Визначення залишків пестицидів хроматографічними методами для безпечності харчової продукції
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2021.03.111Ключові слова:
ксенобіотики, пестициди, похідні бензімідазолу, анілінопіримідину, біпириділію, екстракти, хроматографія, рослинні витяжкиАнотація
У роботі подано методологію підготовки проб насіння олійних культур, листя салату, плодів яблук для дослідження методами хроматографічного контролю ксенобіотиків таких хімічних груп пестицидів: похідні бензімідазолу, похідні анілінопіримідину, похідні біпириділію. Розглянуто виконання наступних процесів: гомогенізації проби, очистки витяжки методами твердо-фазної або рідинно-рідинної екстракції, отримання рослинної витяжки, отримання екстракту аналітів. Для дрібнозернистих гомогенізованих зразків насіння соняшнику оптимальне співвідношення сировина-екстрагент становить 1:20, для пастоподібних гомогенізованих зразків плодів яблуні - 1:10, для рідких зразків гомогенізованого салату - 1: 5. Аналіз розподілу ксенобіотиків параметр в системі октан / вода (log Pow), довідкові дані про діелектричну проникність та дипольний момент розчинників дозволили визначити екстрагенти, здатні розчиняти та видаляти ксенобіотики із сировини. Було виявлено, що суміш ацетонітрилу та метанолу (4: 1) слід використовувати для вилучення похідних бензимідазолу та похідних анілінопіримідину, похідні біпіридилію найкраще екстрагувати метанольною трифторуксусною кислотою (9,5: 0,5). Проведено кількісний аналіз вмісту ксенобіотиків у екстрактах, отриманих із зразків, штучно збагачених ксенобіотиками. Найбільш повно ксенобіотики видаляли із зразків продуктів рослинництва, що містять сліди жиру. Найскладніший процес підготовки зразків - процес отримання екстракту з насіння соняшнику. На вміст ксенобіотиків у екстрактах, отриманих із зразків, штучно збагачених аналітами, впливає температура, при якій відбувається процес, та тривалість екстракції. На основі хімічного складу матриці зразка та переліку аналітів запропоновано умови варіативної складової методології: отримання рослинної витяжки під дією селективних розчинників, гомогенізована сировина-розчинник при постійному перемішуванні екстракційної системи зі швидкістю 180-200 об/хв, або при дії ультразвукових коливань із частотою 37 кГц від 4 °С до 25 °С упродовж 5-25 хв. Контроль якісного та кількісного складу досліджуваних рослинних витяжок та екстрактів аналітів досліджено методами високоефективної рідинної та газової хроматографії (рідинної та газової) з мас-селективними детекторами.Посилання
Sekun M.P.(2007) Pestitsidi. Zastosuvannja dіja ta pіsljadіja. Dovіdnik іz pestitsidіv (Pesticides. Application of action and aftereffect. Handbook of pesticides). K. Kolobіg. 2007. P.360.
DSanPYN 8.8.1.2.3.4-000-2001. Dopustymi dozy, kontsentratsii, kilkosti ta rivni vmistu pestytsydiv u silskohospodarskii syrovyni, kharchovykh produktakh, povitri robochoi zony, atmosfernomu povitri, vodi vodoimyshch, hrunti.( Permissible doses, concentrations, amounts and levels of pesticides in agricultural raw materials, food, air of the working area, atmospheric air, water of reservoirs, soil). Postanova Holovnoho derzhavnoho sanitarnoho likaria Ukrainy vid 20.09.2001 . 137.
Nesterova L.O., Grybova N.Yu., Khyzhan O.I. (2018) Rozrobka metodiki kontrolyu Izomeriv politsiklichnih aromatichnih vuglevodniv v roslinnih olIyah (Development of methods for control of isomers of polycyclic aromatic hydrocarbons in vegetable oils). Visnik NUBIP Ukrayini. 286. P. 311-319. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Agronomija/article/view/10875
Gribova N.Yu. (2018) Ekstraktsiya ksenobIotikiv grupi PAV z nasinnya sonyashniku (Extraction of surfactant xenobiotics from sunflower seeds). Visnik NUBIP UkraYini, 294, P. 209-218. https://doi.org/10.31548/agr2018.294.209
Melo, A., Cunha, S. C., Mansilha, C., Aguiar, A., Pinho, O., & Ferreira, I. M. (2012). Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid-liquid microextraction followed by gas-chromatography-mass spectrometry. Food chemistry. 135(3). P.1071-1077. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.05.112
Gribova, N.Y., Filippenko, T.A., Nikolaevskii, A.N. et al. (2008). Effects of ultrasound on the extraction of antioxidants from bearberry (Arctostaphylos adans) leaves. Pharm Chem J 42.P. 593-595. https://doi.org/10.1007/s11094-009-0181-7
Guidance document on analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Document No SANCO/12495/2011- [Implemented by 01/01/2014]. European Commissionhealth & Consumer Protection Directorate-General. 2013. 48 p. (Safety of the food chain Chemicals, contaminants, pesticides).
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).