Зміна фізичних показників плодів вишні залежно від обробки полісахаридними композиціями протягом зберігання
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2021.01.005
Анотація
Нині проблема забруднення навколишнього середовища набула важливого значення, тому розробка біорозкладальних плівок на основі полісахаридних покриттів, які змогли б повністю замінити пластик є актуальною. Метою досліджень, що проводилися з плодами вишні сортів Альфа і Пам’ять Артеменка, вирощених на дослідній станції помології імені Л. П. Симиренка ІС НААН було визначити вплив обробки (100 мг/л) розчином саліцилової кислоти; (1 %) хітозану з (100 мг/л) саліцилової кислоти; (1 %) хітозану; на фізичні показники: мікроструктуру, щільність та втрати маси плодів вишні протягом зберігання за температури 1±0,5 °С та відносної вологості повітря 95±1 %.
У результаті проведених досліджень встановлено, що попередня обробка плодів вишні 100 мг/л саліциловою кислотою та 1 % хітозаном вплинула на мікроструктуру мезокарпію. Щільність плодів вишні сортів Альфа і Пам᾽ять Артеменка, після зберігання знизилась на 40,8 % і 45,2 %. В плодах, оброблених саліциловою кислотою, втрати складали 29,2 і 31,4 %, а 1 % розчином хітозану з саліциловою кислотою −18,2 % і 12,6 %.
Плоди, попередньо оброблені розчином саліцилової кислоти мають нижчі втрати маси на 3,5−3,4 %, а за сумісної дії саліцилової кислоти і хітозану − 2,7−3 %. Перспективою подальших досліджень є визначення фізичних змін плодів вишні різних сортів за попередньої обробки розчином саліцилової кислоти і хітозану.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Li, L., Zhao, W., Feng, X., Chen, L., Zhang, L., Zhao, L. (2019). Changes in fruit firmness, cell wall composition, and transcriptional profile in the yellow fruit tomato 1 (yft1) Mutant. Journal agricultural of food chemistry, 67, 463−472. http://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b04611.
https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b04611.
Hassan, B., Chatha, S.A.S., Hussain, A.I., Zia, K.M., Akhtar, N. (2018). Recent advances on polysaccharides, lipids and protein based edible films and coatings: A review. International Journal of Biological Macromolecules, 109, 1095-1107.
https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.11.097.
Guimaraes, A., Abrunhosa, L., Pastrana, L. M., Cerqueira, M. A. (2018). Edible films and coatings as carriers of living microorganisms: a new strategy towards. Biopreservation and healthier foods. Comprehensive Reviewsin Food Scienceand Food Safety, 17, 594−614.
https://doi.org/10.1111/1541-4337.12345.
Maftoonazad, N., Badii, F. (2009). Useof edible films and coatings to extend the shelf life of food products. Recent patents on food, nutrition & agriculture, 1, 162−170.
https://doi.org/10.2174/2212798410901020162.
Silva, A.M., Stamford, T.C.M., Souza, P.M., Berger, L.R.R., Leite, M.V., Nascimento, A. E., Campos-Takaki, G. M. (2015). Antifungal activity of microbiological chitosan and coating treatment on cherry tomato (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) to post-harvest protection. International journal of current microbiology and applied sciences, Vol. 4(9), 228−240.
Otoni, C.G., Avena-Bustillos, R.J., Azeredo, H. M. C., Lorevice, M.V., Moura, M.R., Mattoso, L.H.C., McHugh, Tara H. (2017). Recent advances on edible films based on fruits and vegetables-a review. Comprehensive Reviewsin Food Scienceand Food Safety, 16, 1151-1169.
https://doi.org/10.1111/1541-4337.12281.
Alharaty, G., Ramaswamy, H.S. (2020). The efect of sodium alginate-calcium chloride coating on the quality parameters and shelf life of strawberry cut fruits. Journal of Composites Science, 4, 123.
https://doi.org/10.3390/jcs4030123.
