Ефективність різних способів вирощування посадкового матеріалу батата (Ipomoеa BatаtaS)
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2021.01.112Ключові слова:
батат, спосіб вирощування посадкового матеріалу, урожайність, якість продукції, сліпи, горщечкова розсадаАнотація
Метою дослідження було встановлення ефективності різних способів отримання посадкового матеріалу батату (через горщечкову розсаду або неукорінені живці) в умовах Лівобережного Лісостепу України. Методи досліджень: польовий, лабораторний, розрахунково-статистичний.
Використання в якості способу отримання посадкового матеріалу батату горщечкового методу забезпечує формування більш розвинених рослин культури (з підвищеною кількістю пагонів на рослині та сумарною їх довжиною). Використання в якості способу отримання посадкового матеріалу батату сліпів забезпечує більш інтенсивні темпи росту, формування урожайності бульб на рівні 14,8 т / га з підвищеним вмістом сухої речовини (13,8 %), крохмалю (10,7 %) та вітаміну С (5,33 мг / 100 г). За використання горщечкової розсади трапляються кущі батату з деформованими бульбами (3,5 %), але зменшується частка кущів, що взагалі не формує бульби (8,3 % відносно 10,0 % за використання сліпів).
Посилання
Amoah, F. M. (1997). The effect of number of nodes per cutting and potassium fertilizer on the growth, yield and yield components of sweet potatoes (Ipomoea batatas Poir). Ghana Journal of Agricultural Science, 30 (1), 53-62.
https://doi.org/10.4314/gjas.v30i1.1978
Ankumah, R. O., Khan, V., Mwamba, K., Kpomblekou, К. (2003). Thein fluence of source and timing of nitrogen fertilizers on yield and nitrogen use efficiency off our sweet potato cultivars. Agriculture, ecosystems and the environment, 100 (2-3), 201-207 [in English].
https://doi.org/10.1016/S0167-8809(03)00196-8
Atu, L. L. (2014). Studies on propagation materials and growing conditions for sweetpotato [Ipomoea Batatas (L.) Lam] production. University of Queensland. 139 р.
https://doi.org/10.14264/uql.2014.378
Belehu, T. (2013). Agronomical and physiological factors affecting growth, development and yield of sweet potato in Ethiopia. Pretoria: University of Pretoria. 227 р. URI: http://hdl.handle.net/2263/26671 [in English].
Dinu, М., Soare, R., Bаbeanu, C. G., Hoza, G. (2018). Analysis of nutritional composition and antioxidant activity of sweet potato (Ipomoea batatas L.) leaf and petiole. Journal of Applied Botany and Food Quality, 9, 120-125.
Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevoho opyta. [Method of research work] Moscow: Ahropromyzdat [in Russian].
Essilfie, M. E., Dapaah, H. K., Tevor, J. W., Darkwa, K. (2016). Number of Nodes and Part of Vine Cutting Effect on the Growth and Yield of Sweetpotato (Ipomoea batatas (L.) Lam) in Transitional Zone of Ghana. International Journal of Plant & Soil Science, 9 (5), 1-14.
https://doi.org/10.9734/IJPSS/2016/22776
Heritier, K. M., Kahiu, N., Florence, M., Olubayo, B., Musembi, K., James, W. (2018). Agronomic Performance of Kenyan Orange Fleshed Sweet Potato Varieties. Jurnal of Plant Studies, 2, 11-19 [in English].
https://doi.org/10.5539/jps.v7n2p11
Lencha, B. (2016). The Evaluation of Growth Performance of Sweet Potato (Ipomoea Batatas L.) Awassa Var. by Using Different Type of Vine Cuttings. Food Science and Quality Management, 54, 55-65 [in English].
Lencha, B., Birksew, A., Dikale, G. (2016). The Evaluation of Growth Performance of Sweet Potato (Ipomoea batatas L.) Awassa Var. by Using Different Type of Vine Cuttings. Food Science and Quality Management, 54, 55-65 [in English].
Markos, D., Loha, G. (2016). Sweet Potato Agronomy Research in Ethiopia: Summary of Past Findings and Future Research Directions.
https://doi.org/10.20448/journal.512/2016.3.1/512.1.1.11
Nebiyu, K. B., Getachew, M. (2015). Effect of Number of Nodes and Storage Duration of Vine Cuttings on Growth, Yield and Yield Components of Sweet Potato (Ipomoea batatas L.) at Jimma, Southwest Ethiopia. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 5, 51-64 [in English].
Nicanor, O. O., George, O. A., Michael, W. O., Edward, G. (2015). Development of High Protein and Vitamin A Flakes from Sweet Potato Roots and Leaves Karuri. Open Access Library Journal, 7.
https://doi.org/10.4236/oalib.1101573
Potopalsky A. I., Yurkevich L. N. (2005). Tretomu tysyacholittyu - novi roslyny dlya zdorovya, dobrobutu, krasy i dovholittya. Chastyna II. Ovochevi kultury [The third millennium - new plants for health, well-being, beauty and longevity. Part II. Vegetable crops]. Kiev: Koloobig. 168 p. [in Ukrainian].
Ramirez, Р. (1991). Cultivation harvesting and storage of sweet potato products. In: Roots, tubers, plantains and bananas in animal feeding. (Eds Machin, D.; Nyvold, S.), Proceedings of the FAO Expert Consultation held in CIAT, Cali, Colombia 21-25 January 1991; FAO Animal Production and Health Paper - 95[in English].
Rosas-Ramirez, D., Pereda-Miranda, R. (2013). Residuous glycosides from yellow-sweet sorts of sweet potatoes (Ipomoea batatas). Mexico: Faculty of Culture, National Autonomous University of Mexico, Ciudad University. [in English].
https://doi.org/10.1021/jf402952d
Rees, D., Kapinga, R., Rwiza, E., Mohammed, R., Van Oirschot, Q., Carey, E., Westby, A. (1998). The potential for extending shelf-lifeof sweet potato in East Africa through cultivar selection. Tropical Agriculture, 75, 208-211 [in English].
Ravi, V., Indira, P. (2010). Crop Physiology of Sweetpotato. Horticultural Reviews, 23, 277-316.
https://doi.org/10.1002/9780470650752.ch6
Sochinwechi, N., Dilip, N., Ramasamy, R. (2017). Bioactive Compounds in Organic Sweetpotato. Journal of Advances in Molecular Biology, 1 (2), 81-90. [in English].
https://doi.org/10.22606/jamb.2017.12001
Woolfe, J. A. (2008). Sweet potato: an untapped food resource. UK: Cambridge University Press. [in English].
Yakovenko, K. I. (Eds). (2001). Metodyka doslidnoyi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methodology of experimental work in vegetable and melon growing]. Kharkiv: Osnova. 369 p. [in Ukrainian].
Youg, C. K. (1961). Effects of thermos Ipomoea batatas under controlled conditions. Plant physiologyc, 5, 680-684. [in English].
Zebarth, В. J., Arsenaut, W. J., Sanderson, J. B. (2006). Effect of spacing and n fertilizer use efficiency parameter of two potato cultivars. Am.j. potato res., 83, 289-296. [in English].
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).