Формування продуктивності сої залежно від агротехнічних прийомів вирощування в умовах Лісостепу Правобережного
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.03.014Анотація
Вивчено вплив комплексного застосування бактеризації та позакореневих підживлень на формування урожайності та якості насіння сої сортів Оріана та Діадема Поділля. Розроблено фізіологічно обґрунтовані регламенти застосування позакореневих підживлень у посівах сої. Відмічено, що проведення позакореневих підживлень у фази 3-й трійчастий листок комплексними добривами Омекс 3Х (0,5 л/га) + Агрогумат (0,5 л/га) та повне цвітіння Омекс Мікромакс (0,5 л/га) + Агрогумат (0,5 л/га) на тлі бактеризації композицією Ризоактив + Фосфоентерин забезпечило найвищу урожайність сортів сої Оріана (2,69 т/га) та Діадема Поділля (2,80 т/га), що більше 0,76 т/га або 37,4 % та на 0,75 т/га або 38,8 % порівняно з контролем (без бактеризації насіння та позакореневих підживлень). На цьому варіанті спостерігався і найбільший вміст сирого протеїну та жиру: у сорту Оріана відповідно 39,33 % і 21,14 та у сорту Діадема Поділля 40,83 % і 20,89 %. Встановлений прямий сильний зв'язок між рівнем урожайності насіння та вмістом сирого протеїну (Оріана (r = 0,797) та Діадема Поділля (r = 0,938)) і жиру (Оріана (r = 0,848) та Діадема Поділля (r = 0,896)), тобто із збільшенням урожайності, збільшувалися показники вмісту сирого протеїну та жиру.
Ключові слова: соя, сорт, сирий протеїн, жир, урожайність, бактеризація, позакореневі підживлення
Посилання
Sichkar V., Adamovska V., Sherstobytov V., Dryha M. (1999). Soybean varieties on the chemical and technological characteristics of this grain. Grain and bread, 2, 27.
Poberezhna A.A. (2002). Svitovi bilkovo–oliini resursy i torhivlia nymy [World protein and oil resources and their trade]. Kyiv: Instytut ahrarnoi ekonomiky UAAN.
Babych A.O. (1992). The problem of protein: current state, outlook of production and use of soybean. Kormy i kormovyrobnytstvo [Feeds and feed production], 33, 3-13.
Sychkar V.Y. (1980). Osobennosty vыrashchyvanyia soy v SSHA y Kanade (obzornaia ynformatsyia) [Features of soybean cultivation in the US and Canada (overview)]. Moskva: VNYYTЭYSKh.
Sychkar V.Y. (1988) The effect of lower temperature on the growth and development of soybean plants. Scientific and technical bulletin of the All-Russian Research. Nauch.-tekhn. biul. Vserosyiskoho NYY soy [Institute of Soybean], 4, 9–15.
Sychkar V.Y. (1992). Variation in the amount of protein and amino acid composition in soybean. Physiology and biochemistry of cultivated plants, 24, 153-158.
Teramura A.H., Sulliyan J.H. (1988). Effect of ultraviolet –B radiation on soybean yield and seed quality: a sixyaer field study. Environm. Pollut, 53, ¼, 466-468. https://doi.org/10.1016/0269-7491(88)90079-6
Penchukov V.N., Kappushev A.U., Kolesnykov E.Y. (1986). Soil cultivation and yields. Oil crops, 4, 14-15.
Momot Ya.H. (1932). Sorta soy y raionы ykh rasprostranenyia [Soybean varieties and areas of their distribution]. Yzdanye VYR. 183.
Miakushko Yu.P. Baranov V.F. (1984). Soia [Soybean]. Moskov: Kolos, 331.
Babych A.O., Prokopenko L.S., Olonicheva R.V., Pyryn N.I. (1995). Features of the formation of soybean protein under different moisture conditions. Ukraine in the world land, food, feed resources and economic relations: abstracts of the International conference, 327-329
Patyka V. P., Panchenko H. M., Zarytskyi M. M. (2001). Silskohospodarska mikrobiolohiia na dopomohu ahrarnomu vyrobnytstvu: zb. nauk. rozrobok [Agricultural microbiology aimed to assist agricultural production]. 57.
Adamen F. F. (2005). Vzaiemodiia sortiv soi zi shtamamy bulbochkovykh bakterii. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva [Bulletin of the Institute of Grain Farming], 23–24, 103–l06.
Shevnikov M. Ya. (2010). Ahroekolohichni osnovy zastosuvannia biolohichnykh, fizychnykh ta khimichnykh zasobiv u tekhnolohiiakh vyroshchuvannia soi v Lisostepu Ukrainy [Agro-ecological bases of application of biological, physical and chemical agents in the technologies of soybean cultivation in the Forest-Steppe of Ukraine]. Institute of Crop Cultivation named after V.Y. Yuriev of UAAS. Kharkiv, 36.
Mikhieiev V. H. (2009). Produktyvnist soi zalezhno vid zastosuvannia rehuliatoriv rostu, desykatsii ta senikatsii posiviv v umovakh livoberezhnoho Lisostepu Ukrainy [Soybean productivity depending on the use of growth regulators, desiccation and seniсcation of crops under the conditions of the left-bank Forest-Steppe of Ukraine]. NSC “Institute of Farming of UAAS”. Kyiv, 20.
Serevetnyk O.V. (2013). Osoblyvosti sortovoi tekhnolohii vyroshchuvannia soi v umovakh Lisostepu pravoberezhnoho [Features of the varietal technology of soybean cultivation under the conditions of the right-bank Forest-Steppe]. Institute of Feed Research and Agriculture of Podillya of NAAS. Vinnytsia, 21.
Yeshchenko V.O., Kopytko P.H., Opryshko V.P. (2005). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii [Fundamentals of scientific research in Agronomy]. V.O. Yeshchenka (Ed.). Kyiv: Diia.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).