CHANGES IN CHEMICAL COMPOSITION AND MASS LOSS OF POTATOES DURING STORAGE USING BIOLOGICAL PREPARATIONS

Автор(и)

  • V. V. Boroday National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • L. F. Skaletskaya National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • K. M. Balvas National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
  • G. N. Tkalenko Institute of Plant Protection of National academy of agrarian sciences of Ukraine
  • V. A. Koltunov Kyiv National University of Trade and Economics

Анотація

In the application of microbiological preparations regulated complex biochemical processes in the tubers, changing their focus and intensity. Processing tubers Trichodermin, and Planriz Fitotsid before laying reduces 1.2−1.5 times after long storage mass loss, starch and dry matter. This helps to improve the conservation and nutritional value of potatoes during storage. In the application of Ridomil Gold weight loss were large, and the dry matter and starch - like loss of control.

Біографії авторів

V. V. Boroday, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

pHD

L. F. Skaletskaya, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

pHD

K. M. Balvas, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

master

G. N. Tkalenko, Institute of Plant Protection of National academy of agrarian sciences of Ukraine

pHD

V. A. Koltunov, Kyiv National University of Trade and Economics

doctor of science

Посилання

Аксенова Е. С. Влияние биологических иммуностимуляторов на техноло-гические и кулинарные достоинства картофеля / Е. С. Аксенова, О. В. Савина // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2007. – № 6. – С. 10–13.

Аминев ?. Н. Влияние биопрепаратов на качество клубней картофеля в условиях южной лесостепи Республики Башкортостан / ?. Н. Аминев, М. М. Хайбуллин, Ф. Ф.?шкинина // Вестник Башкирского государственного аг-рарного университета. – 2012. – № 1. – С. 5–7.

Биопрепараты в сельском хозяйстве. (Методология и практика применения микроорганизмов в растениеводстве и кормопроизводстве) / [Тихонович ?. А., Ко-жемяков А. П., Чеботарь В. К. и др.]. – М. : Россельхозакадемия, 2005. – 154 с.

Жученко А. А. Биологизация интенсификационных процессов как основа перехода к адаптивному развитию АПК / А. А. Жученко // Роль адаптивной ин-тенсификации земледелия в повышении эффективности аграрного производст-ва. – Жодино, 1998. – Т.2. – С. 3–10.

Іутинська Г. О. Шляхи регулювання функцій мікробних угруповань ґрунту в аспекті біологізації землеробства і стійкого розвитку агроекосистем /

Г. О. Іутинська // Сільськогосподарська мікробіологія : Зб. наук. праць. – Чернігів : ЦНТЕІ,2006. – Вип. 3. – С. 7–18

Колтунов В. А. Якість плодоовочевої продукції та технологія її збері-гання. Ч.1. Якість і збереженість картоплі та овочів : моногр. / В. А. Колтунов. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 568 с.

Коломиец Э. М. Спорообразующие бактерии рода Bacillus в биологичес-ком контроле фитопатогенных бактерий / Э. М. Коломиец Н. В. Сверякова // Фі-топатогенні бактерії. Фітонцидологія. Алелопатія : зб. статей учасників Міжнаро-дної наукової конференції, 4–6 жовтня 2005 р. – Житомир, 2005. – С. 176–181.

Скалецька Л. Ф. Методи досліджень рослинницької сировини. Лаборатор-ний практикум : навч. посіб. / Л. Ф. Скалецька, Г. І. Подпрятов, О.В.Завадська. – К.: Центр інформаційних технологій, 2009. – 153 с.

Скалецька Л. Ф. Біохімічні зміни продукції рослинництва при її зберіганні та переробці : навч. посіб. / Л. Ф. Скалецька, Г. І. Подпрятов. – К. : Видавничий центр НАУ, 2008. – 287 с.

Федоренко В. П. ?спользование биологических препаратов на овощных культурах в условиях частого хозяйствования / В. П. Федоренко, А. Н. Ткаленко // Защита растений. Стратегия и тактика защиты растений : тез. докл. научн. конф. посв. 35-летию организации РУП «?нститут защиты растений». – Минск, 2006. – С. 512–514.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті