Торгові відносини України на ринку зернових культур в умовах пандемії COVID-19
DOI:
https://doi.org/10.31548/bioeconomy2020.01.028Анотація
Пандемія вірусу COVID-19, що вибухнула на початку 2020 року, стала загрозою людству планети, нанесла збитків світовій економіці та привнесла зміни в перебіг торгових відносин, як на глобальному так і на місцевому рівнях. Із впровадженням обов’язкових карантинних заходів та обмежень у пересуванні, країнами світу були також застосовані механізми тимчасового регулювання своєї зовнішньоекономічної діяльності в різних галузях та, насамперед, у сфері продовольства та сектору охорони здоров’я. Зернові культури грають важливу роль у забезпеченні національної продовольчої безпеки, будучи одним із основних продуктів харчування населення. Вирощування зернових є також стратегічно важливим компонентом в економічному зростанні України, адже зернові є ключовою товарною групою в зовнішньоекономічній діяльності країни. У статті був розглянутий вплив нових факторів, спричинених пандемією, на поточний торговий баланс України на ринку зернових культур. Зроблено огляд застосованих механізмів регулювання зовнішньоекономічної діяльності країнами на світовому ринку зернових, фокусуючись на найважливіших культурах у товарній структурі експортно-імпортного балансу України. Проаналізовано структуру торгових країн-партнерів України для культур кукурудзи, пшениці та ячменю. На основі методологічних вказівок ФАО для побудови продовольчих балансів (Food Balance Sheets) були розраховані показники самозабезпеченості та імпортозалежності України для вибраних культур зернових – пшениці, кукурудзи та рису. Отримані результати вказали на існування проблеми в забезпеченні національного попиту України рисом. Були сформовані рекомендації щодо необхідних кроків для підвищення рівня самозабезпеченості рисом в Україні.Посилання
AgroReview. (2020). V Ukraiini promonitorily zapasy produktiv harchuvannia [Ukraine conducted monitoring of available food stock]. Available at: https://agroreview.com/news/v-ukrayini-promonitoryly-zapasy-produktiv-harchuvannya
Averchev O.V., Osinnii A.O., Kokhorov A.A. (2017). Suchasnyi stan ta napriamy pidvushchennia vyrobnytstva rysu v Ukraiini [Current state and possible directions to increase efficiency of rice production in Ukraine]. Available at: http://dspace.ksau.kherson.ua/handle/123456789/1255
Brigid McKevith. (2004). Briefing Paper: Nutritional aspects of cereals. British Nutrition Foundation: Nutrition Bulletin, 29, 111-142.
Demchak I.M., Mytchenok O.O., Trofimova G.V. ta in. (2020). Zovnishniotorgovelnyi obig produktsii APK [Volume of foreign trade of agricultural products]. Kyiv: NDI “Ukragropromproduktyvnist”, 36.
FAO Statistics Division. (2007). Estimating Food Consumption Patterns by Reconciling Food Balance Sheets and Household Budget Surveys. Available at: http://www.fao.org/3/i4315e/I4315E.pdf
National Academy of Agrarian Sciences. (2020). Analitychan dovidka pro agrometeorologichni umovy ta stan posiviv silskohospodaskykh kultur na 8 travnia 2020 roku [Analytical report on agrometeorological conditions and the state of crops in Ukraine as of May 8 2020]. Available at: http://naas.gov.ua/newsall/newsnaan/5806/
Pogrishchuk B.V. (2017). Vyrobnychyi potentsial rozvytku risivnytstva v Ukraiini [Production potential of rice production in Ukraine]. The Bulletin of the Kharkiv National Agricultural University of V.V. Dokuchaeva, 3, 68-76.
Skrypnyk A.V., Starychenko Y.M. (2016). Otsinka eksportnoho potentsialu silskogosp odarskoii produktsii Ukraiiny [Assessment of export potential for Ukrainian agricultural products]. The Economy of Agro-Industrial Complex, 8, 14-21.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).