Вплив інокуляції насіння та удобрення на продуктивність квасолі звичайної
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2019.02.022Ключові слова:
квасоля звичайна, сорт, мінеральні добрива, інокуляція, ризобофіт, урожайність, уміст білкаАнотація
Квасоля – цінна високобілкова культура, яка має багатостороннє використання в народному господарстві. Розширення промислового виробництва квасолі обумовлене зростаючим попитом на неї внутрішнього та світового ринку. Більша частка зерна цієї культури вирощується в приватному секторі на незначних площах (в основному присадибних ділянках), що не задовольняє попиту в продукції, тому стоїть питання про збільшення посівних площ. Мета досліджень полягала у встановленні особливостей формування продуктивності квасолі сортів Мавка, Перлина, Надія залежно від норми внесення мінеральних добрив та інокуляції насіння на дерново-підзолистих ґрунтах Закарпаття України. Дослід закладали на колекційно–демонстративному полі у ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж»ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж» у Закарпатській області. Результати досліджень дозволили встановити, що інокуляція насіння забезпечила приріст врожайності зерна від 1,3 до 16,3 % залежно від сорту та добрив. Відмічено, що чим вищою була норма внесення добрив, тим нижчим був відсоток приросту врожайності квасолі за рахунок інокуляції. Внесення мінеральних добрив в нормі N90P60K30 без інокуляції насіння сприяло зростанню врожайності квасолі до 2,34 т / га у сорту Мавка, 2,45 т / га – у сорту Перлина та 2,15 т / га – у сорту Надія. За інокуляції насіння ризобофітом вища врожайність квасолі формувалася за внесення добрив в нормі N60P40K20 і досягала 2,54 т / га у сорту Мавка, 2,63 т / га у – сорту Перлина та 2,36 т / га – у сорту Надія. Азотне живлення впливало на збільшення вмісту білка в зерні досліджуваних сортів квасолі. Сорт Надія характеризувався вищою кількістю білка в зерні, вміст якого в середньому за роки проведення досліджень варіював в межах 24,9–27,4 %.
Посилання
Shliakhturov, D. S. (2008). The yield of ordinary beans depends on growing technology and weather conditions. Collection of scientific works of NSC «Institute of Agriculture UAAS», 3–4, 85–89.
Kaminskyi, I. V. (2013). Potential capacity of the domestic market of leguminous crops in Ukraine. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Finance and Credit», 1, 101-108.
Ovcharuk, O. V. (2006). Features of the formation of bean crop depending on the timing of sowing and varieties in the conditions of the southern part of the western forest-steppe of Ukraine. Zbirnyk naukovykh prats Podilskoho derzhavnoho ahrarno–tekhnichnoho universytetu. [Collection of scientific works of the Podilsky state agricultural and technical university]. 14. 129–131..
Nosenko, Yu. (2015). Commodity Growing Common Beans. Agribusiness today .9 (304). Available at: http://agro–business.com.ua/agronomiia–siogodni/3238–tovarne–vyroschuvannia–kvasoli–zvychainoii.html
Maslak, O. (2015). The attractiveness of beans. Agribusiness today, 9 (304). Available at: http://www.agro–business.com.ua/ekonomichnyi–gektar/3047–pryvablyvist–kvasoli.html
Which niche crops are beneficial to grow in 2018. Agro News. Holovni ahrarni novyny. [Agro News. The main agrarian news.]. 29.03.2018. Retrieved from https://agronews.ua/node/89445
Doktor N. M., Novytska N. V. & Martynov O. M. (2018). Optimization of the technology of cultivation of common beans in the conditions of Transcarpathia. Tsili staloho rozvytku tretoho tysiacholittia: vyklyky dlia universytetiv nauk pro zhyttia. [The goals of sustainable development of the third millennium: challenges for life sciences universities: materials of the International Scientific and Practical Conference]. May, 23-25, Kyiv : National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 226-227.
Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (S osnovami statisticheskoy obrabotki rezultatov issledovaniy) [Methods of field experience (With the basics of statistical processing of research results)]. Moscow: Agropromizdat, 351
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).