Вплив гамма-ГХЦГ на жирову та м’язову тканини курчат-бройлерів
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.04.021Ключові слова:
курчата-бройлери, пестициди, гамма-ГХЦГ, хіміко-токсикологічні дослідженняАнотація
Подано результати хіміко-токсикологічних досліджень жиру, м’яса та внутрішніх органів курчат-бройлерів за умови надходження до їх організму гамма-ГХЦГ. Було сформовано три групи курчат-бройлерів кросу “Кобб-500” 5-добового віку по 10 особин у кожній. Курчатам двох дослідних груп згодовували корм із концентрацією пестициду гамма-ГХЦГ відповідно 0,1 та 0,3 мг/кг корму. Контрольна група отримувала звичайний раціон. Через 38 діб проводили забій птиці. Дослідження проб на вміст залишкових кількостей пестициду гамма-ГХЦГ проводили методом газової хроматографії за стандартною методикою згідно чинних нормативно-правових актів. Дослідували можливість накопичення даного пестициду у різних частинах тушки курчати-бройлера: у внутрішніх органах (серці, легенях, печінці, нирках), крові, білих та червоних м’язах, внутрішньому жирі. У внутрішніх органах (серці, легенях, печінці, нирках), крові, білих та червоних м’язах курчат-бройлерів гамма-ГХЦГ не визначався, оскільки концентрація була нижче межі визначення (0,045 мг/кг для гамма-ГХЦГ). Гамма-ГХЦГ виявлено лише у підшкірному жирі дослідних груп. У групі, яка отримувала 0,1 мг/кг корму виявлено 0,074 ± 0,021 мг/кг, у групі, яка отримувала 0,3 мг/кг корму – 0,095 ± 0,027 мг/кг. Ці показники знаходяться у межах максимально допустимих рівнів. У контрольної групи гамма-ГХЦГ не було виявлено.
Посилання
Dehodiuk, E. H., Saiko, V. F., Korniichuk, M. S. et al. (1992). Vyroshchuvannia ekolohichno chystoi produktsii roslynnytstva [Cultivation of environmentally friendly crop production]. Kyiv: Urozhai, 318. [in Ukraine]
Patyka, V. P., Makarenko, N. A., Mokliachuk L. I. et al.; ed. V. P. Patyka. (2005). Ahroekolohichna otsinka mineralnykh dobryv ta pestytsydiv: monohrafiia [Agroecological estimation of mineral fertilizers and pesticides: a monograph]. Kyiv: Osnova. 300. [in Ukraine]
Mytrofanov, N. S. (2007). Myaso ptytsy – vazhneyshyy komponent myasnykh produktov [Poultry meat – the most important component of meat products]. Myasny tekhnolohyy, 2, 14–17.
Onyshchenko H. H. (2004). Kachestvo produktov pytanyya: hyhyenycheskye trebovanyya, standartы kachestva [Quality of food: hygienic requirements, quality standards]. Voprosy pytanyya, 6. 1–23.
Iakubchak O.M., Pochtarenko P.P., Taran T.V. (2016). Vplyv hamma-hkhtsh na zhyrnokyslotnyi sklad m’iasa kurchat-broileriv [Impact of gamma-HCH in fatty acid composition of broiler meat]. Myr nauky y ynnovatsyy, 1 (3), 10, 24–29.
Iakubchak O. M., Pochtarenko P. P., Taran T. V. (2016). Deiaki osoblyvosti khimichnykh i bakteriolohichnykh pokaznykiv produktiv zaboiu kurchat-broileriv za vplyvu HAMMA-HKhTsH [Some features of chemical and bacteriological parameters slaughter products of broiler chickens under the influence of GAMMA-HCH]. Nauchno-ynformatsyonnыy tsentr «Znanye». «Razvytye nauky v XXI veke», 1, 112–115.
Iakubchak O. M., Taran T. V., Pochtarenko P. P., Baranchuk V. S. (2016). Osoblyvosti veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy produktiv zaboiu kurchat-broileriv za vplyvu HAMMA-HKhTsH [Features of veterinary-sanitary examination of products of slaughter of broiler chickens under the influence of gamma-HCH]. Nauchno-ynformatsyonnыy tsentr «Znanye». – Ch. 4. «Razvytye nauky v XXI veke», 4, 113–118.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).