QUALITY EVALUATION CONDITIONS FOR MUSHROOMS SHAPKOVYH ENVIROMENT AND MODERN BIOTECHNOLOGICAL PROCESSES



О. А. Boyko

Анотація


The research results of quality of Basidiomycetes mushrooms grown in various conditions of external environment are given in this article. Thus considerable attention was given to mushrooms in natural biocenoses of Polissya, Forest-steppe and other ecological biocenoses. Their spreading, targeted studies were performed with the assessment of quality of different types of mushrooms involved in biotechnological processes at various levels of complexity. Ttraditional and modern molecular-biological methods for studying the mushrooms growth and development, mycelium quality , spores morphology conducting diagnosis of  bacteria, viruses and fungi, which often reduces the basidiomycetes yield on 55-100 %.


Повний текст:

Без заголовку (English)

Посилання


Бухало А. С. Высшие съедобные базидиомицеты в чистой культуре / А. С. Бухало // – К.: Наук. думка, 1988. – 180 с.

Бойко О. А. Екологія та діагностика вірусних хвороб печериць / О. А. Бойко. – К.: Фітосоціоцентр, 1999. – 24 с.

Бойко О. А. Морфологія та структурні особливості патогенів Basidiomycetes / О. А. Бойко, Т. П. Шевченко, А. А. Бойко // Мікробіологічний журнал. – 2013. – Т.75. - №3. – С. 54-59.

Пат. 53983 Україна, АО1С 21/00 СО5F 11/00. Композиція біохімічних речовин для стимуляції продуктивності та захисту від хвороб сільськогосподарських рослин / О. А. Бойко, М. Д. Мельничук, А. Л. Бойко, І. П. Григорюк, В. О. Дубровін – № u201004473 – заявка 16.04.2010; опубл. 25.10.2010, Бюл. №20.

Цилюрик А. В. Грибы лесных биоценозов / А. В. Цилюрик, С. В. Шевченко – К.: Выша школа. Атлас, 1989. – 256 с.

Іванова Т. В. Ідентифікація міковірусів печериці двоспорової (Agaricus bisporus (J.Lge) Imbach) / Т. В. Іванова // ІІІ Всеукраїнська наук. – практ. конф. студ., аспір. та молод. Вчених «Біотехнологія: звершення та надії», 15-16 травня 2014. – м. Київ, 2014. – С.26-27.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.