Відновлення та корекція балансу мікробіоти шлунково-кишкового тракту кролів, порушеного внаслідок введення антибіотиків

Yu. M. Pokhylko, N. O. Kravchenko

Анотація


Формування, збереженість та корекція балансу мікробіоти шлунково-кишкового тракту є складним процесом, в якому беруть участь фактори зовнішнього та внутрішнього середовища. Для вирішення вищезазначених проблем використовують пробіотичні препарати. Пробіотики, які на сьогодні застосовуються для профілактики та лікування захворювань шлунково-кишкового тракту кролів, мають у своєму складі бактерії, виділені з різних еконіш. Проте відомо, що найбільшою ефективністю характеризуються пробіотичні препарати на основі представників облігатної мікробіоти шлунково-кишкового тракту того виду тварин, для якого рекомендовані зазначені препарати. У зв’язку з цим актуальним залишається створення пробіотичного препарату для кролів на основі біологічно активних представників облігатної мікробіоти їх шлунково-кишкового тракту. Мета – дослідити здатність штаму бактерій Lactobacillus helveticus 13/2 відновлювати та коригувати баланс мікробіоти шлунково-кишкового тракту молодняку кролів, порушеного внаслідок використання антибіотиків. Методи: мікробіологічні та статистичні. Результати: відновлення балансу мікробіоти шлунково-кишкового тракту кролів, порушеного внаслідок введення антибіотиків, розпочалося вже на першу добу після додавання бактеріальної суспензії штаму Lactobacillus helveticus 13/2 до питної води. Титр бактерій становив 1×108 КУО/мл. Найвищою ефективністю відзначалося введення високих доз (50 та 100 мл/л) бактеріальної суспензії, що забезпечувало позитивну динаміку чисельності облігатної (молочнокислі бактерії, біфідобактерії, кишкова паличка) та зниження чисельності факультативної мікробіоти (дріжджоподібні гриби) у кишківнику дослідних тварин порівняно з інтактними.

Ключові слова: кишкова мікробіота, дисбактеріоз, пробіотики, молочнокислі бактерії, кролі

Повний текст:

PDF

Посилання


Biagi, E., Candela, M., Franceschi, C., & Brigidi, P. (2011). The aging gut microbiota: new perspectives. Ageing research reviews, 10(4), 428-429.

Pessione, E. ed. (2014). Interactive probiotics. Italy: CRC Press, 274.

The Normal Bacterial Flora of Humans. Available at: http://textbookofbacteriology.net/index.html

Erkosar, B., & Leulier, F. (2014). Transient adult microbiota, gut homeostasis and longevity: novel insights from the Drosophila model. FEBS letters, 588(22), 4250-4257.

Ornellas, R. M. S., Santos, T. T., Arcucio, L. B., Sandes, S. H. C., Oliveira, M. M., Dias, C. V., Nicoli, J. R. (2017). Selection of Lactic Acid Bacteria with Probiotic Potential Isolated from the Fermentation Process of “Cupuaзu”(Theobroma grandiflorum). In Advances in Microbiology, Infectious Diseases and Public Health (pp. 1-16). Springer, Cham.

Walker, W. A. (2013). Initial intestinal colonization in the human infant and immune homeostasis. Annals of Nutrition and Metabolism, 63(Suppl. 2), 8-15.

Langhendries, J. P. (2005). Early bacterial colonisation of the intestine: why it matters. Italian Journal of Pediatrics, 31(6), 360.

Kosiewicz, M. M., Zirnheld, A. L., & Alard, P. (2011). Gut microbiota, immunity, and disease: a complex relationship. Frontiers in microbiology, 2, 180.

Haller, D., Antoine, J. M., Bengmark, S., Enck, P., Rijkers, G. T., & Lenoir-Wijnkoop, I. (2010). Guidance for Substantiating the Evidence for Beneficial Effects of Probiotics: Probiotics in Chronic Inflammatory Bowel Disease and the Functional Disorder Irritable Bowel Syndrome–3. The Journal of nutrition, 140(3), 690-697.

Schenk, M., Mueller, C. (2008). The mucosal immune system at the gastrointestinal barrier. Best Practice and Research Clinical Gastroenterology, 22(3), 391-409.

