Жирнокислотний склад м’язової тканини свиней за застосування кормової добавки Lg-Max у різних дозах
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2019.05.019Ключові слова:
м’язова тканина, кормова добавка, жирні кислоти, свині на відгодівліАнотація
У статті представлені результати дослідження жирнокислотного складу м’язової тканини залежно від застосування у годівлі відгодівельного молодняку свиней кормової добавки Lg-Max в різних дозах (2,0 г та 4,0 г на добу) за науково-господарським дослідом, що збігався з періодами вирощування свиней (від 45 діб до 180 діб).
Науковий інтерес до складу жирних кислот у м'ясі випливає, головним чином, із необхідності пошуку способів отримання м'яса належної якості, тобто з більш високим співвідношенням поліненасичених до насичених жирних кислот і більш сприятливим балансом між Омега-6 та Омега-3 поліненасиченими жирними кислотами.
За наслідками дослідження встановлено збільшення вмісту поліненасичених жирних кислот родини Омега-3 у зразках м’язової тканини дослідних груп свиней, відповідно на 0,12 % (Д1) та на 0,25 % (Д2) порівняно з контролем. Водночас у групі Д2 сумарний уміст поліненасичених жирних кислот родини Омега-3 був на 0,13 % більше, ніж у Д1.
Збільшення вмісту поліненасичених жирних кислот родини Омега-3 у зразках м’язової тканини дослідних груп свиней вплинуло на зміну співвідношення Омега- 6/Омега відповідно на 2,92 % (Д1) та на 5,59 % (Д2) порівняно з контролем.
Посилання
Wood, J. D., Richardson, R.I., Nute, G. R., Fisher, A. V., Campo, M. M., Kasapidou, E., Sheard, P. R., Enser, M. (2009). Effects of fatty acids on meat quality: a review. Meat Science, 66(1) : 21-32. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(03)00022-6
Levytskyi, A. P., Lapinska, A. P., Khodakov, A.V., Prydorozhko, V. D. (2016). Rol vysokooleinovoi soniashnykovoi olii u vyrishenni problemy zhyrovoho zabezpechennia silskohospodarskykh tvaryn ta ptytsi [The role of high oleic sunflower oil in solving the problem of providing by fat to farm animals and poultry]. Zernovi produkty i kombikormy, 2(62) : 38-42.
Mykhailenko, M. F. (2016). Polinenasycheni zhyrni kysloty vodorostei: vlastyvosti ta perspektyvy zastosuvannia [Algae polyunsaturated fatty acids: properties and application prospects.]. Naukovyi chasopys NPU imeni N. P. Drahomanova, 53 : 176-183.
Hrytsyniak, I. I., Smolianinov, K. B., Vudmaska, I. V., Yanovych, D. O., Ivaniak, V. V., Halias, H. M. (2010). Biolohichna diia polinenasychenykh n-3 zhyrnykh kyslot v orhanizmi liudyny ta osnovni dzherela zabezpechennia yikh potreby [The biological effect of polyunsaturated n-3 fatty acids in the human body and the main sources of ensuring their needs]. Biolohiia tvaryn, 12(2), : 34-43.
Wang, H., Lu, S., Du, J., Yao, Y., Berschneider, H. M., Black, D. D. (2001). Regulation of apolipoprotein secretion by long-chain polyunsaturated fatty acids in newborn swine enterocytes. American Journal Pisiology, 280(6) : 1137-1144. https://doi.org/10.1152/ajpgi.2001.280.6.G1137
Stark, K. D. (2008). The Percentage of n‐3 Highly Unsaturated Fatty Acids in Total HUFA as a Biomarker for Omega‐3. Fatty Acid Status in Tissues, 43(1) : 45-53. https://doi.org/10.1007/s11745-007-3128-3
Enser, M., Richardson R. I., Wood, J. D., Gill, B. P., P.R. Sheard, P. R.. (2000). Feeding linseed to increase the n-3 PUFA of pork: fatty acid composition of muscle, adipose tissue, liver and sausages. Meat Science, 55(2) : 201-212. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(99)00144-8
Calder, P. C., Yaqoob, P. (2009). Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and human health outcomes. BioFactors. 35(3) : 266-272. https://doi.org/10.1002/biof.42
Bryhni, E. A., Kjos, N. P., Ofstad, R., M. Hunt, M. (2002). Polyunsaturated fat and fish oil in diets for growing-finishing pigs: effects on fatty acid composition and meat, fat, and sausage quality. Meat Science, 62(1) : 1-8. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(01)00211-X
Raes, K., Smet, S. De., Demeyer, D. (2004). Effect of dietary fatty acids on incorporation of long chain polyunsaturated fatty acids and conjugated linoleic acid in lamb, beef and pork meat: a review. Animal Feed Science and Technology, 113(1-4) : 199-221. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2003.09.001
Nguyen, L. Q., Nuijens, M. C., Everts, H., Salden, N., Beynen, A. C. (2003). Mathematical relationships between the intake of n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids and their contents in adipose tissue of growing pigs. Meat Science, 65(4) : 1399-1406. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(03)00062-7
Stewart, J. W., Kaplan, M. L., Beitz, D. C. (2001). Pork with a high content of polyunsaturated fatty acids lowers LDL cholesterol in women. The American Journal of Clinical Nutrition, 74(2) : 179-187. .
https://doi.org/10.1093/ajcn/74.2.179
Iskra, R. Ya. (2012). Vmist zhyrnykh kyslot u miazovii i zhyrovii tkanynakh svynei za dii khrom khlorydu [The fatty acid content in muscle and adipose tissue of pigs from the action of chromium chloride.]. Naukovyi visnyk Ukhhorodskoho universytetu. Seriia Biolohiia, 32, 168-171.
Simopoulos, A. P. (2004). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8) : 365-379. https://doi.org/10.1016/S0753-3322(02)00253-6
Shvediuk, D. A., Pasichnyi, V. M., Radziievska, I. H. (2017). Vplyv modyfikovanykh zhyriv na pokaznyky biolohichnoi efektyvnosti napivfabrykativ z miasa ptytsi [The effect of modified fats on the biological performance of semi-finished products from poultry meat]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii, 3(97) : 249-250.
Midyk, S V., Ushkalov, V. O., Danchuk, V. V., Sysoliatin, S. V., Nikitova, A. P. (2018). Zhyrnokyslotnyi sklad sosysok torhivelnoi merezhi m. Kyiv [Fatty acid composition of sausages the trading network of Kiev]. Veterynarna biotekhnolohiia, 32 (2) : 373-382. https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(2)-46
Folch, J. A., Leez, M., Stanley, G. H. S. (1957). Simple Method for the Isolation and Purification of Total Lipides from Animal Tissues. Journal of Biological Chemistry, 226(2) : 497-501.
DSTU ISO 5509-2002 Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Pryhotuvannia metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot (ISO 5509:2000, IDT) [DSTU ISO 5509-2002 (ISO 5509:2000, IDT). Fats for animals and plants and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids]. Derzhspozhyvstandart, Kyiv, 2003, 27.
Tytov, V. N., Lysitsin, D. M. (2008). Zyrniekisloty. Fisicheskaya himiya, biologiya i medicina [Fatty acids, physical chemistry, biology, medicine]. Moscow: Triada, 672.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).