Технологічне оцінювання виходу борошна із зерна пшениці спельти залежно від водотеплового оброблення

Автор(и)

  • Г. М. Господаренко Уманський національний університет садівництва
  • В. В. Любич Уманський національний університет садівництва
  • В. В. Новіков Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

зерно спельти, борошно, технологічний режим, водотеплове оброблення

Анотація

Зерно спельти характеризується підвищеними показ­никами якості та може бути перспективною сировиною для продуктів дієтичного харчування. Незважаючи на зростаючу популярність зерна спельти на території України та за кордоном, технології її перероб­лення вивчені не повною мірою та вимагають оптимізації. Мета стат­ті – обґрунтувати і встановити оптимальні режими перероблення зерна спельти на борошно. Під час дослідження був проведений повний факторний експеримент. Результати досліджень перевірені на адек­ват­ність, статистичну значимість та достовірність. Вплив факторів на вихід борошна визначено за використання регресійного аналізу.

Встановлено, що використання водотеплового оброблення покра­щує технічні показники борошномельного виробництва. Найбільший вплив на вихід борошна має градієнт зволоження. Оптимальним ре-жимом для борошномельних заводів низької продуктивності із викорис­танням скороченого технологічного процесу є зволожування зерна до вологості 15,0 ± 0,2 % з подальшим його відволожуванням упродовж 2-5 год. У випадку перероблення зерна спельти на великих борошномельних заводах рекомендовано збільшувати тривалість відволожування до 20-30 год, що зумовлює збільшення виходу борошна на 1-3 %.

Доцільним є подальше вивчення впливу параметрів водотеплового об­роблення на якість отриманих продуктів та економічну ефектив­ність виробництва. Перспективним є дослідження процесу вироблення борошна із зерна спельти на заводах із розвиненим технологічним процесом.

Біографії авторів

Г. М. Господаренко, Уманський національний університет садівництва

доктор сільськогосподарських наук,

професор кафедри агрохімії і ґрунтознавства

В. В. Любич, Уманський національний університет садівництва

кандидат сільськогосподарських наук,

доцент кафедри технології зберігання і переробки зерна

В. В. Новіков, Уманський національний університет садівництва

кандидат технічних наук,

викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна

Посилання

Su W. H. Facilitated wavelength selection and model development for rapid determination of the purity of organic spelt (Triticum spelta L.) flour using spectral imaging / W. H. Su, D. W. Sun // Talanta. – 2016. – Vol. 155. – P. 347-357. doi: 10.1016/j.talanta.2016.04.041.

Righetti L. Characterization and Discrimination of Ancient Grains: A Metabolomics Approach / L. Righetti, J. Rubert, G.Galaverna, S.Folloni, R.Ranieri, M.Stranska-Zachariasova, C. Dall'Asta // Int J Mol Sci. – 2016. – Vol. 17. doi: 10.3390/ijms17081217.

Feng Y. Rich haplotypes of Viviparous-1 in Triticum aestivum subsp. spelta with different abscisic acid sensitivities / Y. Feng, R. Qu, Y. Yang // J Sci Food Agric. – 2017. – Vol. 97. – P. 497-504. doi: 10.1002/jsfa.7751.

Dubois B. Molecular diversity of alpha-gliadin expressed genes in genetically contrasted spelt (Triticum aestivum ssp. spelta) accessions and comparison with bread wheat (T. aestivum ssp. aestivum) and related diploid Triticum and Aegilops species / B. Dubois, P. Bertin, D. Mingeot // Mol Breed. – 2016. – Vol. 36. – P. 152. doi: 10.1007/s11032-016-0569-5.

Fontana L. Decreased Consumption of Branched-Chain Amino Acids Improves Metabolic Health / L. Fontana, N. E.Cummings, S. I.Arriola Apelo, J. C.Neuman, I.Kasza, B. A. Schmidt, D. W. Lamming // Cell Rep. – 2016. – Vol. 16. – P. 520-530. doi: 10.1016/j.celrep.2016.05.092

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-09

Номер

Розділ

Статті