Сортові особливості формування врожайності та якості зерна пшениці м’якої озимої залежно від азотного живлення в умовах семіарідної кліматичної зони

Автор(и)

  • Ю. В. Петуненко Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • С. М. Каленська Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • П. Лібхард Університет природних ресурсів та наук про життя (BOKU), м. Відень

Ключові слова:

пшениця м’яка озима, сорт, урожайність, якість зерна, азотне живлення, Україна, Австрія

Анотація

Наведено результати досліджень щодо генетично зумовленого специфічного формування врожайності та якості зерна пшениці озимої за умови варійованого азотного живлення у трьох польових дослідах в Україні та Австрії в 2012 – 2014 рр. у семіарідній кліматичній зоні. Хлібопекарську якість зерна оцінювали за такими показниками, як вміст білка та клейковини, натура зерна, число падан­ня, сила борошна та співвідношення P/L з альвеограми, показник седи­ментації, об’ємний вихід хліба. Встановлено особливості формування урожайності та якості зерна шести різних за хлібопекарськими влас­тивостями – сильних та цінних сортів пшениці української та австрійської селекції, за оптимізації азотного живлення рослин. Визна­чено оптимальні норми внесення азоту та його розподіл у підживлення за фазами розвитку, а також ідентифіковано сорти пшениці, які здатні формувати зерно  високої  якості в умовах України та Австрії

Біографії авторів

Ю. В. Петуненко, Національний університет біоресурсів і природокористування України

аспірант

С. М. Каленська, Національний університет біоресурсів і природокористування України

доктор сільськогосподарських наук, професор

П. Лібхард, Університет природних ресурсів та наук про життя (BOKU), м. Відень

доктор сільськогосподарських наук, професор

Посилання

Гирка А. Д. Особливості формування урожайності і якості зерна озимої пшениці залежно від строків сівби та азотних підживлень [Електронний ресурс] / А. Д. Гирка, С. С. Ярошенко, І. І. Гасанова, О. О. Педаш, О. І. Желязков // Бюлетень Інституту зернового господарства. – 2010. – № 38. – С. 33-40.

Каленська С. М. Якість зерна озимих культур залежно від технологій вирощування / С. М. Каленська // Вісник ХНАУ: Зб. наук. пр. Харківського нац. університету. Серія „Рослинництво, селекція і насінництво”. – 2002. – № 3. – С. 3-7.

Каленська С. М., Блажевич Л. Ю., Кравченко Л. О. Фізичні та технологічні властивості зерна тритикале ярого залежно від абіотичних і біотичних факторів // Наукові доповіді НУБІП. – 2010. – 2 (18).

Каленська С., Токар Б., Ташева Ю. Управління стійкістю рослин зернових культур до вилягання // Наук. вісник НУБіП України. Серія «Агрономія». – 2015. – Вип. 210. – Ч.1. – С. 22-30.

Каленська С. М., Шутий О. І. Формування продуктивності та якості пшениці твердої ярої залежно від мінерального живлення у Правобережному Лісостепу України // Вісник Полтавської державної аграрної академії. – 2016. – №3. –

С. 19-25.

Крамарьов С. М. Продуктивність та якість зерна пшениці м’якої озимої залежно від мінерального живлення в умовах лівобережного Лісостепу України / С. М. Крамарьов, Г. П. Жемела, С. М. Шакалій // Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони. – 2014. – № 6. – С. 61-67.

Ташева Ю., Каленська С., Лібхард П. Сортові особливості формування врожайності та якості зерна пшениці м’якої озимої залежно від ґрунтово-кліматичних умов вирощування // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. – №4. – 2016.

Судденко В. Ю., Каленська С. М. Урожайность, качество зерна и семян пшеницы мягкой яровой в зависимости от минерального питания и систем защиты в Правобережной Лесостепи Украины // Земледелие и селекция в Беларуси. – 2016. – Вып. 52. – С. 22-28. http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2010-2/10ksmabf.pdf

A. C. Toepfer International (Hrsg.). (2013). Statistische Informationen zum Getreide- und Futtermittelmarkt. Hamburg: A. C. Toepfer International (Hrsg.).

BAES (Hrsg.). (2015). Österreichische Sortenliste, Schriftenr, 19-40.

Bayerische Landesanstalt für Bodenkultur und Pflanzenbau (Hrsg.). (1999). Verminderung der Nitratauswaschung. München: Bayerische Landesanstalt für Bodenkultur und Pflanzenbau.

Brümmer, J.-M., & Seibel, W. (1992). Extensiever Weizenanbau und seine Auswirkungen auf Verarbeitungseigenschaften und Backqualität. Getreide, Mehl Und Brot, (46), 187-191.

Dachler, M., & Köchl, A. (2003). Der Einfluss von Fruchtfolge, Vorfrucht, Stickstoffdüngung und Einarbeitung der Ernterückstände auf Ertrag und Rohproteingehalt von Winterweizen und nachfolgender Sommergerste. Die Bodenkultur, (54 (1)), 23-34.

