Продуктивність ячменю озимого залежно від попередників у Закарпатті України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.02.023

Ключові слова:

вміст доступної вологи, ячмінь озимий, попередник, урожайність

Анотація

Ячмінь озимий – цінна продовольча, кормова та технічна культура. Наші дослідження направлені на встановлення й розроблення економічно та енергетично доцільної, адекватної біоресурсному потенціалу урожайності зерна ячменю озимого залежно від попередників у Закарпатті України. Дослідження й розрахунки балансу доступної вологи в ґрунті показали, що в умовах Закарпаття він є від’ємний і складає від 250 до 1210 т/га, або 25-121 мм. Нагромадження та ефективне використання доступної  вологи в ґрунту залежить від кількості опадів та їхньої періодичності випадання, чергування культур у сівозміні (попередники), системи обробітку ґрунту, удобрення та забур’янення полів. Найбільші запаси доступної вологи в ґрунті в період сівби ячменю озимого були після ріпаку озимого та гречки, найменші – після соняшника і, особливо, кукурудзи на зерно. За осінньо-зимовий період запаси доступної вологи в метровому шарі ґрунту поповнилися на 21-35 %, проте закономірність, згідно попередників збереглася.

Критичний період ячменю озимого щодо вологи відбувається під час колосіння – наливу зерна. Попередники ранніх строків збирання (ріпак озимий та гречка) позитивно впливають на нагромадження і збереження вологи в ґрунті. Попередники пізніх строків збирання (кукурудза на зерно та соняшник) зменшують вміст доступної вологи і її запаси до 18 % порівняно з культурами ранніх строків збирання. У середньому за три роки найвища урожайність ячменю озимого була після гречки і склала 5,9 т/га, найменша – після кукурудзи на зерно й була на рівні 4,9 т/га, що на 0,8 т/га нижча контрольного варіанту.

Біографія автора

S. P. Tanchyk, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Кафедра землеробства та гербології, старший викладач

Посилання

Sinchenko. V.V., Tanchyk S.P. (2018). Soybean productivity depending on predecessors in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Scientific bulletin, 286, 107-111.

Tanchyk S.P., Babenko A. I. (2015). Productivity of winter wheat depending on predecessors in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Agriculture, 1, 19-22.

Wicket V.V., Yaloha T.N. (2011). Yield of winter barley under the action of various precursors and growth regulator. AKM Scientific Bulletin. NUBIP, 162, 89-93.

Tanchyk S.P. (2009). No-till and more. Modern farming systems. K.: Univest Media, 159.

Tanchyk S.P. (2009). Agriculture is the food, energy and economic security of Ukraine. Bioresursy and pryrodokorystuvannya, 1, ½, 80-94.

Moisienko V.V., Podolsky O.M. (2019) Productivity of winter barley Highlight depending on the elements of cultivation technology«Scientific Horizons», 10(83). С. 13–19. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-83-10-13-19

Melnik A.V, Govorun S.A. (2014) Water consumption and yield of sunflower depending on varietal characteristics and predecessors in the conditions of the north-eastern Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Bulletin of Sumy National Agrarian University, 3 ()27, 173-175.

Gamayunova V., Litovchenko A. (2017). Yield and water consumption of winter wheat depending on varietal characteristics, precursors and nutritional background in the steppes of Ukraine. Moldova: Agricultural Science, 1, 23–27. URL: http://sa.uasm.md/index.php/sa/article/view/529.

In creasing the resilience to climate change in the agricultural sector of the South of Ukraine. (2015). Sentendre, in Hungary, 74.

Sokolovskaya IN, Al-Brud M.M.S. (2010). Influence of predecessors on grain yield of winter barley. AKM Scientific Bulletin. NUBIP, 130, 38-41.

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

Землеробство