Жирнокислотний склад м’язової тканини свиней за застосування кормової добавки Lg-Max у різних дозах

Автор(и)

  • L. V. Tkachik Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.31548/bio2019.05.019

Ключові слова:

м’язова тканина, кормова добавка, жирні кислоти, свині на відгодівлі

Анотація

У статті представлені результати дослідження жирнокислотного складу м’язової тканини залежно від застосування у годівлі відгодівельного молодняку свиней кормової добавки Lg-Max в різних дозах (2,0 г та 4,0 г на добу) за науково-господарським дослідом, що збігався з періодами вирощування свиней (від 45 діб до 180 діб).

Науковий інтерес до складу жирних кислот у м'ясі випливає, головним чином, із необхідності пошуку способів отримання м'яса належної якості, тобто з більш високим співвідношенням поліненасичених до насичених жирних кислот і більш сприятливим балансом між Омега-6 та Омега-3 поліненасиченими жирними кислотами.

За наслідками дослідження встановлено збільшення вмісту поліненасичених жирних кислот родини Омега-3 у зразках м’язової тканини дослідних груп свиней, відповідно на 0,12 % (Д1) та на 0,25 % (Д2) порівняно з контролем. Водночас у групі Д2 сумарний уміст поліненасичених жирних кислот родини Омега-3 був на 0,13 % більше, ніж у Д1.

Збільшення вмісту поліненасичених жирних кислот родини Омега-3 у зразках м’язової тканини дослідних груп свиней вплинуло на зміну співвідношення Омега- 6/Омега відповідно на 2,92 % (Д1) та на 5,59 % (Д2) порівняно з контролем.

Посилання

Wood, J. D., Richardson, R.I., Nute, G. R., Fisher, A. V., Campo, M. M., Kasapidou, E., Sheard, P. R., Enser, M. (2009). Effects of fatty acids on meat quality: a review. Meat Science, 66(1) : 21-32. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(03)00022-6

Levytskyi, A. P., Lapinska, A. P., Khodakov, A.V., Prydorozhko, V. D. (2016). Rol vysokooleinovoi soniashnykovoi olii u vyrishenni problemy zhyrovoho zabezpechennia silskohospodarskykh tvaryn ta ptytsi [The role of high oleic sunflower oil in solving the problem of providing by fat to farm animals and poultry]. Zernovi produkty i kombikormy, 2(62) : 38-42.

Mykhailenko, M. F. (2016). Polinenasycheni zhyrni kysloty vodorostei: vlastyvosti ta perspektyvy zastosuvannia [Algae polyunsaturated fatty acids: properties and application prospects.]. Naukovyi chasopys NPU imeni N. P. Drahomanova, 53 : 176-183.

Hrytsyniak, I. I., Smolianinov, K. B., Vudmaska, I. V., Yanovych, D. O., Ivaniak, V. V., Halias, H. M. (2010). Biolohichna diia polinenasychenykh n-3 zhyrnykh kyslot v orhanizmi liudyny ta osnovni dzherela zabezpechennia yikh potreby [The biological effect of polyunsaturated n-3 fatty acids in the human body and the main sources of ensuring their needs]. Biolohiia tvaryn, 12(2), : 34-43.

Wang, H., Lu, S., Du, J., Yao, Y., Berschneider, H. M., Black, D. D. (2001). Regulation of apolipoprotein secretion by long-chain polyunsaturated fatty acids in newborn swine enterocytes. American Journal Pisiology, 280(6) : 1137-1144. https://doi.org/10.1152/ajpgi.2001.280.6.G1137

Stark, K. D. (2008). The Percentage of n‐3 Highly Unsaturated Fatty Acids in Total HUFA as a Biomarker for Omega‐3. Fatty Acid Status in Tissues, 43(1) : 45-53. https://doi.org/10.1007/s11745-007-3128-3

Enser, M., Richardson R. I., Wood, J. D., Gill, B. P., P.R. Sheard, P. R.. (2000). Feeding linseed to increase the n-3 PUFA of pork: fatty acid composition of muscle, adipose tissue, liver and sausages. Meat Science, 55(2) : 201-212. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(99)00144-8

Calder, P. C., Yaqoob, P. (2009). Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and human health outcomes. BioFactors. 35(3) : 266-272. https://doi.org/10.1002/biof.42

Bryhni, E. A., Kjos, N. P., Ofstad, R., M. Hunt, M. (2002). Polyunsaturated fat and fish oil in diets for growing-finishing pigs: effects on fatty acid composition and meat, fat, and sausage quality. Meat Science, 62(1) : 1-8. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(01)00211-X

Raes, K., Smet, S. De., Demeyer, D. (2004). Effect of dietary fatty acids on incorporation of long chain polyunsaturated fatty acids and conjugated linoleic acid in lamb, beef and pork meat: a review. Animal Feed Science and Technology, 113(1-4) : 199-221. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2003.09.001

Nguyen, L. Q., Nuijens, M. C., Everts, H., Salden, N., Beynen, A. C. (2003). Mathematical relationships between the intake of n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids and their contents in adipose tissue of growing pigs. Meat Science, 65(4) : 1399-1406. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(03)00062-7

Stewart, J. W., Kaplan, M. L., Beitz, D. C. (2001). Pork with a high content of polyunsaturated fatty acids lowers LDL cholesterol in women. The American Journal of Clinical Nutrition, 74(2) : 179-187. .

https://doi.org/10.1093/ajcn/74.2.179

Iskra, R. Ya. (2012). Vmist zhyrnykh kyslot u miazovii i zhyrovii tkanynakh svynei za dii khrom khlorydu [The fatty acid content in muscle and adipose tissue of pigs from the action of chromium chloride.]. Naukovyi visnyk Ukhhorodskoho universytetu. Seriia Biolohiia, 32, 168-171.

Simopoulos, A. P. (2004). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8) : 365-379. https://doi.org/10.1016/S0753-3322(02)00253-6

Shvediuk, D. A., Pasichnyi, V. M., Radziievska, I. H. (2017). Vplyv modyfikovanykh zhyriv na pokaznyky biolohichnoi efektyvnosti napivfabrykativ z miasa ptytsi [The effect of modified fats on the biological performance of semi-finished products from poultry meat]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 3(97) : 249-250.

Midyk, S V., Ushkalov, V. O., Danchuk, V. V., Sysoliatin, S. V., Nikitova, A. P. (2018). Zhyrnokyslotnyi sklad sosysok torhivelnoi merezhi m. Kyiv [Fatty acid composition of sausages the trading network of Kiev]. Veterynarna biotekhnolohiia, 32 (2) : 373-382. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(2)-46

Folch, J. A., Leez, M., Stanley, G. H. S. (1957). Simple Method for the Isolation and Purification of Total Lipides from Animal Tissues. Journal of Biological Chemistry, 226(2) : 497-501.

DSTU ISO 5509-2002 Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Pryhotuvannia metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot (ISO 5509:2000, IDT) [DSTU ISO 5509-2002 (ISO 5509:2000, IDT). Fats for animals and plants and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids]. Derzhspozhyvstandart, Kyiv, 2003, 27.

Tytov, V. N., Lysitsin, D. M. (2008). Zyrniekisloty. Fisicheskaya himiya, biologiya i medicina [Fatty acids, physical chemistry, biology, medicine]. Moscow: Triada, 672.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-20

Номер

Розділ

Ветеринарія