Продуктивність часнику озимого в умовах Лівобережного Лісостепу України та молекулярно-генетичний поліморфізм досліджуваних сортів за ISSR локусами

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.01.102

Ключові слова:

часник, сорт, Любаша, Дюшес, Угорський, урожайність, поліморфізм

Анотація

В умовах України площі під часником збільшуються і станом на 2020 рік становили 1100 га, що зумовлено високою рентабельністю виробництва та сталим попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Водночас оцінка теперішніх і нових сортів часнику озимого має важливе значення для подальшого зростання урожайності цієї важливої культури.

Метою досліджень є оцінка генетичної різноманітності досліджуваних сортів часнику озимого за ISSR локусами та визначення найбільш урожайних в умовах Лівобережного Лісостепу України.

Для досліджень були використані сорти часнику озимого Дюшес, Любаша та Угорський (лінія 20-16). Найвищий рівень товарної врожайності (14,1 т / га) отримали за вирощування часнику озимого сорту Любаша. Сорт Угорський (Лінія 20-16) забезпечив урожайність 12,9 т / га, сорт Дюшес 9,4 т / га. Формування врожайності часнику озимого на 12,3 % залежало від особливостей сорту, вплив умов вегетаційного періоду становив 87,3 %. Агрономічно стабільним (Аs ˃ 70 %) виявився сорт часнику озимого Угорський (Лінія 20-16) з As = 73,8 %.

На підставі приведених досліджень сформовані алельні формули (молекулярно-генетичні паспорти) сортів часнику озимого Угорський (Лінія 20-16), Любаш та Дюшес.

У досліджених сортах часнику озимого виявлено по декілька ампліконів, унікальних в межах досліджуваної групи. У сорту Дюшес унікальними були локуси UBC812725 і UBC 812902, у сорту Любаша – локуси  UBC 812791 і UBC 842702. У лінії 20-16 було унікальних локусів найбільше: UBC 812460, UBC812997, UBC826682, UBC8341283 і UBC846920.

Розраховані коефіцієнти подібності Nei–Li свідчать про значну генетичну близькість досліджуваних сортів часнику озимого. Сорти Любаша і Дюшес генетично ближчі один до одного, у порівнянні із Угорським (Лінія 20-16).

Посилання

Kovarovič, J., Bystricka, J., Vollmannova, A., Tóth, T. & Brindza, J. (2019). Biologically valuable substances in garlic (Allium sativum L.). Journal of Central European Agriculture. 20 (1). Р. 292-304.

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.1.2304

Etana, M. B. (2018). Review on the Agronomi Management Practices of Garlic (Allium sativum L.). Journal of Biology, Agriculture and Healthcare. 8 (17). Р. 1-7.

Malik Geetika, Mahajan Vijay, Sharma Anil, Mir Javid, Dhatt Ajmer, Singh Db, Wani Sajad, Yousuf Shabeena, Shabir Alima, & Malik Ajaz A. (2017). Present status and future prospects of garlic (Allium sativum L.) improvement in India with special reference to long day type. 6 (5). Р. 929-933. DOI: 10.13140/RG.2.2.23352.24320

Shah Faraz. (2018). Comparison of Different Garlic (Allium sativum) Varieties for Yield and Yield Components Grown at Agriculture Research Station, Buner. International Journal of Environmental Sciences & Natural Resources. 13 (3). Р. 129-133.

https://doi.org/10.19080/IJESNR.2018.13.555873

Mohylʹna, O. M., Rudʹ, V. P., Khareba, O. V., Horova, T. K., Kuts, O. V., Terʹokhina, L. A. & Sydora, V. V. (2018). Priorytetni napryamy naukovoho zabezpechennya vyrobnytstva maloposhytykh vydiv ovochevykh roslyn v Ukrayini [Priority areas of scientific support for the production of less common species of vegetable plants in Ukraine]. Ovochivnytstvo ta bashtanstvo. Mizhv. tem. nauk. zbirn. 64. Р. 75-88.

https://doi.org/10.32717/0131-0062-2018-64-75-88

Anonymus. (2018). 400 Million Pounds of Garlic Grown in U.S. Annually. https://aghires.com/garlic-facts/

Pinto, C. M. F., Mafia, L. A., Casali, V. W. D., Berger, R. D., Cardoso, A. A. (2000). Production components and yield losses of garlic cultivars planted at different times in a field naturally infested with (Sclerotium cepivorum). Int. J. Pest Manage. 46 (1). P. 67-72.

https://doi.org/10.1080/096708700227598

Kyryk, M. M., Pikovskyi, M. Y., Azaiki, S. (2012). Diagnostic signs of diseases of vegetable crops and potato. Kyiv: Phenix. 175 p.

Kirik, N. N., Pikovskyi, M. Y. & Azaiki, S. (2016). Bolezni ovoshchnykh kul'tur i kartofelya [Diseases of vegetable crops and potato]: monograph. 434 p.

Metodyka doslidnoyi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of research in vegetable growing and melon growing]: еdited by G. L. Bondarenko, & K. I. Yakovenko. (2001). 369 p.

Nei, M., Li, W.-H. (1979). Mathematical model for studying genetic variation in terms of restriction endonucleases. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 76 (10). P. 5269-5273.

https://doi.org/10.1073/pnas.76.10.5269

Sych, Z. D. (2005). Vlastyvosti koefitsiyentiv stabilʹnosti oznak v dynamichnykh ryadakh riznoyi tryvalosti [Properties of feature stability coefficients in time series of different duration]. Sortovyvchennya ta okhorona prav na sorty roslyn. 2. Р. 5-21.

https://doi.org/10.21498/2518-1017.2.2005.67439

Morfolohichni oznaky silʹsʹkohospodarsʹkykh kulʹtur dlya vyznachennya vidminnosti, odnoridnosti ta stabilʹnosti sortiv roslyn [Morphological characteristics of agricultural crops to determine the difference, homogeneity and stability of plant varieties]. Okhorona prav na sorty roslyn: Ofits. Byul. (2006). 1. (3). 280 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-06

Номер

Розділ

Плодоовочівництво