Детекція генетично модифікованих рослин у продукції агропромислового комплексу
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2020.03.012
Анотація
Використання генетично модифікованих організмів при виробництві сільськогосподарської продукції і продуктів харчування має важливе значення у плані продовольчої безпеки. Незважаючи на це в суспільстві щодо ГМО існує ряд пересторог щодо наявності потенційної загрози здоров’ю людини та біорізноманіттю, а ймовірні ризики поділяють на харчові, екологічні й соціально-економічні. І оскільки питання безпечності є на даний момент суперечливим, виникає необхідність контролю за виробництвом та споживанням продуктів харчування і кормів, що містять ГМО або отриманих з їх використанням, для надання права вибору споживачам. У зв’язку із цим обіг ГМО у переважній більшості країн є контрольованим та врегульованим.
У статті наведені систематизовані дані аналізу зразків агропромислової продукції, які надходили до відділу молекулярно-біологічних досліджень УЛЯБП АПК, щодо вмісту ГМО впродовж 2018–2019 років. Аналіз отриманих результатів показав, що впродовж цього періоду із 449 досліджених на вміст ГМО зразків 102 були позитивними. Основними генетично модифікованими лініями рослин, що присутні на ринку України є ГМ-лінія ріпаку GT 73 і ГМ-лінія сої GTS 40-3-2, що є свідченням їх широкого використання на внутрішньому ринку України.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Haidei, O.S., Zahrebelnyi, V.O., Novozhytska, Yu.M., Usachenko, N.V. Danylchenko, N.L. (2006). Analiz rezultativ vyznachennia HMO v syrovyni roslynnoho pokhodzhennia za 2014 rik [Analysis of results of determination of GMOs in raw materials of plant origin for 2014]. Zernovi produkty i kombikormy, 1 (57), 25-28.
Research: Half of Ukrainian soybeans are GMOs. Available at: https://agroportal.ua/ua/news/rastenievodstvo/issledovanie-polovina-ukrainskoi-soi-gmo/
Leiba L. V. (2013). Pravovi problemy vykorystannia henetychno modyfikovanykh orhanizmiv pry vyrobnytstvi silskohospodarskoi produktsii ta produktiv kharchuvannia [Legal problems of the use of genetically modified organisms in the production of agricultural products and foodstuffs]. In Aktualni problemy pravovoho zabezpechennia prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Actual problems of legal security of food security of Ukraine] (pp. 255-278). Kharkiv: FOP Shevchenko.
Meniv, O.I. (2016). Pravove zabezpechennia vykorystannia HMO pry vyroshchuvanni silskohospodarskoi produktsii roslynnoho pokhodzhennia v Ukraini ta YeS [Legal support for the use of GMOs in the cultivation of agricultural products of plant origin in Ukraine and the EU]. Kharkiv, 20.
On the State System of Biosafety at the Time of Creating, Testing, Transporting, and Using Genetically Modified Organisms. 31.05.2007. №1103 Available at: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1103-16.
Salyha, N. O., Snitynskyi, V. V. (2010). Henetychno modyfikovani roslyny ta yikh vplyv na orhanizm tvaryn [Genetically modified plants and their effect on the animal body]. Biolohiia tvaryn. 12 (2), 61-74.
Ushkalov, V.O., Danchuk, V.V., Spyrydonov, V.H., Ishchenko, L.M., Andrieiev, I.V., Kalakailo, L.I., Novhorodova, O.Yu., Bublyk, O.O. (2018). Obih henetychno modyfikovanykh rechovyn v Ukraini [The circulation of genetically modified substances in Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky, 3 (780), 45-50.
https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201803-08
Turkec, A., Kazan, H., Baykut, A., Lucas, S. J. (2015). Evaluation of DNA extraction methods in order to monitor genetically modified materials in soy foodstuffs and feeds commercialised in Turkey by multiplex real-time PCR. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95(2), 386-392. https://doi.org/10.1002/jsfa.6731
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.