Оцінка фотосинтетичної діяльності сортів пастернаку посівного в умовах Правобережного Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2020.04.087Ключові слова:
пастернак посівний, площа листкової поверхні, фотосинтетичний потенціал, чиста продуктивність фотосинтезу.Анотація
У зв’язку з інтенсифікацією виробництва пастернаку посівного виникає питання з’ясування елементів технології вирощування, які мають забезпечити її високу продуктивність. Використання сортових рослинних ресурсів є однією з найважливіших ланок сільського господарства – основою економічного та соціального розвитку держави. Найефективнішим та економічно вигідним є широке впровадження нових сортів та гібридів з генетично визначеним рівнем адаптування до умов ґрунтово-кліматичних зон їх вирощування. Показник динаміки формування фотосинтетичної продуктивності є основою врожайності кожної сільськогосподарської культури. Метою досліджень було вивчення динаміки формування листкової поверхні у сортів пастернаку посівного в умовах Правобережного Лісостепу України. Досліджувані сорти пастернаку посівного формували високу площу активної асиміляційної поверхні, динаміка змін якої залежить від етапу органогенезу, ґрунтово кліматичних умов року та сортових особливостей. Із найбільшим показником у середньому за період вегетації площі листкової поверхні (49,0-49,6 тис. м2/га), фотосинтетичного потенціалу (1,79-1,83 млн м2 діб/га) та чистої продуктивності фотосинтезу (5,32-5,56 г/м2 за добу) характеризувалися сорти Стимул та Пульс в розрізі з іншими сортами. Встановлено, що для одержання стабільно високої врожайності (44,4‑45,4 т/га) та товарності коренеплодів (85-93 %) в умовах Правобережного Лісостепу України необхідно висівати високопродуктивні сорти пастернаку посівного Стимул та Пульс.
Посилання
Pozniak, O. V., Tkalych, Yu. V. & Chaban, L. V. (2017). Innovations in vegetable growing: enrichment of the domestic market of rare plants. Vegetable and melon growing, 63, 280-290. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Oib_2017_63_36
Golubkina, N. A., Fedorova, M. I., & Stepanov, A. N. (2014). Content of micro- and macro-elements of parsnip (Pastinaka Sativa L.). Vegetable crops of Russia, 3, 18-21. https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-3-18-21
Khareba, O. V., Horova, T. K., & Pidlubenko, I. M. (2018). Variability of biochemical parameters of parsnip. Bulletin of KhNAU. Series: Crop production, selection and seed production, fruit and vegetable growing and storage, 2, 89-94. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhnau_roslyn_2018_2_12
Shimorova, Yu. E., Kislichenko V. S., & Kuznetsova, V. Yu. (2017). Research of phytosterols of root crops of sowing parsnip (Pastinaca sativa L.). Topical issues of modern medicine and pharmacy: materials of the 69th final scientific-practical conference of students and young scientists, 700-702. http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18351
Symonenko, N. A., & Shpychak, O. S. (2018). Species, chemical composition and pharmacological action of the genus Pastinaca, used in medicine and pharmacy. Modern achievements of pharmaceutical technology and biotechnology, 4, 230 235. http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16628
Boyko, N. N., Pisarev, D. I., & Zhilyakova, E. T. (2017). Study of pharmacognostic and technological parameters of fruits Рastinaca sativa L. Pharmacy Bulletin, 3 (77), 58-62. http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/15054
Khareba, O. V. & Rybak, Ya. Ya. (2018). Improving the economic efficiency of production of rare vegetable crops. Economics of agro-industrial complex, 12, 31-41. http://nbuv.gov.ua/UJRN/E_apk_2018_12_7 https://doi.org/10.32317/2221-1055.201812031
Zakharchuk, O. V. (2009). Variety – as an innovative basis for crop development. Agroinkom, 5(8), 17-22. http://base.dnsgb.com.ua/files/journal/Agroinkom/agroinkom2009-5-8/agroinkom2009-5-8_17-22.pdf
Kraievska, L. S. (2017). Features of formation of indicators of photosynthetic productivity of common beans depending on pre-sowing seed treatment. Agriculture and forestry, 6(1), 166-174. http://nbuv.gov.ua/UJRN/agf_2017_6%281%29__22
Bykina, N. M. (2013). Photosynthetic activity of onion crops during fertilizer application. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Agronomy, 183(2), 169-176. http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_agr_2013_183%282%29__31
Rozhkov, A. O. & Harmashov, V. V. (2015). Indicators of photosynthetic potential of spring triticale depending on the influence of sowing methods and seeding rates. Taurian Scientific Bulletin, 90, 83-92. http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/90_2015/19.pdf
Latiuk, H. I. (2018). Influence of cultivation methods on productivity and quality of root crops of carrot hybrids in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast, 87, 55-61. http://hdl.handle.net/123456789/2121
Bezvikonnyi, P. V. (2010). The area of assimilation surface of table beets under the conditions of application of macro- and microfertilizers. Collection of scientific works of Podolsk State Agrarian and Technical University, 18, 113-117. http://nbuv.gov.ua/UJRN/ZnpPdatu_2010_18_28
Enedi, K. L. & Sadovska, N. P. (2016). Yield of table beets depending on sowing dates. A young scientist, 2, 143-147. http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2016_2_37
Palamarchuk, I. I. (2018). Influence of varietal characteristics on yield and biometric indicators of table beet production in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Collection of scientific works of VNAU. Agriculture and forestry, 9, 143-153. http://nbuv.gov.ua/UJRN/agf_2018_9_17
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).