Дослідження вмісту поліфенолів у рослинних витяжках



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/biologiya2019.03.005

N.Y. Hrybova

Анотація


Рослинні харчові продуктита лікарські рослини єціннимджерелом біологічно-активних речовин (БАР), їх споживання у харчовому раціоні дозволяє здійснювати профілактичну та лікувальну дію при різних патологічних станах організму. Серед БАР значна увага належить поліфенольним антиоксидантам. У роботі виготовлено рослинні витяжки з висушеної рослинної сировини: кори, коренів та листя, що використовуватися в лікарській практиці. Методом інфрачервоної спектрофотометрії (ІК-спектроскопії) за функціональними групами: гідроксильними (-ОН) та карбоксильними (-СООН) проведена структурно-групова оцінка вмісту поліфенолів в рослинних витяжках. У спектрах рослинних витяжок кори дуба та калини, листя мучниці в області 3400 см-1 спостерігаються широкі смуги поглинання високої інтенсивності, які відносяться до частот асоційованих зв'язків О-Н, смуги при 3606- 3622 см-1 (υОН) обумовлені вільними гидроксилами, а при 3626-3654 см-1 (υОН) просторово-екранованими гідроксилами, що виявлені в найбільшій кількості, серед досліджених витяжок, на спектрах листя мучниці. У складі витяжок кори та коренів рослин виявлені ефіри фенолкарбонових та оксикорічних кислот (1500 см-1, 1140-1000 см-1 υС-О-С, υС=С-О-С), проте названі смуги поглинання характеризуються значно меньшою інтенсивністю на спектрах витяжок листя мучниці. Смуги в області 1600- 1700 см-1 характерні для карбоксильних груп γ-піронового циклу флавоноїдів і хинонів. Відповіднодо інтенсивностей ідентифікованихпіків сумарний вмістфенольних сполук увитяжкахзнижуєтьсявнаступномуряді: листямучниці (Arctostaphylos Uva-ursi) > кори дуба (Quercus cortex) > корикалини (Cortex Viburni) > кореневищаз коренямиоману (Inulae Rhizomata Et Radices) > кореневище і корінь родовика (Rhizoma et radix Sanguisorbae)


Ключові слова


рослинні витяжки, поліфенольні сполуки, лабораторний контроль, інфрачервона спектрофотометрія

Повний текст:

PDF

Посилання


Nesterova L. O., Hrybova N. Y., Khyzhan O. I., Ushkalov V. O. (2018). Development of controls method for the isomers of polycyclic aromatic hydrocarbons in vegetable oils. Scientific Journal of National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Agronomy, 286, 312-320.

Hrybova N. Yu. (2018). Xenobiotics of PAHs group is extracted from sunflower seeds. Scientific Journal of National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: Agronomy, 294, 209-218.

https://doi.org/10.31548/agr2018.294.209

EN 15662:2008. Foods of plant origin. Determination of pesticide residues using GC-MS and/or LC-MS/MS following acetonitrile extraction/partitioning and clean-up by dispersive SPE. QuEChERS-method.

Parzonko A., Kiss A.K. (2018). Caffeic acid derivatives isolated from Galinsoga parviflora herb protected human dermal fibroblasts from UVA-radiation. Phytomedicine, 57 (17), 215-222.

https://doi.org/10.1016/j.phymed.2018.12.022

Saetan P., Usawakesmanee W., Siripongvutikorn S., Yupanqui C. T. (2017). Reduction of safrole content of Cinnamomum porrectum leaves by blanching and the effect on the antioxidant and anti-inflammatory activities of its herbal tea. Functional Foods in Health & Disease, 7 (12), 936-957.

https://doi.org/10.31989/ffhd.v7i12.382

Perez Gutierrez R. M., Ramirez A.M., Garcia Campoy A.H., Mota Flores J.M., Flores S.O. (2018). Polyphenols of leaves of Apium graveolens inhibit in vitro protein glycation and protect RINm5F cells against

https://doi.org/10.31989/ffhd.v8i3.399

methylglyoxal-induced cytotoxicity, 8 (3), 193-211.

Nishimura M., Ohkawara T., Nakagawa T., Muro T., Sato Y., Satoh H.,

Kobori M., Nishihira J. (2017) A randomized, double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of quercetin-rich onion on cognitive function in elderly subjects. Functional Foods in Health & Disease, 7 (6), 353-374.

https://doi.org/10.31989/ffhd.v7i6.334

Yanai H. (2017) Anti-atherosclerotic effects of tomatoes. Functional Foods in Health & Disease, 7 (6), 411-428.

https://doi.org/10.31989/ffhd.v7i6.351

Nakanisi K. (1965) Infrared spectra and the structure of organic compounds. A practical guide. Moskow: Mir, 216

Gribova N. Yu., Filippenko T. A. , Nikolaevskii A. N. , Khizhan E. I. , Bobyleva O. V. (2008) Effects of ultrasound on the extraction of antioxidants from bearberry (Arctostaphylos adans) leaves. Pharmaceutical Chemistry Journal, 42 (10), 593-595.

https://doi.org/10.1007/s11094-009-0181-7

Smith A. (1982) Applied IR-spectroscopy. Moskow: Mir, 328.

Wright J. S., Johnson E. R., Dilabio G. A. (2001) Predicting the Activity of Phenolic Antioxidants: Theoretical Method, Analysis of Substituent Effects, and Application to Major Families of Antioxidants. J. Am. Chem. Soc., 123 (6), 1173-1183.

https://doi.org/10.1021/ja002455u

Kovalev I.P., Titov E. V. (1966) Infrared absorption spectra of some groups of natural compounds. Kharkov: KSU, 206.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.