Визначення залишків пестицидів хроматографічними методами для безпечності харчової продукції

Автор(и)

  • N. Yu. Tereshchenko Bogomolets National Medical University
  • O. Yu. Kursenko Bogomolets National Medical University
  • O. I. Khyzhan National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • O. I. Khyzhan L.M. Litvinenko Institute of Physical Organic and Coal Chemistry, National Academy of Sciences of Ukraine
  • O. Yu. Bobunov National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • L. O. Kovshun National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.03.111

Ключові слова:

ксенобіотики, пестициди, похідні бензімідазолу, анілінопіримідину, біпириділію, екстракти, хроматографія, рослинні витяжки

Анотація

У роботі подано методологію підготовки проб насіння олійних культур, листя салату, плодів яблук для дослідження методами хроматографічного контролю ксенобіотиків таких хімічних груп пестицидів: похідні бензімідазолу, похідні анілінопіримідину, похідні біпириділію. Розглянуто виконання наступних процесів: гомогенізації проби, очистки витяжки методами твердо-фазної або рідинно-рідинної екстракції, отримання рослинної витяжки, отримання екстракту аналітів. Для дрібнозернистих гомогенізованих зразків насіння соняшнику оптимальне співвідношення сировина-екстрагент становить 1:20, для пастоподібних гомогенізованих зразків плодів яблуні - 1:10, для рідких зразків гомогенізованого салату - 1: 5. Аналіз розподілу ксенобіотиків параметр в системі октан / вода (log Pow), довідкові дані про діелектричну проникність та дипольний момент розчинників дозволили визначити екстрагенти, здатні розчиняти та видаляти ксенобіотики із сировини. Було виявлено, що суміш ацетонітрилу та метанолу (4: 1) слід використовувати для вилучення похідних бензимідазолу та похідних анілінопіримідину, похідні біпіридилію найкраще екстрагувати метанольною трифторуксусною кислотою (9,5: 0,5). Проведено кількісний аналіз вмісту ксенобіотиків у екстрактах, отриманих із зразків, штучно збагачених ксенобіотиками. Найбільш повно ксенобіотики видаляли із зразків продуктів рослинництва, що містять сліди жиру. Найскладніший процес підготовки зразків - процес отримання екстракту з насіння соняшнику. На вміст ксенобіотиків у екстрактах, отриманих із зразків, штучно збагачених аналітами, впливає температура, при якій відбувається процес, та тривалість екстракції. На основі  хімічного складу матриці зразка та переліку аналітів запропоновано умови варіативної складової методології: отримання рослинної витяжки під дією селективних розчинників, гомогенізована сировина-розчинник при постійному перемішуванні екстракційної системи зі швидкістю 180-200 об/хв, або при дії ультразвукових коливань із частотою 37 кГц від 4 °С до 25 °С упродовж 5-25 хв. Контроль якісного та кількісного складу досліджуваних рослинних витяжок та екстрактів аналітів досліджено методами високоефективної рідинної та газової хроматографії (рідинної та газової) з мас-селективними детекторами.

Посилання

Sekun M.P.(2007) Pestitsidi. Zastosuvannja dіja ta pіsljadіja. Dovіdnik іz pestitsidіv (Pesticides. Application of action and aftereffect. Handbook of pesticides). K. Kolobіg. 2007. P.360.

DSanPYN 8.8.1.2.3.4-000-2001. Dopustymi dozy, kontsentratsii, kilkosti ta rivni vmistu pestytsydiv u silskohospodarskii syrovyni, kharchovykh produktakh, povitri robochoi zony, atmosfernomu povitri, vodi vodoimyshch, hrunti.( Permissible doses, concentrations, amounts and levels of pesticides in agricultural raw materials, food, air of the working area, atmospheric air, water of reservoirs, soil). Postanova Holovnoho derzhavnoho sanitarnoho likaria Ukrainy vid 20.09.2001 . 137.

Nesterova L.O., Grybova N.Yu., Khyzhan O.I. (2018) Rozrobka metodiki kontrolyu Izomeriv politsiklichnih aromatichnih vuglevodniv v roslinnih olIyah (Development of methods for control of isomers of polycyclic aromatic hydrocarbons in vegetable oils). Visnik NUBIP Ukrayini. 286. P. 311-319. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Agronomija/article/view/10875

Gribova N.Yu. (2018) Ekstraktsiya ksenobIotikiv grupi PAV z nasinnya sonyashniku (Extraction of surfactant xenobiotics from sunflower seeds). Visnik NUBIP UkraYini, 294, P. 209-218. https://doi.org/10.31548/agr2018.294.209

Melo, A., Cunha, S. C., Mansilha, C., Aguiar, A., Pinho, O., & Ferreira, I. M. (2012). Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid-liquid microextraction followed by gas-chromatography-mass spectrometry. Food chemistry. 135(3). P.1071-1077. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.05.112

Gribova, N.Y., Filippenko, T.A., Nikolaevskii, A.N. et al. (2008). Effects of ultrasound on the extraction of antioxidants from bearberry (Arctostaphylos adans) leaves. Pharm Chem J 42.P. 593-595. https://doi.org/10.1007/s11094-009-0181-7

Guidance document on analytical quality control and validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Document No SANCO/12495/2011- [Implemented by 01/01/2014]. European Commissionhealth & Consumer Protection Directorate-General. 2013. 48 p. (Safety of the food chain Chemicals, contaminants, pesticides).

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-10

Номер

Розділ

Загальна екологія