Ефективність зберігання капусти броколі залежно від виду пакування

L. M. Puzik, V. A. Bondarenko, A. G. Ternavsky

Анотація


У статті наведено результати застосування плівки поліетиленової завтовшки 40 мкм, стретч-плівки та стретч-плівки перфорованої завтовшки по 8 мкм для пакування головок гібридів капусти броколі Айронмен F1, Агассі F1 та Бомонт F1 з метою подовження тривалості їхнього зберігання. За результатами досліджень встановлено, що пакування у плівку поліетиленову подовжує тривалість зберігання головок капусти броколі до 20–30 діб, у стретч-плівку – до 30–35, стретч-плівку перфоровану – до 40 діб залежно від гібрида. Більший вихід стандартної продукції за тривалого зберігання забезпечило пакування головок капусти броколі у стретч-плівку перфоровану: 80,9–83,1 % залежно від гібрида. Вищий рівень рентабельності отримано від застосування стретч-плівки – до 69,4 %. Краща збереженість у головок гібрида Бомонт F1.

Ключові слова: капуста броколі, зберігання, втрати маси, гібрид, стандартна продукція, рентабельність


Повний текст:

PDF

Посилання


Sharma R. R., Singh D., Singh R. Biological control of postharvest diseases of fruits and vegetables by microbial antagonists: а review. J. Biological Control. 2009. Vol. 50. № 3. P. 205–221.

Korobkina Z. V. Progressivnyie metodyi hraneniya plodov i ovoschey. Kiev: Urozhay, 1989. 168 s.

Koval Aleksandr. Effektivnaya upakovka svezhey plodoovoschnoy produktsii // APK-inform: ovoschi & fruktyi. (15 noyabrya 2005). [Elektronniy resurs]. Available at: Rezhim dostupu: http://www.lol.org.ua/rus/showart.php?id=32770

Jacobsson A., Nielsen Т., Sjöholm I., Wendin K. Influence of packaging material and storage condition on the sensory quality of broccoli. J. Food Quality and Preference. 2004. Vol. 15. P. 301–310.

Annelie J. Quality Aspects of Modified Atmosphere Packaged Broccoli. Lund University Publications, 2004. Р. 98–102.

Lucera A., Costa C., Mastromatteo M., Conte A., Del Nobile M. A. Fresh-cut broccoli florets shelf-life as affected by packaging film mass transport properties. J. Food Engineering. 2011. Vol. 102. P. 122–129.

Viña S. Z., Mugridge A., García M. A., Ferreyra R. M., Martino M. N., Chaves A. R., Zaritzky N. E. Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts. J. Food Chemistry. 2007. Vol. 103. P. 701–709.

Shirokov E. P., Polegaev V. I. Hranenie i pererabotka plodov i ovoschey. Izd 3-e, pererob. i dop. Moskva: Agropromizdat, 1989. 302 s.




DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2018.03.016

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.