави. Найефективнішим та економічно вигідним є широке впровадження нових сортів та гібридів з генетично визначеним рівнем адаптування до умов ґрунтово-кліматичних зон їх вирощування. Показник динаміки формування фотосинтетичної продуктивності є основою врожайності кожної сільськогосподарської культури. Метою досліджень було вивчення динаміки формування листкової поверхні у сортів пастернаку посівного в умовах Правобережного Лісостепу України. Досліджувані сорти пастернаку посівного формували високу площу активної асиміляційної поверхні, динаміка змін якої залежить від етапу органогенезу, ґрунтово кліматичних умов року та сортових особливостей. Із найбільшим показником у середньому за період вегетації площі листкової поверхні (49,0-49,6 тис. м2/га), фотосинтетичного потенціалу (1,79-1,83 млн м2 діб/га) та чистої продуктивності фотосинтезу (5,32-5,56 г/м2 за добу) характеризувалися сорти Стимул та Пульс в розрізі з іншими сортами. Встановлено, що для одержання стабільно високої врожайності (44,4‑45,4 т/га) та товарності коренеплодів (85-93 %) в умовах Правобережного Лісостепу України необхідно висівати високопродуктивні сорти пастернаку посівного Стимул та Пульс.

Біографії авторів

O. O. Komar, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Асистент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

O. V. Shemetun, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

V. O. Komar, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Завідувач навчально-науково-виробничої лабораторії «Овочі відкритого і закритого ґрунту»

Посилання

Pozniak, O. V., Tkalych, Yu. V. & Chaban, L. V. (2017). Innovations in vegetable growing: enrichment of the domestic market of rare plants. Vegetable and melon growing, 63, 280-290. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Oib_2017_63_36

Golubkina, N. A., Fedorova, M. I., & Stepanov, A. N. (2014). Content of micro- and macro-elements of parsnip (Pastinaka Sativa L.). Vegetable crops of Russia, 3, 18-21. https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-3-18-21

Khareba, O. V., Horova, T. K., & Pidlubenko, I. M. (2018). Variability of biochemical parameters of parsnip. Bulletin of KhNAU. Series: Crop production, selection and seed production, fruit and vegetable growing and storage, 2, 89-94. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhnau_roslyn_2018_2_12

Shimorova, Yu. E., Kislichenko V. S., & Kuznetsova, V. Yu. (2017). Research of phytosterols of root crops of sowing parsnip (Pastinaca sativa L.). Topical issues of modern medicine and pharmacy: materials of the 69th final scientific-practical conference of students and young scientists, 700-702. http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18351

Symonenko, N. A., & Shpychak, O. S. (2018). Species, chemical composition and pharmacological action of the genus Pastinaca, used in medicine and pharmacy. Modern achievements of pharmaceutical technology and biotechnology, 4, 230 235. http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16628

Boyko, N. N., Pisarev, D. I., & Zhilyakova, E. T. (2017). Study of pharmacognostic and technological parameters of fruits Рastinaca sativa L. Pharmacy Bulletin, 3 (77), 58-62. http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/15054

Khareba, O. V. & Rybak, Ya. Ya. (2018). Improving the economic efficiency of production of rare vegetable crops. Economics of agro-industrial complex, 12, 31-41. http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2018_12_7 https://doi.org/10.32317/2221-1055.201812031

Zakharchuk, O. V. (2009). Variety – as an innovative basis for crop development. Agroinkom, 5(8), 17-22. http://base.dnsgb.com.ua/files/journal/Agroinkom/agroinkom2009-5-8/agroinkom2009-5-8_17-22.pdf

Kraievska, L. S. (2017). Features of formation of indicators of photosynthetic productivity of common beans depending on pre-sowing seed treatment. Agriculture and forestry, 6(1), 166-174. http://nbuv.gov.ua/UJRN/agf_2017_6%281%29__22

Bykina, N. M. (2013). Photosynthetic activity of onion crops during fertilizer application. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Agronomy, 183(2), 169-176. http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_agr_2013_183%282%29__31

Rozhkov, A. O. & Harmashov, V. V. (2015). Indicators of photosynthetic potential of spring triticale depending on the influence of sowing methods and seeding rates. Taurian Scientific Bulletin, 90, 83-92. http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/90_2015/19.pdf

Latiuk, H. I. (2018). Influence of cultivation methods on productivity and quality of root crops of carrot hybrids in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast, 87, 55-61. http://hdl.handle.net/123456789/2121

Bezvikonnyi, P. V. (2010). The area of assimilation surface of table beets under the conditions of application of macro- and microfertilizers. Collection of scientific works of Podolsk State Agrarian and Technical University, 18, 113-117. http://nbuv.gov.ua/UJRN/ZnpPdatu_2010_18_28

Enedi, K. L. & Sadovska, N. P. (2016). Yield of table beets depending on sowing dates. A young scientist, 2, 143-147. http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2016_2_37

Palamarchuk, I. I. (2018). Influence of varietal characteristics on yield and biometric indicators of table beet production in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Collection of scientific works of VNAU. Agriculture and forestry, 9, 143-153. http://nbuv.gov.ua/UJRN/agf_2018_9_17

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-03

Номер

Розділ

Плодоовочівництво