FORMATION OF ANTIOXIDANT COMPLEX OF PUMPKIN FRUIT VEGETABLES UNDER THE INFLUENCE OF ABIOTIC FACTORS

Автор(и)

  • O. Priss Taurian State Agrotechnical University
  • V. Gates Taurian State Agrotechnical University

Анотація

The influence of temperature and rainfall on components of antioxidant complex's formation in fruits of cucumber and zucchini was investigated. It was shown, that determining influence on forming of antioxidant complex in fruits of gourd family has sum of active temperatures during 10 days prior to the harvest, as the coefficient of correlation makes from 0,62 to 0,97 depending on the characteristic. The ascorbic acid has the key role in the antioxidant defense system of cucumber. On the other hand, antioxidant system in zucchini fruit is supported by all components of antioxidant complex, that were studied.

Біографії авторів

O. Priss, Taurian State Agrotechnical University

pHD

V. Gates, Taurian State Agrotechnical University

Doctor of Agricultural Sciences

Посилання

Биоантиоксиданты растительного происхождения и их участие в защите клеток от окислительного стресса / [Олениченко Н. А., Гончарук Е. А., Николае-ва Т. Н. и др.] // Биоантиоксидант: VIII междунар. конф., 4–6 окт. 2010 г.: тезисы докл. – М. : РУДН, 2010. – С. 348–349.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. – М. : Агропро-миздат, 1985. – 351 с.

Кретович В. А. Биохимия растений / В. А. Кретович. – М. : Высшая школа, 1986. – 503 с.

Мусієнко М. М. Спектрофотометричні методи в практиці фізіології, біохімії та екології рослин / М. М. Мусієнко, Т. В. Паршикова, П. С. Славний. – К. : Фіто-соціоцентр. – 2001. – 200 с.

Мхітарян Л. С. Окислювальний стрес: механізми розвитку і роль в патології / Л. С. Мхітарян, О. Б. Кучменко. – К. : НПУ ім. М.П. Драгоманова – 2004. – 223 с.

Найченко В. М. Практикум з технології зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства / В. М. Найченко. – К. : ФАДА ЛТД, 2001. – 211 с.

Синькевич М. С. Антиоксидантная роль сахаров при окислительном стрес-се, индуцированном гипотермией, у растений картофеля / М.С. Синькевич // Би-оантиоксидант: VIII междунар. конф., 4–6 окт. 2010 г.: тезисы докл. – М.: РУДН, 2010. – С.433–434.

Синькевич М. С. Сахара в системе антиоксидантной защиты от индуциро-ванного паракватом окислительного стресса / М. С. Синькевич, Н. В. Нарайкина, Т. ?. Трунова // Растение и стресс (Plants under Environmental Stress): всероссийский симпозиум 9–12 ноября 2010 г.: тезисы докл. – М. – 2010. – С. 323–324.

Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів : ДСТУ 4954:2008. – К. : Держспоживстандарт України, 2009. – 17 с.

Фрукти, овочі та продукти їх переробляння. Методи визначення вмісту поліфенолів: ДСТУ 4373:2005. – К. : Держспоживстандарт України, 2006. – 6 с.

Чепалов В. А. Роль каротиноидов в адаптации побегов пшеницы к низко-температурному стрессу / В. А. Чепалов, В. В. Нохсоров, К. А. Петров // Расте-ние и стресс (Plants under Environmental Stress): всероссийский симпозиум 9–12 ноября 2010 г.: тезисы докл. – М. – 2010. – С. 381–382.

Шакирова Ф. М. Неспецифическая устойчивость растений к стрессовым факторам и ее регуляция / Ф. М. Шакирова. – Уфа : Гилем, 2001. – 160 с.

Global Desertification: Building a Science for Dryland Development / James F. Reynolds, D. Mark Stafford Smith, Eric F. Lambin et al.] // Science. – 2007. – Vol. 316, № 5826. – Р. 847–851.

Del R. D. A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress / R. D. Del, A. J. Stewart, N. Pellegrini // Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. – 2005. – № 15. – Р. 316–328.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті