Фітопатогенний мікобіом в умовах органічного виробництва сортів малини (Rubus idaeus L.) Джоан Джей і Хімбо-топ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.01.094

Ключові слова:

малина, ризосфера, мікобіота, швидкість радіального росту, вегетативні органи рослин, ізоляти, фітопатогени, органічне виробництво

Анотація

Наведено результати досліджень впливу сортів малини  на видовий склад мікроміцетів у ризосферному ґрунті та на вегетативних органах рослин в умовах органічного виробництва. Проаналізовано мікобіоту сортів малини  Джоан Джей і Хімбо-Топ протягом  онтогенезу рослин і встановлено видовий склад фітопатогенних мікроміцетів у ризосфері та на листках рослин.  Виявлено, що в популяції домінують гриби: Septoria rubi, West, Botrytis cinerea, Pers, Aspergillus niger, V. Tiegh, Alternaria alternata, (Fr.) Keissl., Fusarium graminearum, Schwabe, незалежно від фази онтогенезу рослин, які є продуцентами мікотоксинів.   

За отриманими результатами досліджень можна допустити, що у фазу висування суцвіть у мікобіоті ризосферного ґрунту і на вегетативних органах рослин малини сортів Джоан Джей і Хімбо-Топ найбільшою конкурентною здатністю   характеризуються ізоляти грибів Septoria rubi і Alternaria alternata.

Доведено значну диференціацію досліджуваних сортів малини  за впливом на мікобіоту ризосферного ґрунту та вегетативних органів під час інтенсивного плодоношення. Встановлено, що ізоляти грибів Aspergillus  flavus Aspergillus niger, Aspergillus oryzae  та Alternaria alternate, які паразитують на рослинах сорту Хімбо-Топ, характеризуються вищою швидкістю радіального росту  міцелію та конкурентною здатністю у порівнянні із тими, що паразитують на сорті малини Джоан-Джей.

Посилання

Archer, L., Carroll, J., Heidenreich, C., & Pritts, M. (2016). Production and IPM Guide for Organic Raspberries and Blackberries. New York State Integrated Pest Management Program, 59 [In English]

Bilay, V. I., Dudka, I. A., Vasser, S. P. & Elanskaya, I. A. (1982). Metody eksperimentalnoy mikologii. Naukova dumka, 548 [In Russian]

Furtat, I., Danshyna, A. & Mankovska, O. (2020). Harakterystyka fitopatohennyh I toksykohennyh vlastyvostey hrybiv rodu Fusarium, izolovanyh iz zerna Triticum aestivum L.

https://doi.org/10.18523/2617-4529.2020.3.26-34

Hvozdiak, R. I., Pasichnik, L. A., Yakovleva, L. M., Moroz, S. M., Lytvynchuk, O.O., Zhytkevych, N.V., Hodos, S.F., Butsenko, L.M., Dankevich, L.A., Hrinik, I.V. & Patyka, V.P. (2011). Fitopatohenni bakterii. Bacterialni hvoroby roslyn. Interservis, 1, 444 [In Ukraine]

Ostapenko, V. M., Hradchenko, S. I. & Makovkin, I. M. (2013). Stiykist perspektyvnyh sortiv malyny (Rubus ideaus L.) proty osnovnyh hvorob zs steblovoiu formoiu proiavu. Sortovyvchennia ta ohorona prav na sorty Roslyn, 2, 50-53 [In Ukraine]

Parfeniuk, A. I. & Beznosko, I. V. (2012). Intensyvnist sporoutvorennia fitopatohennyh hrybiv na sortah ta hibridah pertsia solodkoho. Visnyk Harkivskoho natsionalnoho ahrarnoho universitetu. 3(27), 104-108 [In Ukraine]

Parfeniuk, A. I., Sterlikova, O. M., Beznosko, I. V., Blaginina, A. A., Horhan T. M., Sahanovska V. I., Tyshchenko, A. F. & Kovtun, V. V. (2014). Ekolohichne otsiniuvannia sortiv pshenytsi za vplyvom na formuvannia populiatsii fitopatohennyh hrybiv. Kyiv, 39 [In Ukraine]

Parfeniuk, A. I., Sterlikova, O. M., Beznosko, I. V., Blaginina, A. A, Tyshchenko, A. F. & Kovtun, V. V. (2015). Biobezpeka vyroshchuvannia sortiv silskohospodarskih kultur. Visnyk ahrarnoi nauky, 11, 57-60 [In Ukraine]

Parfeniuk, A., Mineralova, V., Beznosko, I., Lishchuk, A., Borodai V.& Krut V. (2020). Mycobiota of the rhizosphere of raspberry plants (Rubus idaeus L.) under the influence of varieties and new fertilizers in conditions of organic production. Agronomy Research Journal. 18(4), 2550-2558. https://doi.org/10.15159/ar.20.182 [In English]

Polianchikov, S. & Kapitanska, O. (2017). Pozakoreneve pidzhyvlennia: mozhlyvosti i pomylky. Ahroindustriia, 9, 32-36 [In Ukraine]

Prakash, B., Shukla, R., Singh, P., Mishra, P.K., Dubey, N.K. & Kharwar, R.N. (2011). Efficacy of chemically characterized Ocimum gratissimum L. essential oil as an antioxidant and a safe plant-based antimicrobial against fungal and aflatoxin B1 contamination of spices. Food Research International, 44(1), 385-390. [In English]

https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.10.002

Sekizuka, M., Qi, JW, Aomori, T., Okada, Y.& Nakamura, K., (2014). Effect of a Dietary Supplement Containing Raspberry Ketone on Cytochrome P450 3A Activity. Pharmaceutica Analytica Acta.

https://doi.org/10.4172/2153-2435.1000302

Ternovyi, Yu., Havliuk, V. V.& Parfeniuk, A. I. (2018). Ekolohichno bezpechni ahrotehnolohii. Ahroekolohichnyi zhurnal, 4, 50 [In Ukraine]

Tolouee van T. M., Alinezhad, S., Saberi, R., Eslamifar, A., Zad, S. J, Jaimand, K., Taeb, J., Rezaee, M.-B., Kawachi, M., Shams-Ghahfarokhi, M. & Razzaghi Abyaneh, M. (2010). Effect of Matricaria chamomilla L. flower essential oil on the growth and ultrastructure of Aspergillus niger. International Journal of Food Microbiology, 139(3), 127-133 [In English]

https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2010.03.032

Wang, Shiow, Y. & Lin, Hsin-Shan. (2000). Antioxidant Activity in Fruits and Leaves of Blackberry, Raspberry and Strawberry Varies with Cultivar and Developmental Stage. J. Agric. Food Chem., 48(2), 140-146 [In English]

https://doi.org/10.1021/jf9908345

Zvyagintsev, D. G. (1991). Metody pochvennoy mikrobiologii I biohimii. MGU, 304[In Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-06

Номер

Розділ

Ґрунтознавство та агрохімія