Санітарно-гігієнічні умови утримання птиці за органічного вирощування як чинник продуктивності
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2017.05.015
Анотація
У статті наведено аналітичний огляд станусучасного органічного виробництва в Україні, зокрема вирощування птиці м’ясного напрямку продуктивності. Підкреслено необхідність збереження біологічного різноманіття екосистем, родючості ґрунту та навколишнього середовища вцілому, захисту здоров'я людини. Висвітлено результати дослідів на курчатах-бройлерах кросу Кобб-500 в умовах сертифікованого органічного фермерського господарства «Дача». Акцентовано увагу значенню параметрів мікроклімату для збереженості курчат та отримання продуктивності. Порівняно стан мікробного забруднення повітря пташників за органічного та інтенсивного виробництва курятини, а також за умов лабораторного експерименту в умовах віварію НУБіП України. Надано оцінку основним проблемам, з якими зіштовхуються виробники органічної продукції (недостатня кормова база, відсутність чітких настанов і рекомендацій по вирощуванню птиці та переліку дозволених профілактичних засобів, значні логістичні витрати, недостатня обізнаність споживачів і через це недостатній попит) та намічено шляхи їх вирішення. Обґрунтовано недоцільність використання для органічного виробництва високоінтенсивних кросів птиці. Визначено важливість дотримання всіх вимог органічного законодавства за вирощування м’ясної птиці для отримання чистої та безпечної продукції.
Ключові слова: органічне виробництво, птахівництво, санітарія
Повний текст:
PDFПосилання
Chudovska V. A. (2012). Faktory formuvannia vitchyznianoho rynku orhanichnoi silskohospodarskoi produktsii [Factors for the formation of the domestic market of organic agricultural products]. Ahro Svit, 18, 40–44.
Koshchaev A.H., Usenko V.V., Lykhoman A.V. (2014) Zdorove zhyvotnyikh – osnovnoi faktor effektyvnoho zhyvotnovodstva [Animal health is a key factor in effective livestock production]. Polytematycheskyi setevoi elektronnyii nauchnyii zhurnal Kubanskoho hosudarstvennoho ahrarnoho unyversyteta. (Krasnodar) 99, 201-210.
Kucheruk M.D., Zasiekin D.A. (2013). Mikroendoekolohiia kyshechnyka tvaryn. Nutritsevtyky. [Mikroflora intestines of animals. Nutricevtics], Interservis, 344.
Willer H., Lernoud J. (2017) The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. FiBL, IFOAM, 340 р.
Opara T. (2011) Organicheskoe zemledelie kak neobhodimyiy etap pri proizvodstve kachestvennoy i ekologicheski bezopasnoy produktsii v Ukraine [Organic farming as a necessary stage in the production of high-quality and environmentally safe products in Ukraine]. Górnictwo i geologia. 6(1),179–188.
Organicheskoe selskoe hozyaystvo i biologizatsiya zemledeliya v Rossii vyihodyat v svet [Organic agriculture and the biology of agriculture in Russia are published]. Available at: https://issek.hse.ru/press/204004104.html.
The Law of Ukraine "On the Production and Circulation of Organic Agricultural Products and Raw Materials" from 03.09.2013 № 425-VII Available at: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/425-18
Rousset S. Deconinck K. Jeong H., Lampe M. (2015) Voluntary environmental and organics tandards in agriculture [Electronic resource] OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers. 86. Available at: http://www.oecd.org
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.