Сортові особливості формування врожайності та якості зерна пшениці м’якої озимої залежно від азотного живлення в умовах семіарідної кліматичної зони
Ключові слова:
пшениця м’яка озима, сорт, урожайність, якість зерна, азотне живлення, Україна, АвстріяАнотація
Наведено результати досліджень щодо генетично зумовленого специфічного формування врожайності та якості зерна пшениці озимої за умови варійованого азотного живлення у трьох польових дослідах в Україні та Австрії в 2012 – 2014 рр. у семіарідній кліматичній зоні. Хлібопекарську якість зерна оцінювали за такими показниками, як вміст білка та клейковини, натура зерна, число падання, сила борошна та співвідношення P/L з альвеограми, показник седиментації, об’ємний вихід хліба. Встановлено особливості формування урожайності та якості зерна шести різних за хлібопекарськими властивостями – сильних та цінних сортів пшениці української та австрійської селекції, за оптимізації азотного живлення рослин. Визначено оптимальні норми внесення азоту та його розподіл у підживлення за фазами розвитку, а також ідентифіковано сорти пшениці, які здатні формувати зерно високої якості в умовах України та АвстріїПосилання
Гирка А. Д. Особливості формування урожайності і якості зерна озимої пшениці залежно від строків сівби та азотних підживлень [Електронний ресурс] / А. Д. Гирка, С. С. Ярошенко, І. І. Гасанова, О. О. Педаш, О. І. Желязков // Бюлетень Інституту зернового господарства. – 2010. – № 38. – С. 33-40.
Каленська С. М. Якість зерна озимих культур залежно від технологій вирощування / С. М. Каленська // Вісник ХНАУ: Зб. наук. пр. Харківського нац. університету. Серія „Рослинництво, селекція і насінництво”. – 2002. – № 3. – С. 3-7.
Каленська С. М., Блажевич Л. Ю., Кравченко Л. О. Фізичні та технологічні властивості зерна тритикале ярого залежно від абіотичних і біотичних факторів // Наукові доповіді НУБІП. – 2010. – 2 (18).
Каленська С., Токар Б., Ташева Ю. Управління стійкістю рослин зернових культур до вилягання // Наук. вісник НУБіП України. Серія «Агрономія». – 2015. – Вип. 210. – Ч.1. – С. 22-30.
Каленська С. М., Шутий О. І. Формування продуктивності та якості пшениці твердої ярої залежно від мінерального живлення у Правобережному Лісостепу України // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2016. – №3. –
С. 19-25.
Крамарьов С. М. Продуктивність та якість зерна пшениці м’якої озимої залежно від мінерального живлення в умовах лівобережного Лісостепу України / С. М. Крамарьов, Г. П. Жемела, С. М. Шакалій // Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони. – 2014. – № 6. – С. 61-67.
Ташева Ю., Каленська С., Лібхард П. Сортові особливості формування врожайності та якості зерна пшениці м’якої озимої залежно від ґрунтово-кліматичних умов вирощування // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. – №4. – 2016.
Судденко В. Ю., Каленська С. М. Урожайность, качество зерна и семян пшеницы мягкой яровой в зависимости от минерального питания и систем защиты в Правобережной Лесостепи Украины // Земледелие и селекция в Беларуси. – 2016. – Вып. 52. – С. 22-28. http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2010-2/10ksmabf.pdf
A. C. Toepfer International (Hrsg.). (2013). Statistische Informationen zum Getreide- und Futtermittelmarkt. Hamburg: A. C. Toepfer International (Hrsg.).
BAES (Hrsg.). (2015). Österreichische Sortenliste, Schriftenr, 19-40.
Bayerische Landesanstalt für Bodenkultur und Pflanzenbau (Hrsg.). (1999). Verminderung der Nitratauswaschung. München: Bayerische Landesanstalt für Bodenkultur und Pflanzenbau.
Brümmer, J.-M., & Seibel, W. (1992). Extensiever Weizenanbau und seine Auswirkungen auf Verarbeitungseigenschaften und Backqualität. Getreide, Mehl Und Brot, (46), 187-191.
Dachler, M., & Köchl, A. (2003). Der Einfluss von Fruchtfolge, Vorfrucht, Stickstoffdüngung und Einarbeitung der Ernterückstände auf Ertrag und Rohproteingehalt von Winterweizen und nachfolgender Sommergerste. Die Bodenkultur, (54 (1)), 23-34.
Diekmann, F. (2002). Untersuchungen zu Sortenunterschieden in der Aufnahme und Verwertung von Stickstoff bei Winterweizen (Triticum aestivum L., cv. Batis und cv. Toronto) (Dissertati.). München: Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan für Ernährung, Landnutzung und Umwelt der Technischen Universität München.
