Ефективність різних способів вирощування посадкового матеріалу батата (Ipomoеa BatаtaS)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.01.112

Ключові слова:

батат, спосіб вирощування посадкового матеріалу, урожайність, якість продукції, сліпи, горщечкова розсада

Анотація

Метою дослідження було встановлення ефективності різних способів отримання посадкового матеріалу батату (через горщечкову розсаду або неукорінені живці) в умовах Лівобережного Лісостепу України. Методи досліджень: польовий, лабораторний, розрахунково-статистичний.

Використання в якості способу отримання посадкового матеріалу батату горщечкового методу забезпечує формування більш розвинених рослин культури (з підвищеною кількістю пагонів на рослині та сумарною їх довжиною). Використання в якості способу отримання посадкового матеріалу батату сліпів забезпечує більш інтенсивні темпи росту, формування урожайності бульб на рівні 14,8 т / га з підвищеним вмістом сухої речовини (13,8 %), крохмалю (10,7 %) та вітаміну С (5,33 мг / 100 г). За використання горщечкової розсади трапляються кущі батату з деформованими бульбами (3,5 %), але зменшується частка кущів, що взагалі не формує бульби (8,3 % відносно 10,0 % за використання сліпів).

Посилання

Amoah, F. M. (1997). The effect of number of nodes per cutting and potassium fertilizer on the growth, yield and yield components of sweet potatoes (Ipomoea batatas Poir). Ghana Journal of Agricultural Science, 30 (1), 53-62.

https://doi.org/10.4314/gjas.v30i1.1978

Ankumah, R. O., Khan, V., Mwamba, K., Kpomblekou, К. (2003). Thein fluence of source and timing of nitrogen fertilizers on yield and nitrogen use efficiency off our sweet potato cultivars. Agriculture, ecosystems and the environment, 100 (2-3), 201-207 [in English].

https://doi.org/10.1016/S0167-8809(03)00196-8

Atu, L. L. (2014). Studies on propagation materials and growing conditions for sweetpotato [Ipomoea Batatas (L.) Lam] production. University of Queensland. 139 р.

https://doi.org/10.14264/uql.2014.378

Belehu, T. (2013). Agronomical and physiological factors affecting growth, development and yield of sweet potato in Ethiopia. Pretoria: University of Pretoria. 227 р. URI: http://hdl.handle.net/2263/26671 [in English].

Dinu, М., Soare, R., Bаbeanu, C. G., Hoza, G. (2018). Analysis of nutritional composition and antioxidant activity of sweet potato (Ipomoea batatas L.) leaf and petiole. Journal of Applied Botany and Food Quality, 9, 120-125.

Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevoho opyta. [Method of research work] Moscow: Ahropromyzdat [in Russian].

Essilfie, M. E., Dapaah, H. K., Tevor, J. W., Darkwa, K. (2016). Number of Nodes and Part of Vine Cutting Effect on the Growth and Yield of Sweetpotato (Ipomoea batatas (L.) Lam) in Transitional Zone of Ghana. International Journal of Plant & Soil Science, 9 (5), 1-14.

https://doi.org/10.9734/IJPSS/2016/22776

Heritier, K. M., Kahiu, N., Florence, M., Olubayo, B., Musembi, K., James, W. (2018). Agronomic Performance of Kenyan Orange Fleshed Sweet Potato Varieties. Jurnal of Plant Studies, 2, 11-19 [in English].

https://doi.org/10.5539/jps.v7n2p11

Lencha, B. (2016). The Evaluation of Growth Performance of Sweet Potato (Ipomoea Batatas L.) Awassa Var. by Using Different Type of Vine Cuttings. Food Science and Quality Management, 54, 55-65 [in English].

Lencha, B., Birksew, A., Dikale, G. (2016). The Evaluation of Growth Performance of Sweet Potato (Ipomoea batatas L.) Awassa Var. by Using Different Type of Vine Cuttings. Food Science and Quality Management, 54, 55-65 [in English].

Markos, D., Loha, G. (2016). Sweet Potato Agronomy Research in Ethiopia: Summary of Past Findings and Future Research Directions.

https://doi.org/10.20448/journal.512/2016.3.1/512.1.1.11

Nebiyu, K. B., Getachew, M. (2015). Effect of Number of Nodes and Storage Duration of Vine Cuttings on Growth, Yield and Yield Components of Sweet Potato (Ipomoea batatas L.) at Jimma, Southwest Ethiopia. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 5, 51-64 [in English].

Nicanor, O. O., George, O. A., Michael, W. O., Edward, G. (2015). Development of High Protein and Vitamin A Flakes from Sweet Potato Roots and Leaves Karuri. Open Access Library Journal, 7.

https://doi.org/10.4236/oalib.1101573

Potopalsky A. I., Yurkevich L. N. (2005). Tretomu tysyacholittyu - novi roslyny dlya zdorovya, dobrobutu, krasy i dovholittya. Chastyna II. Ovochevi kultury [The third millennium - new plants for health, well-being, beauty and longevity. Part II. Vegetable crops]. Kiev: Koloobig. 168 p. [in Ukrainian].

Ramirez, Р. (1991). Cultivation harvesting and storage of sweet potato products. In: Roots, tubers, plantains and bananas in animal feeding. (Eds Machin, D.; Nyvold, S.), Proceedings of the FAO Expert Consultation held in CIAT, Cali, Colombia 21-25 January 1991; FAO Animal Production and Health Paper - 95[in English].

Rosas-Ramirez, D., Pereda-Miranda, R. (2013). Residuous glycosides from yellow-sweet sorts of sweet potatoes (Ipomoea batatas). Mexico: Faculty of Culture, National Autonomous University of Mexico, Ciudad University. [in English].

https://doi.org/10.1021/jf402952d

Rees, D., Kapinga, R., Rwiza, E., Mohammed, R., Van Oirschot, Q., Carey, E., Westby, A. (1998). The potential for extending shelf-lifeof sweet potato in East Africa through cultivar selection. Tropical Agriculture, 75, 208-211 [in English].

Ravi, V., Indira, P. (2010). Crop Physiology of Sweetpotato. Horticultural Reviews, 23, 277-316.

https://doi.org/10.1002/9780470650752.ch6

Sochinwechi, N., Dilip, N., Ramasamy, R. (2017). Bioactive Compounds in Organic Sweetpotato. Journal of Advances in Molecular Biology, 1 (2), 81-90. [in English].

https://doi.org/10.22606/jamb.2017.12001

Woolfe, J. A. (2008). Sweet potato: an untapped food resource. UK: Cambridge University Press. [in English].

Yakovenko, K. I. (Eds). (2001). Metodyka doslidnoyi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methodology of experimental work in vegetable and melon growing]. Kharkiv: Osnova. 369 p. [in Ukrainian].

Youg, C. K. (1961). Effects of thermos Ipomoea batatas under controlled conditions. Plant physiologyc, 5, 680-684. [in English].

Zebarth, В. J., Arsenaut, W. J., Sanderson, J. B. (2006). Effect of spacing and n fertilizer use efficiency parameter of two potato cultivars. Am.j. potato res., 83, 289-296. [in English].

https://doi.org/10.1007/BF02871589

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2021-05-06

Номер

Розділ

Плодоовочівництво