Diekmann, F. (2002). Untersuchungen zu Sortenunterschieden in der Aufnahme und Verwertung von Stickstoff bei Winterweizen (Triticum aestivum L., cv. Batis und cv. Toronto) (Dissertati.). München: Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan für Ernährung, Landnutzung und Umwelt der Technischen Universität München.

Fischbeck, G., Dennert, J., & Maidl, F. X. (1997). Auswirkungen von N-Spätdüngungsmaßnahmen zu Winterweizen auf oberirdische Biomasse, Kornertrag und Proteingehalt bei unterschiedlicher N-Grunddüngung. Pflanzenbauwissenschaften, (1(4)), 145-153.

Flamm, C., Engel, C., & Pauk, J. (2012). Einfluss von Trockenheit auf Pflanzenbauliche Parameter, Ertrag und Qualität bei Winterweizen. In ALVA-Tagung “Ernährung sichern – trotz begrenzter Ressourcen” (pp. 42-45).

Foulkes, M. J., Sylvester-Bradley, R., & Scott, R. K. (1998). Evidence for differences between winter wheat сultivars in acquisition of soil mineral nitrogen and uptake and utilization of applied fertiliser nitrogen. J. Agric. Sci. (Camb.), (130), 29-44.

IGC. (2016). Grain Market Report Nr. 464 – 1 April 2016. London. Retrieved from http://www.igc.int/downloads/gmrsummary/gmrsumme.pdf

Kalenska S., Kovalenko R., Kachura I.,Novictska N. Impact of weather conditions and fertilizers on growth and yield potential of cereal // Nährstoff – und Wasserversorgung der Pflazenbestande unter den Bedingungen der Klimaerwarmung / Internationale wissenschaftliche Konferenz am 18. und 19. Oktober 2012 in Bernburg-Strenzfeld. – 2014 . – ISBN: 978-3-86011-069-0. – Р. 45-49.

Liebhard, P. (1991). Kulturartenvergleich von Nutzpflanzen als Rohstoff für die industrielle Verarbeitung und zur alternativen Energieversorgung. Zusammenfassende Ergebnisse dreijähriger Feldversuche von 1986 bis 1988 bezüglich des Einflusses von Standort, Witterung. Arbeitsgemeinschaft Erneuerbare Energien. Wien: Arbeitsgemeinschaft Erneuerbare Energien.

Linnemann, L. (2013). Direkte und indirekte Verfahren zur Bestimmung der Mehlqualität von Öko-Weizensorten. In Tagungsband der 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau (pp. 366-369). Bonn.

Merker, C., Gröblinghoff, F.-F., & Schäfer, B. C. (2011). Einfluss von Saatstärke und Höhe der N-Spätdüngung auf den Ertrag und wichtige Qualitätsparameter verschiedener Weizensorten. Mitteilungen Der Gesellschaft Für Pflanzenbauwissenschaften, (23), 248.

Oberforster, M., Ratzenböck, A., Neumayer, A., & Zechner, E. (2012). Dormanz als Sorteneigenschaft von Winterweizen und ihre Bedeutung im Pflanzenbaulichen Produktionssystem. In ALVA-Tagung “Ernährung sichern - trotz begrenzter Ressourcen” (pp. 164-166).

Oberforster, M., & Werteker, M. (1995). Wheat breeding and breadmaking quality in Austria. Sjemenarstvo, 12(6), 413-425.

Oberforster, M., & Werteker, M. (2005). Auswuchsneigung und Fallzahl als Sorteneigenschaft von Winterweizen, Roggen, Triticale und Winterdurum. In Bericht über die 56. Tagung 2005 der Vereinigung der Pflanzenzüchter und Saatgutkaufleute Österreichs (pp. 103-112). HBLFA Raumberg-Gumpenstein.

Pawelzik, E. (2011). Beitrag der Stickstoffversorgung zur Produktqualität bei Getreide und Kartoffeln. Mitteilungen Der Gesellschaft Für Pflanzenbauwissenschaften, (23), 13-18.

Schönberger, H., & Bauer, B. (2012). Präzisierungder Stickstoffdüngung zu vershiedenen Stadien des Weizens in Abhängigkeit von Standort und Bestandesentwicklung. In Nährstoff- und Wasserversorgung der Pflanzenbestände unter den Bedingungen der Klimaerwärmung Internationale wissenschaftliche Konferenz am 18. und 19. Oktober 2012 in Bernburg-Strenzfeld (pp. 72-82).

Sieling, K., Böttcher, U., & Kage, H. (2011). Ertragsentwicklung von Winterweizn bei variirter N-Düngung. Journal Für Kulturpflanzen, (63 (6)), 163-178.

United states department of agriculture (Edt.). (2014). World wheat supply and disappearance. http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf

Zečević, V., Knežević, D., & Mićanović, D. (2007). Variability of technological quality components in winter wheat. Genetika, 39(1), 365-374.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-01-03

Номер

Розділ

Статті