Поліплоїдизація стевії в культурі in vitro
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2016.06.013
Анотація
На підставі проведених досліджень in vitro розроблена методика створення тетраплоїдов стевії. Для їх створення в культурі in vitro використовували диплоїдні селекційні номери стевії 1216, 15-15/3, 112, 116, які стійкі до хвороб і мають високий вміст стевіозиду; культивування проводили в умовах температури 24 ± 2 °С, освітлення 3000-4000 лк, фотоперіоду ‒ 16 годин, на шейкері в режимі 100 об./мін. Для клонального мікророзмноження пагони, оброблені 0,02 % колхіцином, окремо пересаджують в середовищі агар-агару. Через 5 діб культивування новоутворені пагони відокремлюються, реєструються з визначенням вегетативного покоління колхіцинованого втечі. Друге вегетативне покоління пагонів, в кількості не менше 3 штук, після двох тижнів культивування використовували для визначення плоїдності і відбору тетраплоїдов. Для синхронізації ділення клітин меристеми колби ставили в холодильник на 12 годин при температурі +4 °С , а потім на 2,5-3 години на світло для отримання 3000-4000 лк. В таких умовах отримують до 37% плоїдності тетраплоїдних форм стевії з високою продуктивністю і стійких до грибкових захворювань.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Алексеев В. П. Медовая трава "каа-хэ" / В. П. Алексеев // Бюллетень ВН?? чая и субтропических культур. - №1. - 1956. - С. 12-14, С. 168-169.
Бугаенко ?.Ф. Достижения в производстве и применении сахара и подслащивающих веществ / ?.Ф. Бугаенко // ?тоги науки и техники. - 1990. - Т. 3. - 130 с.
Бурень B.M. Биология и нанотехнология // Материалы для современной и будущей бионики. Труды Аристотелевской академии формы / B. M. Бурень, O. B. Бурень / Санкт-Петербург, 2004. - 114 с.
Kinghorn A.D. Potential sweetening agents of plant origin. I. Purification of Stevia rebaudiana constituents by droplet counter current chromatography // Journal of Chromatography / Kinghorn A.D., Nanayakkara N. P., / 1982. - №237. - P. 478 - 483.
https://doi.org/10.1016/S0021-9673(00)97636-2
Mitsuhashi Н. Studies on growing Stevia rebaudina Bertoni. Determination of stevioside // Yakugaki zasshi / Mitsuhashi Н., Ueno J., Sumida I.1975. - Vol. 95, N12.-P. 1501-1503.
https://doi.org/10.1248/yakushi1947.95.12_1501
Tanaka О. Chemistry of Stevia rebaudiana Bertoni // Recent Adv. Nat. Prod. Res. 1980.-V. 1,N1.-P. 111-119.Zaidan L.B.P. Effect of photoperiod on flowering and stevioside content in plants of Stevia rebaudiana Bertoni // Jap. J. Crop Sci. / Zaidan L.B.P., Dietrich S.M.C., Fellipe G.M. / 1980. - V. 49, N 4. - P. 569-574.
https://doi.org/10.1626/jcs.49.569
Zaidan L.B.P. Effect of photoperiod on flowering and stevioside content in plants of Stevia rebaudiana Bertoni // Jap. J. Crop Sci. / Zaidan L.B.P., Dietrich S.M.C., Fellipe G.M. / 1980. - V. 49, N 4. - P. 569-574.
https://doi.org/10.1626/jcs.49.569
Чудновский Б.Д. Способы выращивания рассады стевии из материалов, полученных in vitro / Б.Д. Чудновский, О.Ю. Запольский // Сб. научных трудов ВН?С. - К., 1990. - С. 9-13
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.