Xing, Y., Xu, Q., Yang, S.X., Chen, C., Tang, Y., Sun, S., Zhang, L., Che, Z., Li, X. (2016). Preservation mechanism of chitosan-based coating with cinnamon oil for fruits storage based on sensor data. Sensors (Basel), 16(7), 1111. https://doi.org/10.3390/s16071111.
Chen, F., Zhang, J., Chen, C., Kowaleguet, M. G., Ban, Z., Fei, L., Xu, C.(2020). Chitosan-based layer-by-layer assembly: towards application on quality maintenance of lemon fruits. Hindawi Advances in polymer technology. https://doi.org/10.1155/2020/7320137.
Kamal, I. (2019). Edible films and coatings: classification, preparation, functionality and applications- a review. An archive of organic and inorganic chemical sciences, 4(2), 501−510.
http://doi.org/ 10.32474/AOICS.2019.04.000184.
Abdipour, M., Malekhossini, P.S., Hosseinifarahi, M., Mohsen, R. (2020). Integration of UV irradiation and chitosan coating: A powerful treatment for maintaining the postharvest quality of sweet cherry fruit. Scientia Horticulturae, 264, 109197.
https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109197.
Nesic, A., Cabrera-Barjas G., Dimitrijevic-Brankovic, S., Davidovic, S., Radovanovic, N., Delattre, C. (2020). Prospect of polysaccharide-based materials as advanced food packaging. Molecules, 25(1), 135.
https://doi.org/10.3390/molecules25010135.
Paul, S.K., Sarkar, S., Sethi, L.N., Ghosh, S.K. (2018). Development of chitosan based optimized edible coating for tomato (Solanum lycopersicum) and its characterization. Journal of food science and technology, 55, 2446-2456 https://doi.org/10.1007/s13197-018-3162-6.
Najchenko, V.M. (2001). Praktikum z tegnologії zberіґannja і pererobki plodіv ta ovochіv [Workshop on the preservation and processing of fruits and vegetables]. Kyiv: FADA LTD.
Youzuo, Z., Meiling, Z., Huqing, Y. (2015). Postharvest chitosan-g-salicylic acid application alleviates chilling injury and preserves cucumber fruit quality during cold storage. Food chemistry, 174, 558−563.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.11.106
Petriccione, M., De Sanctis, F., Pasquariello, M.S., Mastrobuoni, F., Rega, P., Scortichini, P., Mencarelli, F. (2015). The effect of chitosan coating on the quality and nutraceutical traits of sweet cherry during postharvest life. Food Bioprocess Technology, 8, 394-408.
https://doi.org/10.1007/s11947-014-1411-x.
Lin, M.G., Lasekan, O., Saari, N., Khairunniza-Bejo S. (2018). Effect of chitosan and carrageenan-based edible coatings on post-harvested longan (Dimocarpus longan) fruits CyTA. Journal of Food, 16(1), 490−497. https://doi.org/10.1080/19476337.2017.1414078.
Zeraatgar, H., Davarynejad, G. H., Moradinezhad, F., Abedi, B. (2018). Effect of salicylic acid and calcium nitrate spraying on qualitative properties and storability of fresh jujube fruit (Ziziphus jujube Mill.). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici. 46(1), 138−147.
https://doi.org/10.15835/nbha46110743.
Nasrin, T.A.A., Rahman, M.A., Hossain, M.A., Islam, M.N., Arfin, M.S. (2017). Postharvest quality responseof strawberries with aloe vera coating during refrigerated storage. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 92, 1−8. https://doi.org/10.1080/14620316.2017.1324326.
Vasуlуshуna, O.V. (2020). Zmіna jakostі plodіv vishnі za poperedn'oї obrobki polіsaharidnimi kompozicіjami protjagom zberіgannja. [Changing the quality of cherry fruits during pre-treatment with polysaccharide compositions during storage]. Vіsnik Poltavs'koї derzhavnoї agrarnoї akademії, 3, 13−20. https://doi.org/10.31210/visnyk2020.03.01.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.