Підвищення якості молочної продукції товаровиробників України відповідно Європейських стандартів
DOI:
https://doi.org/10.31548/bioeconomy2020.01.076Анотація
В даній статті розкрито особливості підвищення якості молочної продукції товаровиробників України згідно Європейських стандартів якості. Здійснено аналіз відповідності молоко-сировини товаровиробників високим стандартам забезпеченості та якості, які являються нормою для провідних виробників світу, досліджено якість молоко-сировини закупленого переробними підприємствами від аграрних підприємств та ціновий механізм молокопереробних підприємств. За результатами досліджень виявлено, що найважливішими проблемами в Україні на ринку молочної продукції є недостатність пропозиції молока та переважною мірою низька його конкурентоспроможність та якість. Проведено комплексну оцінку виробництва молочної продукції підприємствами України і виявлено, що представлені підприємства мають потенціал щодо виробництва молоко-сировини, проте потребують інвестицій та державної допомоги. Встановлено, що ефективність молочних фермерів залежить від конкурентоспроможності продуктів, пропонованих споживачам. Оцінка конкурентоспроможності сировинного молока необхідна для прийняття обґрунтованих рішень щодо виробництва та реалізації молочної продукції в Україні та за кордоном, зменшення закупівлі аналогічної імпортної продукції з підвищення якості та конкурентоспроможності продукції у виробників сировини. Доведено, що національний ринок молока можливо утримати лише високоефективним товаровиробникам, які мають можливість створювати всі необхідні технологічні умови для його виробництва, та вести постійний контроль щодо його якості, а також необхідно взяти напрям на створення високотоварних та технологічних молочних ферм, які б відповідали сучасним вимогам виробництва молока. Кооперація сільськогосподарських підприємств, організація сімейних ферм і переробників молочної сировини, з урахуванням досвіду розвинутих країн світу, вирішить проблему виробництва якісної молочної сировини і дасть можливість отримати їй прибутки.Посилання
Konkurentospromozhnist' produkcii' skotarstva i ptahivnyctva Ukrai'ny v systemi jevrointegracii': monografija [Animal husbandry and poultry products competitiveness in Ukraine] / Il'chuk M. M., Konoval I. A., Mel'nykova I. V. ta in. K.: «Agrar Media Grup», 2015. 321 s.
Sil's'ke gospodarstvo Ukrai'ny za 2018 r.: stat. Zbirnyk. [Ukrainian agriculture in 2018] Derzhavna sluzhba statystyky Ukrai'ny / za red. N.S. Vlasenko. K., 2019. 400s.
Kozak O. Tendencii' spozhyvannja molochnyh produktiv v Ukrai'ni. Vplyv pandemii'. [Dairy products consuming in Ukraine] Infagro. 21.04.2020. URL: Infagro.com.ua/ua/2020/04/21/olga-kozak-predstavnik-ifcn-v-ukrayini-providniy-naukoviy-spivrobitnik-nnts-iae-tendentsiyi-spozhivannya-molochnih-produktiv-v-ukrayini-vpliv-pandemiyi.
Novi standarty bezpechnosti ta jakosti moloka. [New standards for milk safety and quality] MilkUa.info. 11 lypnja 2019. URL: http://milkua.info/uk/post/novi-standarti-bezpecnosti-ta-akosti-moloka.
Z 1 sichnja pochaly dijaty novi standarty shhodo jakosti moloka. [New standards for milk safety and quality of 1 January] Infagro. 9.01.2019. U materiali Agropolit.com. URL: https://infagro.com.ua/ua/2019/01/09/z-1-sichnya-pochali-diyati-novi-standarti-shhodo-yakosti-moloka.
Vid kil'kosti do jakosti: analiz rynku molochnoi' produkcii' v Ukrai'ni. [From quantity to quality: dairy market analysis] Pro-Consulting. Analityka 22.03.2019. URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/ot-kolichestva-k-kachestvu-analiz-rynka-molochnoj-produkcii-v-ukraine (data zvernennja 16.09.2020)
Chagarovs'kyj O.P. Tkachenko N.A., Lysogor T.A. Fal'syfikacija moloka. Metody vyznachennja. Praktychni rekomendacii': navch. posib. [Milk falsification. Detection methods. Practical recommendations] / za zag. red. O.P. Chagarovs'kogo. Kyi'v: NUHT, 2016. 118 s.
Bubela T.Z., Stoljarchuk P.G., Pohodylo Je.V., Mihaljeva M.S., Van'ko V.M. Metody ta zasoby vyznachennja pokaznykiv jakosti produkcii': navch. posib. [Methods and tools for products quality determination] L'viv: L'vivs'ka politehnika, 2012. 292 s.
Bezzub I. Torgivlja domashn'oju sil's'kogospodars'koju produkcijeju: zaboronyty chy dozvolyty. [Private farms agricultural production sale: permit or ban ] Centr doslidzhen' social'nyh komunikacij NBU v SIAZ NJuB FPU. URL: http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1355:torgivlya-domashnoyu-silskogospodarskoyu-produktsieyu-zaboroniti-chi-dozvoliti&catid=8&Itemid=350
Il'chuk M.M., Pashhenko O.V., Androsovych I.I. Rozvytok rynku moloka ta molochnoi' produkcii' v Ukrai'ni: monografija. [Milk market and dairy prodducts development] Kyi'v: «Agrar Media Grup», 2016. 428 s.
Pashchenko O.V., Zharikova O.B. Increasing the competitiveness of Ukrainian dairy products in line with European standards. International Journal of Scientific and Technological Research www.iiste.org. [435-441]. - 2018. Vol 4. No 10.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.ukАвтори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).