Вплив колоїдного розчину цинку та міді на проростання насіння вівса

Л. М. Гончар, О. С. Шень

Анотація


У статті приведено результати впливу колоїдного розчину різної концентрації цинку і міді та їх комплексу на лабораторну схожість насіння вівса. Встановлено, що дія концентрації міді 1:1 є фітотоксичною під час пророщування насіння вівса. Зазначено, що за концентрації міді 1:1, знижується схожість насіння на 3‒14%, що має негативний вплив у подальших ростових процесах вівса. Встановлено, що концентрація міді 1:10 впливає на схожість насіння на рівні контрольного варіанту, тобто не прослідковується фітотоксичність даної концентрації розчину міді. Відзначено, що за концентрації міді 1:100, схожість насіння усіх досліджуваних культур підвищилася, що дає змогу стверджувати про ефективність розчину за даної концентрації.

Ключові слова


овес, насіння, колоїдний розчин міді та цинку, концентрація, фітотоксичність

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Honchar L. N. (2013) Primenenie nanorazmernyih biogennyih metallov v tehnologii vyiraschivaniya pshenitsyi ozimoy v usloviyah Pravoberezhnoy Lesostepi Ukrainyi [The use of nanoscale biogenic metals in winter wheat growing technologies in the conditions of forest-steppe of the Right-Bank Ukraine]. Engineering science from theory to practice, № 26, АNS «SibAK», 25‒27.

Kaplunenko V. G., Kosinov N. V., Bovsunovskiy A. N., Chernyiy S. A. (2008) Nanotehnologii v selskom hozyaystve [Nanotechnology in agriculture]. Zerno, № 4 (25), 47‒54.

Lopatko K. H., Aftandiliants Ie. H., Kalenska S. M., Tonkha O. L. (2009) Patent number 38459 from 12.01.2009.

Ryibalkina M. (2005) Nanotehnologii dlya vseh [Nanotechnology for all]. M.: Nanotechnology News Network, 444 s.

Frantiichuk V. V., Kovalenko M. S., Honchar L. M. and other (2012) Vplyv neionnoho koloidnoho rozchynu nanochastok metaliv na rist i rozvytok ozymoi pshenytsi [The impact of non-ionic colloidal solution of nanoparticles of metals on the growth and development of winter wheat] Zbirnyk naukovykh prats “Instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv”, № 14, 119‒123.

Taran N., Batsmanova L., Kosyk O. and other (2016) Colloidal Nanomolybdenum Influence upon the Antioxidative Reaction of Chickpea Plants (Cicer arietinum L.). Nanoscale Research Letters, T. 11(1), 476-480.

Lin D., Xing B. (2007) Phytotoxicity: of Nanoparticles: inhibition of seed germination and root growth, Environ. Pollut, № 150, 243–250.

Sozer N., Kokini J. L. (2009) Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends Biotechnol, 27, 82–89.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.