Оцінка посівних якостей і врожайних властивостей насіння люпину білого різних фаз стиглості
Ключові слова:
люпин білий, насіння, фази стиглості, строки збирання, посівні якості, врожайні властивостіАнотація
У статті наведено результати досліджень щодо вивчення впливу фаз стиглості на формування посівних якостей і врожайних властивостей насіння люпину білого.
У люпину відмічається шість стадій стиглості насіння, у кожну із яких були проведені добори рослин. Досліджували насіння сортів люпину білого Серпневий, Вересневий, Макарівський, Чабанський. Оцінку посівних якостей насіння проводили в лабораторних умовах, а вивчення врожайних властивостей – на наступний рік на дослідних ділянках, де було висіяне насіння різних строків збирання, окремо бічних і центральних китиць.
Встановлена значна залежність якості посівного матеріалу від фаз стиглості. Для більшості сортів найвищі показники лабораторної і польової схожості насіння центральних китиць отримано у фазу «Жовті сім’ядолі» (відповідно 93,3-97,6 % і 90,2-94,2 %), а бічних китиць – «Повна стиглість насіння» (89,7-92,6 % і 84,9-88,6 %). Виживання рослин також суттєво зростала із ступенем стиглості насіння і становила у потомстві шостого строку збирання до 93,6 %. Продуктивність рослин із насіння перших трьох фаз стиглості, особливо бічних китиць, була низькою і становила не більше 10,1 г. Кращими за насіннєвою продуктивністю були рослини із насіння шостого строку збирання. Врожайність на варіантах посіву насінням першого строку збирання дуже низька і становить за сортами від 1,01 до 1,56 т/га (центральна китиця) і від 0,02 до 0,03 т/га (бічні китиці). Максимальна врожайність (центральна китиця 4,25-4,73 т/га; бічні китиці 3,05-4,01 т/га) отримана у більшості сортів від потомства насіння повної фази стиглості. Таким чином, насіння перших трьох строків збирання не придатне для посіву, оскільки у зв’язку із низькими якостями не може в польових умовах забезпечити повноцінні сходи та в подальшому – життєздатне, продуктивне потомство. Для отримання майбутнього високого врожаю збиральні роботи потрібно проводити, починаючи не раніше фази стиглості «Жовті сім’ядолі», коли насіння сформувало високі посівні якості і врожайні властивості.Посилання
Clapham W. M. Effects of seed maturation temperature on seed yield characteristics and subsequent generations of lupin [Text] / W. M. Clapham, J. B. Willcott, J. M. – Fedders, 2000. Crop Sci.40:1313–1317.
Bhardwaj H. L. Cultivar and growing location effects on white lupin immature green seeds [Text] / H. L Bhardwaj & A. A. Hamama. // Journal of Agricultural Science. – 2012, 4(2): 135–138.
Azo W. M., Bi-cropping white lupins (Lupinus albus L.) with cereals for wholecrop forage in organic farming: The effect of seed rate and harvest dates on crop yield and quality Biological [Text] / W. M. Azo, G. P. F Lane, W. P. Davits, N. D. Cannon. // Agriculture & Horticulture. – 2012. 28(2): 86–100.
Гатаулина Г. Г. Особенности уборки и послеуборочной обработки семян белого люпина [Tекст] /Г. Г. Гатаулина, В. ?. Вагин // Журнал «Белый люпин» – 2014. – № 2. – С. 34-36.
Кіндрук М. О. Насінництво з основами насіннєзнавства [Teкст] / М. О. Кіндрук, В. М. Соколов, В. В. Вишневський. – К.: Аграрна наука, 2012 – 263 с.
Таранухо Г. ?. Люпин: биология, селекция и технология возделывания. [Teкст] / Г. ?. Таранухо. – Горки: Белорусская государственная сельськохозяйст-венная академия, 2001. – 591с.
Купцов Н.С. Люпин. [Teкст] / Н. С. Купцов, ?. П. Такунов. // Генетика селекция, гетерогенные посевы. – Брянск, Клинцы: ?зд-во ГУП «Клинцовская городская типография», 2006. – 576 с.
Гатаулина Г. Г. Зернобобовые культуры: системный подход к анализу роста, развития и формирования урожая: монография [Teкст] / Г. Г. Гатаулина, С. С. Никитина. – М.: ?НФРА-М, (Научная мысль), 2016. – 242 с
Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови: ДСТУ 2240-93 — [Введ. в дію 01.07.1994]. — К. : Держстандарт України, 1994. —74 с. — (Національний стандарт України)
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).