QUALITY OF FRUIT BODIES OF ORDINARY OYSTER MUSHROOM FOR GROWING IN THE PROTECTED SOIL



S. A. Vdovenko, M. Siwulski

Анотація


The indexes of fruit oyster mushroom bodies quality after grown on straw substrates  in protected soil conditions have been investigated. Content of chemical composition and biometrical indexes of two oyster mushroom strains were analyzed. The chemical indexes depend from oyster mushroom strains and substrates. Most quantity of proteins was in oyster mushrooms body in strain Р−24. Among investigated substrates the most quantity of protein was in variant when the straw pea substrates have been used.

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Бисько Н.А. Нормативная документация по грибоводству / Н.А. Бисько // Овощеводство. – 2010. – № 6. – С. 72–73.

Вміст деяких біологічно активних сполук в тканинах грибів Pleurotus ostreatus (Jacq.: Fr.) Kumm / О.К. Будняк, О.В. Бабаянц, О.О. Кокошкіна та ін. // Вісник ОНУ. – 2003. – Т.8, вип. 6. – С. 7–10.

Дудка ?.А. Культивирование съедобных грибов / ?.А. Дудка, Н.А. Би-сько, В.Т. Билай. – К. : Урожай. 1992. – 160 с.

Морозов А.?. Грибы. Руководство по разведению / А.?. Морозов. – М. : АСТ – Донецк : Сталкер, 2002. – 304 с.

Миронычева Е. Качественные характеристики товарных грибов / Е. Миронычева, Л. Кюрчева // Овощеводство. – 2010. – № 2. – С. 79–80.

Негруцкий С.Ф. Физиология и биохимия низших растений : учебн. пособие. / С.Ф. Негруцкий. – К. : Вища школа, 1990. – 191 с.

Основи стандартизації, управління якістю та сертифікація продукції рос-линництва : [посібник для підготовки бакалаврів агроном. та економ. cпеціальностей ІІ-IVрівнів акредитації] / Г.І. Подпрятов, В.І. Войцеховський, Л.М. Мацейко, В.І. Рожко. – К. : Арістей, 2004. – 552 с.

Дятлов В.В. Хімічний склад печериць різного морфологічного стану [Елек-тронний ресурс] / В.В. Дятлов, Н.А. Попова // Збірник ХДУХТ. – Харків, 2008. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Pt/ 2008_1/08_1_6.htm

Товарознавство продукції рослинництва / [С.Д. Чебан, В.М. Чередниченко, О.І. Мулярчук, Л.В. Кобринська]. – Кам,янець-Подільський – Вінниця, 2012. – 374 с.

Chang S.T. Mushrooms. Cultivation, nutritional value, medicinal effect and environmental impact / S.T. Chang, P.G. Miles // CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C. – 2004. – 451 р.

Gapiсski M. Boczniak – technologia uprawy i przetwarzania / M. Gapiсski, W. Woїniak, M. Ziombra. – Poznaс: PWRiL, 2001. – 264 р.

Porownanie plonowania i skladu chemicznego owocnikow kilku odmian i gatunkow boczniaka Pleurotus sp. / M. Siwulski, J.Regula, A.Gramza, I.Sas-Golak // Zeszyty problemowe postкpуw nauk rolniczych. – 2007. – № 517. – S. 877–884.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.