Мікроструктурний аналіз – метод ветеринарно-санітарної експертизи ковбасних виробів
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.06.022Ключові слова:
ковбасні вироби, гістологічні дослідження, ветеринарно-санітарна експертизаАнотація
В Україні надходить в реалізацію значна кількість ковбасних виробів, які можуть матипевний ризик для здоров’я споживача.Мета дослідження – провести мікроструктурний аналіз ковбасних виробів. Завдання дослідження – провести дослідження варених, напівкопчених, сирокопчених ковбасних виробів різних найменувань та виробників, що реалізують у супермаркетах м. Одеса. Метод дослідження –гістологічний.Встановлено, що досліджені варені ковбаси фальсифіковано шляхом внесення у фарш субпродуктів більше від норми на 13,3 %, жиру – на 15 %, також виявлено хрящову тканину – 6 %, не ідентифіковані домішки – 8 %, що не відповідає вимогам чинних нормативно-правових актів. Під час дослідження напівкопчених ковбас із 4 дослідних проб лише одна відповідала вимогам. Інші ковбасні виробимістили: 40 % – субпродуктів; 10 % хрящової тканини і 4 % домішок, у двох ковбасах відзначали збільшення вмісту жиру від норми понад 20 %.У сирокопчених ковбасах було виявлено серцеву тканину з домішками гіалінового хряща, жиру понад 10% та неіндетифікованих домішок 5%.Таким чином встановлено, що практично всі досліджені ковбасні вироби виготовлені з порушенням рецептури.
Запропоновано до системи контролю безпечності та якості ковбасних виробів ввести мікроструктурний аналіз.
Посилання
Kudryashova A. A. Vtorychnye resursу y ykh yspol'zovanye dlya reshenyya prodovol'stvennykh, tkolohchyeskykhy enerhetycheskykh problem / A. A. Kudryashova, E. Y. Lebedev, Kh. Kh. Aryas Depre // Khranenye y pererabotka sel'khozsyr'ya. – 2000. – № 12. – S. 45 – 46.
Akymenko E. A. Vnedrenye systemy upravlenyya bezopasnost'yu pyshchevoy produktsyy / E. A. Akymenko // Standarty ykachestvo. – 2008. – № 2. – S. 90 – 92.
KozakV. L. Otsinka yakosti m’iaso-tushim’iaso produktiv / V. L. Kozak // Visnyk ahrarnoi nauky. – 1992.– № 3. – S. 45 – 46.
LysayaN. H. Pyshchevayatsennost' myasay pokazatelyeho kachestva / N. H. Lysaya, S.A. Petya // Myasnoe delo – 2002. – №1. – S.16 – 17.
Pasichnyi V. N. Kharakterystyka osnovnoi m’iasnoi syrovyny ta subproduktiv dlia vyrobnytstva kovbasnykh vyrobiv varenoi hrupy / V. Pasichnyi, O. Zakhandrevych // Miasnoedelo. – 2008. – №1. – S. 39 – 42.
PasechnyyV. N. Pyshchevye dobavky v proyzvodstve produktov pytanyya / V. N. Pasechnуy, P. N. Sabadash // Produkty y ynhredyenty. – 2007. – №4. – S. 27 – 29.
Kasianchuk V. V Cuchasni mizhnarodni vymohy shchodo bezpeky kharchovykh produktiv / V.V. Kasianchuk // Veterynarna medytsyna Ukrainy. – 2000. – № 5. – S. 18 – 19.
Kotsiumbas H. I. Ekspertyza kovbasnykh vyrobiv histolohichnym metodom / H. I. Kotsiumbas, O. M. Shcherbakovska, I. Ia. Kotsiumbas. – Lviv. – 2012. – 103 s.
Vynnykova L. H. Tekhnolohyya myasa y myasnykh produktov / L. H. Vynnykova // Kyev. – YNKOS. – 2006. – 600 s.
Nauchno-metodycheskye rekomendatsyy po mykrostrukturnomu analyze myasa y myasnykh produktov / [podred. KhvуlyS.Y.] – M.: VNYYMP. – 2002. – 41.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).