Вплив застосування добрив та вапнякових меліорантів на поживний режим дерново-підзолистого ґрунту за вирощування сої в умовах Західного Полісся
Ключові слова:
дерново-підзолистий ґрунт, вапнування, доза вапна, удобрення, мінеральний азот, рухомі сполуки фосфору та каліюАнотація
Наведені результати досліджень з вивчення впливу удобрення та післядії різних доз вапнякових меліорантів на динаміку вмісту основних елементів живлення у дерново-підзолистому ґрунті за вирощування сої в умовах Західного Полісся.
Встановлено, що застосування удобрення в поєднанні з вапнуванням є ефективними агротехнологічними заходами, які забезпечують покращення поживного режиму дерново-підзолистого ґрунту. Внесення мінеральних добрив у дозі N40P60K60 на фоні заорювання соломи на добриво та післядія двох доз вапнякового меліоранту сприяло максимальному накопиченню рухомих сполук фосфору в орному шарі ґрунту – 236,7-258,2 та мінеральних сполук азоту – 10,5-18,3 мг/кг ґрунту залежно від фази розвитку сої. Застосування підвищеної дози мінеральних добрив (N60P90K90)за післядії однієї дози вапна забезпечило найбільший вміст обмінного калію – 92,0-116,2 мг/кг ґрунту.Посилання
Господаренко Г. М. Основи інтегрованого застосування добрив / Г. М. Господаренко. – К.: ЗАТ «НІЧЛАВА», 2002. – 344 с.
Польовий В. М. Оптимізація систем удобрення у сучасному земле-робстві: монографія / В. М. Польовий. – Рівне: Волинські обегери, 2007. – 320 с.
Сипко А. О. Вплив технологій хімічної меліорації на агрохімічні властивості сірого опідзоленого слабо кислого ґрунту / А. О. Сипко, О. П. Стрілець, Г. С. Гончарук // Цукрові буряки. – 2016. – № 2. – С. 12-14.
Черников В. А. Агроэкология / В. А. Черников, Р. М. Алексахин, А. В. Голубев [и др.]. – М. : Колос, 2000. – 536 с.
Мазур Г. А. Гумусний стан сірого лісового ґрунту залежно від хімічної меліорації та системи удобрення / Г. А. Мазур, Т. І. Григора, М. А. Ткаченко, І. М. Кондратюк // Збірник наукових праць ННЦ. Інститут землеробства НААН. – К.: 2009. – Вип. 1-2. – С. 3-8.
Цапко Ю. Л. Хімічна меліорація кислих ґрунтів України / Ю. Л. Цапко // Вісник аграрної науки. – 2010. – №2. – С.50-53.
Witter B. Analyse des erreichten stendes in der kalkung / B. Witter, L. Kolbe // Falduirtschaft. – 1973. – №10. – S. 468-471.
Величко В. А. ?спользование дефеката в сельськохозяйственном произ-водстве / В. А. Величко, М. А. Кузьмич, В. М. Брагина // Химизация в сельском хозяйстве. – 1986. – №6. – С.61-63.
Чорний Д. Л. Вплив добрив на агрохімічні показники родючості ґрунту і врожай залежно від вапнування / Д. Л. Чорний, Л. І. Чорна / Агрохімія і ґрунтознавство. – 1981. – Вип. 42. – С. 27-30.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).