Рівень адаптивного потенціалу ліній кабачка за ознаками продуктивності



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2020.01.004

S. I. Kondratenko, O. V. Sergienko, O. P. Samovol, R. V. Krutko, Yu. M. Lancaster

Анотація


За сучасних кліматичних умов сучасна селекція кабачка потребує створення високо адаптивного вихідного матеріалу. Для оцінки адаптивного потенціалу використовувалася 21 лінія кабачка, створена від зразків іноземної селекції та такі показники: загальна і специфічна адаптивна здатність генотипу (ЗАЗi і САЗi); відносна стабільність генотипу (Sgi); коефіцієнт екологічної пластичності (bi); селекційна цінність генотипу (СЦГi). Протягом 2016–2018 рр. створено цінні лінії кабачка, які відзначилися стабільністю прояву ознак продуктивності. Найкращою була лінія ВЛ-90, у якої рівень прояву ознак “Загальна урожайність” і “Продуктивність однієї рослини” був на рівні 63,35 т/га і 3,11 кг/росл., відповідно. Виділено 3 лінії, ВЛ-91, ВЛ-92 і ЛК 17-44, які мали загальну урожайність понад 52 т/га і продуктивність однієї рослини понад 2,5 кг/росл. За показниками адаптивності за двома вищевказаними ознаками лише одна лінія ВЛ-90 і сорт-стандарт Чаклун мали низьку залежність від умов вирощування (bi < 1). Виділилося 3 лінії, ВЛ-90, ЛК 17-7 і ВЛ-92, для яких прояв першої ознаки не залежав від умов вирощування. Ще 3 лінії за проявом двох досліджених ознак слід віднести до інтенсивного типу вирощування (bi > 1) – ЛК 17-5, ЛК 17-44 і ЛК 17-45. Створений вихідний матеріал має практичну цінність для створення сортів і гібридів F1, як із високими екологічно-пластичними властивостями, так і інтенсивного типу вирощування.

Ключові слова


кабачок, лінія, адаптивний потенціал, загальна урожайність, продуктивність однієї рослини, екологічна пластичність, селекційна цінність генотипу.

Повний текст:

PDF

Посилання


Katayeva, T. Ye. (2011). Novyy serednʹostyhlyy sort kabachka Konsul [New mid-season courgette variety Consul]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 69–71.

Puzik, L. M., Obraztsova, Z. G. (2012). Osoblyvosti formuvannya vrozhaynosti kabachka zalezhno vid klimatychnykh umov [Features of formation of courgette yield depending on climatic conditions]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 30–32.

Kataeva, T. E., Borisenko, L. D. (2012). Novi biloplidni kabachky-tsukini [New white fetal courgette-zucchini]. Scientific papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet (2017): Collected articles, 15, 230–232.

Tikhonova, T. E., Gorovaya, T. K., Sergeev, G. V., Yarovoy, G. I. (2007). Selektsiya, tekhnologiya vyrashchivaniya i semenovodstvo kabachka i patisona: metodicheskiye rekomendatsii [Breeding, growth technology and seed production of courgette and scallop: guidelines]. Harkov: IOB UAAN, 22.

Kilchevsky, A. V., Khotyleva, L. V. (1985). Metod otsenki adaptivnoy sposobnosti i stabil'nosti genotipov, differentsiruyushchey sposobnosti sredy [Method for assessing adaptive ability and stability of genotypes, differentiating ability of the environment]. Genetics, 9 (21), 1481–1490.

Gudzenko, V. M., Vasylkivskiy, S. P. (2017). Vyvedennya sortiv yachmenyu ozymoho adaptovanykh do suchasnykh umov Lisostepu Ukrayiny [Derivation of winter barley varieties adapted to modern conditions of the Forest-Steppe of Ukraine]. Collected Works of Uman National University of Horticulture, 90 (1), 63–70.

Demidov, A. A., Vasylkivsky, S. P., Gudenko, V. M. (2017). Ekoloho-henetychni aspekty selektsiyi yachmenyu ozymoho shchodo pidvyshchennya yoho produktyvnoho ta adaptyvnoho potentsialu u Lisostepi Ukrayiny [Ecological-genetic aspects of winter barley breeding for enhancing its productive and adaptive potential in the Forest-Steppe of Ukraine]. Agro-ecological journal, 2, 194–200.

Starichenko, V. M., Golik, L. M., Tkachova, N. A. (2014). Otsinka adaptyvnoyi zdatnosti ta stabilʹnosti sortiv i liniy v selektsiyi pshenytsi ozymoyi. Selektsiya i nasinnytstvo [Evaluation of adaptive capacity and stability of varieties and lines in winter wheat breeding. Breeding and seed production]. Breeding and seed production, 105, 77–84.

Vasylkivsky, S. P., Gudenko, V. M. (2017). Henetychni dzherela pidvyshchenoho produktyvnoho ta adaptyvnoho potentsialu dlya selektsiyi yachmenyu ozymoho u Tsentralʹnomu Lisostepu Ukrayiny [Genetic sources of increased productive and adaptive potential for winter barley breeding in the Central Forest Steppe of Ukraine]. Collected Works of Uman National University of Horticulture, 90 (1), 90–94.

Andriyevsʹka, S. A., Neporozhna, Y. E.. O., Tykhonova, T. Ye. (2001). Pryntsypy i metody selektsiyi ovochevykh roslyn rodyny harbuzovykh. Kabachok. Patyson. Suchasni metody selektsiyi ovochevykh i bashtannykh kulʹtur [Principles and methods of selection of vegetable plants of pumpkin family. Zucchini. Scallop. Modern methods of selection of vegetable and melons]. Kharkiv: DP Kharkivsʹka drukarnya № 2, 188–213.

Litun, P.P., Kirichenko, V.V., Petrenkova, V.P., Kolomatskaya, V.P. (2007). Adaptyvnaya selektsiya. Teoryya y praktyka na sovremennom étape [Adaptive breeding. Theory and practice at the present stage]. Kharkiv: Institute of Plant Growing. V.Ya. Yuryeva, 270.

Dospekhov, B. A. ed. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul'tatov issledovaniy) [The methodology of field experience (with the basics of statistical processing of research results)]. Moscow: Agropromizdat, 350.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.