Оцінка сортів пастернаку посівного (Pastinaca Sativa l.) за продуктивністю та адаптивністю в умовах Правобережного Лісостепу України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.02.069

Ключові слова:

урожайність, показники якості, стабільність, пластичність, селекційна цінність генотипу

Анотація

Товарна продукція пастернаку посівного формувалася в умовах Правобережного Лісостепу України в межах суми ефективних температур 1356‑1495 °С, суми опадів 171‑318 мм та відносної вологості повітря 57‑64 %. Величина врожайності мала обернену залежність із сумою температур та пряму залежність від суми опадів, відносної вологості повітря і гідротермічного коефіцієнту. Найбільшу врожайність в умовах Правобережного Лісостепу України забезпечують сорти Стимул та Пульс, при загальній врожайності 46,2 і 44,8 т/га та товарності коренеплодів 89 і 88 % відповідно. Сорти Пульс та Стимул мали найбільшу селекційну цінність генотипу за врожайністю (СЦГі = 46,2 та 44,8 відповідно), високу екологічну стабільність (Sgi = 3,43 та 1,96 відповідно) та пластичність (bi = 1,47 та 0,89 % відповідно). Найвищий показник загальної адаптивної здатності за продуктивністю рослини відмічено у сорту Стимул (ЗАЗ = 3,12) та Пульс (ЗАЗ = 1,76). За показником специфічної адаптивної здатності виділився сорт Стимул (САЗ = 2,52) та Пульс (САЗ = 0,78). За біохімічним складом коренеплодів досліджувані сорти не перевищили контроль. Проте у сорту Борис вміст сухої речовини – 25,1 %, сухої розчинної речовини – 15,8 % та вміст цукрів – 6,4 % знаходився на рівні контролю. У всіх сортів виявлено високий вміст вітаміну С – 8,9‑10,1 мг/100 г. Сорти не мали схильності до накопичення нітратів і вміст їх коливався від 67 до 80 мг/кг та був нижчим за максимально допустимий рівень (МДР 250 мг/кг). Найвищу дегустаційну оцінку 5,6 бала отримав сорт Пульс. Для одержання стабільно високої врожайності коренеплодів на рівні 44,8‑46,2 т/га і товарності 88‑89 % з високим умістом основних біохімічних компонентів в умовах Правобережного Лісостепу України на дерново‑середньоопідзоленому грубопилуватому легкосуглинковому ґрунті рекомендується висівати високопродуктивні сорти пастернаку посівного Стимул та Пульс.

Біографії авторів

O. O. Komar, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

старший викладач кафедри овочівництва і закритого грунту

V. V. Khareba, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

професор кафедри овочівництва і закритого ґрунту

I. O. Fedosiy, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

завідувач кафедри овочівництва і закритого ґрунту

O. V. Khareba, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

професор кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Посилання

Engalycheva, I. A. Kozar, E. G., Stepanov, V. A., Sirota S. M., & Soldatenko, A. V. (2021). Resistance of carrots to diseases as a factor of increasing production profitability. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci, 650 012054 doi: https://doi.org/10.1088/1755-1315/650/1/012054

Shimorova, J. E., Kyslychenko, V. S., & Kuznietsova, V. Y. (2017). Mineralnyi sklad koreneplodiv ta plodiv pasternaku posivnoho (PASTINACA SATIVA L.) sortu “Petryk” [Mineral composition of parsnip (Pastinaca Sativa L.) Roots and fruits «Petrik» variety]. Medychna ta klinichna khimiia, (2). P. 101–104. doi: https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i2.7976

Gaplaev M. Sh. (2016). Plastichnost' i adaptivnost' svekly stolovoj v usloviyah Vertikal'noj Zonal'nosti Central'nogo Predkavkaz'ya [Plasticity and adaptability of red beet accessions in vertical zonation of Central Pre-Caucasian region]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 15-20. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-4-15-20

Komar, O. O., Shemetun, O. V., & Komar, V. O. (2020). Evaluation of photosynthetic activity of parsnip varieties in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine [Otsinka fotosyntetychnoi diialnosti sortiv pasternaku posivnoho v umovakh Pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy]. Plant and Soil Science, 11(4). P. 87-94. doi: http://dx.doi.org/10.31548/agr2020.04.087

Aćimović, M. G. (2017). Nutraceutical Potential of Apiaceae. Bioactive Molecules in Food, P. 1-31. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-54528-8_17-1

Sokolova D. V. (2018). Ocenka vzaimodejstviya genotip-sreda u sortov svekly stolovoj kollekcii VIR [The evaluation of genotype-environment interaction in red beet varieties of VIR collection]. Ovoshchi Rossii, №6. P. 26-30. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2018-6-26-30

Cherkasova, V. K., & Shabetya, O. N. (2014). Rezul'taty otbora selekcionnyh obrazcov korneplodov morkovi po biohimicheskomu sostavu [Results of the selection of breeding samples of carrot based on biochemical composition]. Ovoshchi Rossii, №1. P. 53-56. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-53-56

Fedorova, M. I., & Stepanov V. A. (2017). Korneplodnye ovoshchnye rasteniya, napravleniya selekcii, rezul'taty [Root vegetables, breeding trends, results]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 16-22. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-16-22

Khareba, V. V., & Komar, O. O., (2017). Vplyv strokiv sivby na dynamiku formuvannia lystkovoi poverkhni i masy koreneplodu pasternaku posivnoho (Pastinaca Sativa L.) [Influence of sowing periods on the dynamics of forming of leaf surface and root weight of parsnip (Pastinaca sativa L.)]. Plant and Soil Science, 0(269). P. 201-208. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Agronomija/article/view/9682

Fedorova, M. I., Stepanov, V. A., & Vurtz, T. S. (2017). Sorta pasternaka selekcii VNIISSOK [Parsnip varieties bred at VNIISSOK]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 86-88. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-86-88

Potapskyi, Y. V. (2015). Vplyv strokiv sivby na polovu skhozhist nasinnia ta fenofazy rostu i rozvytku roslyn morkvy [Influence of sowing terms on the field germination of seed and phenophase of growth and development of carrot]. ScienceRise, №8/1(13). P. 94-97. doi: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.47949

Gaplaev, M. S. (2014). Vliyanie pogodnyh uslovij v raznyh zonah Central'nogo Predkavkaz'ya na urozhajnost' svekly stolovoj. [Influence of weather conditions on red beet yield in various zones of the Fore-Caucasus]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 94-96. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-94-96

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

Плодоовочівництво