Liйvin-Le Moal, V., Servin, A. L. (2006). The front line of enteric host defense against unwelcome intrusion of harmful microorganisms: mucins, antimicrobial peptides, and microbiota. Clinical microbiology reviews, 19(2), 315-337.

Magalhaes, J. G., Tattoli, I., Girardin, S. E. (2007). The intestinal epithelial barrier: how to distinguish between the microbial flora and pathogens. In Seminars in immunology, 19(2), 106-115.

Pokhilko Yu. M., Kravchenko N. O., Bozhok L.V., Ageev V.O., Dmitruk O.M. (2015). Osoblyvosti kyshkovogo mikrobocenozu molodnjaku kroliv za riznyh typiv godivli [Features of intestinal micrococoenosis of young rabbits for different types of feeding. Agricultural Microbiology]. Agricultural Microbiology. 22, 48-52.

Antipova L.V., Glotova I.A., Rogov I. A. (2009). Metody issledovanija mjasa i mjasnyh produktov [Methods of studying meat and meat products]. Modern problems of science and education. 1, 22-22.

Vlaslo V.V., Simonov M.A. Kapilnyj V.P. (2006). Zasoby pidvyshhennja rezystentnosti kurchat [Means of increasing the resistance of chickens]. Veterinary Medicine of Ukraine. 7, 42-47.

Mokrozub V.V., Lazarenko L.N., Babenko L.P., Shinkarenko L.N., Spivak N. Ya. (2012). Antybakterial'ni j imunomoduljuval'ni vlastyvosti shtamiv lakto- ta bifidobakterij za eksperymental'noi' stafilokokovoi' infekcii' [Antibacterial and immunomodulating properties of strains of lactoid bifidobacteria in experimental staphylococcal infection]. Biotechnologia Acta. 5 (2), 98-104.

Garrity, G. M. (2012). Bergey's Manual of Systematic Bacteriology: Volume One: The Archaea and the Deeply Branching and Phototrophic Bacteria. Springer Science and Business Media,1422 р.

Motulsky, H. (2014). Intuitive biostatistics: a nonmathematical guide to statistical thinking. Oxford University Press, USA. 517.

Pokhilko Yu. M., Kravchenko N. O. (2016). Vplyv seredovyshha kul'tyvuvannja na antagonistychnu aktyvnist' molochnokyslyh bakterij [Influence of cultivation environment on antagonistic activity of lactic acid bacteria]. Agricultural Microbiology. 24, 64-72.

Pokhilko Yu. M., Kravchenko, N.O. (2016). Vydilennja iz travnoi' systemy kroliv molochnokyslyh bakterij, perspektyvnyh dlja stvorennja probiotychnyh preparativ [Isolation from the digestive system of rabbits lactic acid bacteria, promising for the creation of probiotic preparations]. Bioresources and nature management. 8 (5-6), 63-66.

Pokhilko Yu. M., Kravchenko, N.O. (2017). Stijkist'' bakterij rodu lactobacillus do metabolitiv travnoi' systemy [Resistance of bacteria of the genus lactobacillus to the metabolites of the digestive system]. Microbiology and Biotechnology. 2 (38), 101-111.

Bilko I.P. (2009). Biofunkcional'na rol' normal'noi' mikroflory organizmu ljudyny [Biophunctional role of normal microflora of human organism]. Family medicine. 1, 74-75.

Klaenhammer, T. R. (1993). Genetics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria. FEMS microbiology reviews, 12(1‐3), 39-85.

Pablo M. A., Gaforio J. J., Gallego A. M. et al. (1999). Evaluation of immunomodulatory effects of nisin-containing diets on mice. FEMS Immunology and Medical Microbiology, 24(1), 35-42.

Korshunov V. M., Efimov B. A., Pikina, A. P. (2000). Harakteristika biologicheskih preparatov i pishhevyh dobavok dlja funkcional'nogo pitanija i korrekcii mikroflory kishechnika [Characteristics of biological preparations and food supplements for functional nutrition and correction of intestinal microflora]. Microbiology, 3, 86-91.




DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2018.03.003

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.