Вплив нової ресурсоощадної технології утримання на якість м’яса бугайців



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.016

I.O. Lastovska

Анотація


В матеріалах публікації відображаються результати досліджень забійних якостей, морфологічного складу туші, сортність відрубів м’яса бугайців віком 17 місяців чорно-рябої молочної, симентальської та волинської м'ясної порід, що утримувались в умовах нової ресурсоощадної технології виробництва яловичини за зонного розміщення тварин в реконструйованих приміщеннях.

Встановлено, що за однакових умов утримання бичків різних порідкращими забійними показниками характеризувались тварини волинської м'ясної породи. Вони мали забійний вихід 61,6 %, від яких було отримано масу парної туші 303,1 кг (Р≥0,999), що на 12 % (Р≥0,999) більше порівняно з бичками чорно-рябої молочної худоби і на 4 % із бичками симентальської породи.За хімічним складом середньої проби м’яса бугайці чорно-рябої молочної і волинської м'ясної порід переважали тварин, симентальськоїпороди,оскільки мали менший вміст жиру.

 


Ключові слова


бугайці, маса туші, забійний вихід, відруби туші, найдовший м’яз спини, середня проба м’яса, волога,білок, жир

Повний текст:

PDF

Посилання


Datsko, O. B. (2013) Analiz vyrobnytstva ta spozhyvannia miasa na odnu osobu v Ukraini [Analysis of production and consumption of meat per person in Ukraine]. Naukovyi visnyk NLTUU, 23, 212–217.

Markova, Y. V. (2013) Sravnytelnaia otsenka miasnoi produktyvnosty y kachestva miasa bychkov razlychnykh porod [Comparative evaluation of meat consumption and meat quality of calves of different breeds]. Miasnoe y molochnoe skotovodstvo, 5, 8–10.

Orkhidovska, O. A. (2015) Vyrobnytstvo yalovychyny za riznymy tekhnolohiiamy [Beef production by different technologies]. Naukovyi visnyk LNUVMBT im. S.Z. Hzhytskoho, 3, 255–261.

Pidpala, T. (2014) Intensyvna vidhodivlia buhaitsiv molochnykh porid [Intensive fattening of calves of dairy breeds]. Tvarynnytstvo Ukrainy, 12, 2–6.

Plokhynskyi, N.A. (1969) Rukovodstvo po byometryy dlia zootekhnykov [Guide to biometrics for livestock specialists]. Kolos, 256.

Pol'ova, O. L. (2009) Otsinka efektyvnosti vyrobnytstva za rivnem enerhooshchadnosti rekonstruktsiyi tvarynnyts'kykh budivel' [Evaluation of the efficiency of production on the level of energy saving reconstruction of livestock buildings]. Efektyvna ekonomika - Efficient economy. Retrieved from: http://www.economy.nayka.com.ua

Uhnivenko A. M., Kostenko V. I., Cherniavskyi Iu. I. (2006) Spetsializovane miasne skotarstvo [Specialized beef cattle] Kyiv, Vyshcha osvita, 303.

Uhnivenko, A. M. (2013) Shliakhy vyrishennia problem vyrobnytstva yalovychyny v Ukraini [Solutions to problems of beef production in Ukraine].Bioresursy i pryrodokorystuvannia, 5, 76–84.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.