Дослідження оптичних властивостей м'яса з метою реалізації оперативного візуального методу його контролю
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2017.01.017
Анотація
М’ясо і м’ясні продукти повинні входити в щоденний раціон людини, тому важливо забезпечувати якість м’ясної продукції. Фальсифікація м’ясопродуктів не тільки впливає на зниження якості готових виробів, а також може бути небезпечним чинником для здоров’я споживачів. Методи контролю якості м’яса, які використовують на сьогодні, мають низку недоліків – вибірковість дії, дороге обладнання, велика тривалість визначення, необхідність застосування великої кількості реактивів, потреба у кваліфікованих кадрах і спеціалізованих лабораторіях. У статті запропоновано оптичний метод оперативної ідентифікації якості м’яса, для реалізації якого досліджено умови його застосування. Здійснено дослідження на зразках курячого м’яса з метою формування еталонної бази для визначення його якості. Розроблено математичну модель оптичної ідентифікації м'яса та модель вирішального правила для прийняття рішення. Визначені основні впливні фактори під час реалізації методу, а саме: фон (контрастність зображення) та рівень освітленості досліджуваного зразка. Встановлено, що математична модель є адекватною і дійсною в діапазоні від 730 лк до 1850 лк. Дослідження об’єкта були здійснено на різних фонах, проте на не білому фоні стабільних і закономірних залежностей не було виявлено. Рекомендовано реалізовувати метод на білому фоні об’єкта.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Smolyar V. I. (2005). Kharchova ekspertyza [Food expertise]. Health, 448.
Yakubchak, O. M. Comparative evaluation research methods of meat quality. Available at: http://www.nbuv.gov.ua/old_jrn/e-journals/Nd/2008-2/08yomgrm.pdf.
Lozhkina, O. V., Marchuk, O. T., Teplykh, N. I., Mezhenska, N. I., Kalynovska, I. H. (2013). Mikrostrukturnyi metod vyznachennia skladnykiv hotovoi produktsii iz m’iasnoi syrovyny [Microstructural method for determining components of finished products from raw meat]. Veterinary Science, 155, 79-85.
Kotsiumbas, I. Ia., Kotsiumbas, H. I., Shchebentovska, O. M. (2010) Yakist, bezpeka i falsyfikatsiia miasnoi produktsii. Praktychne zastosuvannia mikrostrukturnoho metodu kontroliu [Quality, safety and fraud meat products. Practical application of microstructure control method]. auk.-tehn.byud.In th Animal Biology and State. n.-d. control. etc .- that veterinary medicines and feed. Supplements, 11, 1, 166-170.
Lyubchyk, O. S., Mykyichuk, M. M. (2014). Application of the theory of pattern recognition for quality control of meat products. XII International Conference "Control and management of complex systems", Proc. additional (Vinnytsia), 164.
Lyubchyk, O., Mykyjchuk, N., Vorobets, M. (2015). Development of operational quality control method for meat products. Food & Environment Safety, 14 (2), 212–217.
Dubinina, А.А., Ovchynnikova, N.F., Dubinina, S.O., Letuta, T.M., Naumenko, M. O. (2010). Metody vyznachennya fal'syfikatsiyi tovariv [Methods of determining the falsification of goods]. Kiev, Ukraine: Professional, Publishing House, 272.
Bazarnova, Iu. H. (2013) Metody issledovanyia syria i hotovoi produktsyy: Ucheb.-metod. posobye [Methods of research of raw materials and finished products: Ucheb. method. benefit]. SPb .: NRU ITMO; IHiBT, 76.
Aleinykov, A. F., Palchykova, Y. H., Chuhui, Iu. V. (2012). Klassyfykatsyia metodov otsenky svezhesty miasnoho syria [Classification of methods for evaluating the freshness of raw meat]. 5th International scientific-practical conference "Information systems technology and equipment in agriculture", 63-68.
Lyubchyk, O.S., Mykyjchuk, M. M., Hons’or, O.V. (2014). Analiz shlyakhiv udoskonalennya metodiv identyfikatsiyi vydiv m"yasa [Analysis of ways to improve methods of identifying types of meat]. Bulletin NU "LP" "Measuring equipment and metrology", 75, 63–69.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.