Fischbeck, G., Dennert, J., & Maidl, F. X. (1997). Auswirkungen von N-Spätdüngungsmaßnahmen zu Winterweizen auf oberirdische Biomasse, Kornertrag und Proteingehalt bei unterschiedlicher N-Grunddüngung. Pflanzenbauwissenschaften, (1(4)), 145-153.
Flamm, C., Engel, C., & Pauk, J. (2012). Einfluss von Trockenheit auf Pflanzenbauliche Parameter, Ertrag und Qualität bei Winterweizen. In ALVA-Tagung “Ernährung sichern – trotz begrenzter Ressourcen” (pp. 42-45).
Foulkes, M. J., Sylvester-Bradley, R., & Scott, R. K. (1998). Evidence for differences between winter wheat сultivars in acquisition of soil mineral nitrogen and uptake and utilization of applied fertiliser nitrogen. J. Agric. Sci. (Camb.), (130), 29-44.
IGC. (2016). Grain Market Report Nr. 464 – 1 April 2016. London. Retrieved from http://www.igc.int/downloads/gmrsummary/gmrsumme.pdf
Kalenska S., Kovalenko R., Kachura I.,Novictska N. Impact of weather conditions and fertilizers on growth and yield potential of cereal // Nährstoff – und Wasserversorgung der Pflazenbestande unter den Bedingungen der Klimaerwarmung / Internationale wissenschaftliche Konferenz am 18. und 19. Oktober 2012 in Bernburg-Strenzfeld. – 2014 . – ISBN: 978-3-86011-069-0. – Р. 45-49.
Liebhard, P. (1991). Kulturartenvergleich von Nutzpflanzen als Rohstoff für die industrielle Verarbeitung und zur alternativen Energieversorgung. Zusammenfassende Ergebnisse dreijähriger Feldversuche von 1986 bis 1988 bezüglich des Einflusses von Standort, Witterung. Arbeitsgemeinschaft Erneuerbare Energien. Wien: Arbeitsgemeinschaft Erneuerbare Energien.
Linnemann, L. (2013). Direkte und indirekte Verfahren zur Bestimmung der Mehlqualität von Öko-Weizensorten. In Tagungsband der 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau (pp. 366-369). Bonn.
Merker, C., Gröblinghoff, F.-F., & Schäfer, B. C. (2011). Einfluss von Saatstärke und Höhe der N-Spätdüngung auf den Ertrag und wichtige Qualitätsparameter verschiedener Weizensorten. Mitteilungen Der Gesellschaft Für Pflanzenbauwissenschaften, (23), 248.
Oberforster, M., Ratzenböck, A., Neumayer, A., & Zechner, E. (2012). Dormanz als Sorteneigenschaft von Winterweizen und ihre Bedeutung im Pflanzenbaulichen Produktionssystem. In ALVA-Tagung “Ernährung sichern - trotz begrenzter Ressourcen” (pp. 164-166).
Oberforster, M., & Werteker, M. (1995). Wheat breeding and breadmaking quality in Austria. Sjemenarstvo, 12(6), 413-425.
Oberforster, M., & Werteker, M. (2005). Auswuchsneigung und Fallzahl als Sorteneigenschaft von Winterweizen, Roggen, Triticale und Winterdurum. In Bericht über die 56. Tagung 2005 der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (pp. 103-112). HBLFA Raumberg-Gumpenstein.
Pawelzik, E. (2011). Beitrag der Stickstoffversorgung zur Produktqualität bei Getreide und Kartoffeln. Mitteilungen Der Gesellschaft Für Pflanzenbauwissenschaften, (23), 13-18.
Schönberger, H., & Bauer, B. (2012). Präzisierungder Stickstoffdüngung zu vershiedenen Stadien des Weizens in Abhängigkeit von Standort und Bestandesentwicklung. In Nährstoff- und Wasserversorgung der Pflanzenbestände unter den Bedingungen der Klimaerwärmung Internationale wissenschaftliche Konferenz am 18. und 19. Oktober 2012 in Bernburg-Strenzfeld (pp. 72-82).
Sieling, K., Böttcher, U., & Kage, H. (2011). Ertragsentwicklung von Winterweizn bei variirter N-Düngung. Journal Für Kulturpflanzen, (63 (6)), 163-178.
United states department of agriculture (Edt.). (2014). World wheat supply and disappearance. http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf
Zečević, V., Knežević, D., & Mićanović, D. (2007). Variability of technological quality components in winter wheat. Genetika, 39(1), 365-374.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).