Білковий профіль крові свиней за згодовування їм ГМ-сої



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.027

S.G. Zinoviev, S.O. Semenov, A.A. Bindyug, D.O. Bindyug

Анотація


Дослідження проводились на поголів’ї свиней-аналогів з живою масою та породністю у кількості 24 голови (8 свинок та 4 кнурця в групі). В раціон свиней входило за масою 10 % повножирової екструдованої сої, в контрольній групі сорту «Ворскла» без генетично-модифікованих організмів (ГМО), а в дослідній – за наявності ГМО (RR, GTS 40.3.2).

За умов тривалого згодовування ГМ-сої спостерігаються вірогідні зміни концентрації білкових фракцій у крові 8-місячних свиней дослідної групи: вміст α2 глобулінів знизився на 21,54 % (р = 0,001), а кількість γ глобулінів підвищився на 24,33 % (р = 0,0005) порівняно з контролем, що опосередковано свідчить про зниження рівня естрогенів в їх крові.

Зміни окремих показників, що характеризують резистентність, можуть у подальшому негативно позначитись на функціональній діяльності репродуктивної системи організму свині. Отже, за умов використання генетично-модифікованої сої в раціонах свиней, призначених для відтворення, необхідно вести контроль за біохімічним складом крові, зокрема її білковим профілем.


Ключові слова


свині, соя, ГМО, кров, метаболізм, загальний білок, білкові фракції

Повний текст:

PDF

Посилання


Cartagena Protocol on Biosafety to the Convention on Biological Diversity. Montreal, 29 January 2000

Chesnokov Yu.V. (2011) GMO i geneticheskiye resursy rasteniy: biologicheskaya i agrotekhnicheskaya bezopasnost' [Genetically modified organisms and genetic pools of plants: environmental and agricultural safety] RUSSIAN JOURNAL OF GENETICS: APPLIED RESEARCH, 15 (4), 818-827

James, Clive. 2015. 20th Anniversary (1996 to 2015) of the Global Commercialization of Biotech Crops and Biotech Crop Highlights in 2015. ISAAA Brief No. 51. ISAAA: Ithaca, NY.

Malatesta M, Caporaloni C, Gavaudan S, Rocchi MB, Serafini S, Tiberi C, Gazzanelli G. (2002) Ultrastructural morphometrical and immunocytochemical analyses of hepatocyte nuclei from mice fed on genetically modified soybean. Cell Struct Funct. 27(5):399.

https://doi.org/10.1247/csf.27.173

Malatesta M, Tiberi C, Baldelli B, Battistelli S, Manuali E, Biggiogera M. (2005) Reversibility of hepatocyte nuclear modifications in mice fed on genetically modified soybean Eur. J. Histochem, 49. 237-242.

Malatesta, M., Caporaloni, C., Rossi, L., Battistelli, S., Rocchi, M. B., Tonucci, F., & Gazzanelli, G. (2002). Ultrastructural analysis of pancreatic acinar cells from mice fed on genetically modified soybean. Journal of Anatomy, 201(5), 409-415.

https://doi.org/10.1046/j.0021-8782.2002.00103.x

Malatesta M, Biggiogera M, Manuali E, Rocchi MB, Baldelli B, Gazzanelli G. (2003) Fine structural analyses of pancreatic acinar cell nuclei from mice fed on genetically modified soybean Eur J Histochem. 47(4):385-8.

https://doi.org/10.4081/851

Javier A. Magaña-Gómez, Guillermo López Cervantes, Gloria Yepiz-Plascencia, Ana M. Calderón de la Barca (2008) Pancreatic response of rats fed genetically modified soybean. J Appl Toxicol. 28(2): 217-226.

https://doi.org/10.1002/jat.1319

Konovalova M.A. Blinov V.A. (2007) Morfometricheskiyepokazateli i osobennosti spektra fermentov krovi myshey, poluchavshikh geneticheski modifitsirovannuyu soyu [Morfometric indicators and features of a spectrum of enzymes of mice's blood receiving genetically modified soya] // All-Russia Symposium TRANSGENIC PLANTS AND BIOSAFETY, 48.

Javier A. Magaña-Gómez, Ana M. Calderón de la Barca (2008) Risk assessment of genetically modified crops for nutrition and health. Nutr Rev. 67(1): 1-16.

https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2008.00130.x

Dolaychuk O.P., Fedoruk R.S., Kovalchuk I.I., Khrabko M.I. (2013) Physiological effects of soybeans native and transgenic varieties on the body of the third generation female rats The Animal Biology, 15 (3), 22-30

https://doi.org/10.15407/animbiol15.03.022

Qi X., He X., Luo Y., Li S., Zou S., Cao S., Tang M., Delaney B., Xu W., Huang K. (2012) Subchronic feeding study of stacked trait genetically-modified soybean (3?5423 × 40-3-2) in Sprague-Dawley rats. Food and Chemical Toxicology, 50 (9), 3256-3263.

https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.06.052

Angelika Hilbeck, Rosa Binimelis, Nicolas Defarge, Ricarda Steinbrecher, András Székács, Fern Wickson, Michael Antoniou, Philip L Bereano, Ethel Ann Clark, Michael Hansen, Eva Novotny, Jack Heinemann, Hartmut Meyer, Vandana Shiva and Brian Wynne (2015) No scientific consensus on GMO safety. Environmental Sciences Europe 27:4

https://doi.org/10.1186/s12302-014-0034-1

Carman, J., Vlieger, H., Ver Steeg, L., Sneller, V., Robinson, G., Clinch-Jones, C., Haynes, J. and Edwards, J. (2013). A long-term toxicology study on pigs fed a combined genetically modified (GM) soy and GM maize diet. Journal of Organic Systems, 8(1), 38-54

Barrows, G., Sexton, S. and Zilberman, D. (2014). Agricultural Biotechnology: The Promise and Prospects of Genetically Modified Crops. Journal of Economic Perspectives, 28(1), pp.99-120

https://doi.org/10.1257/jep.28.1.99

European convention for the protection of vertebrate animals used for experiment and other scientific purposes. Coun. of Europe, Strasbourg, 1986, P. 53.

Pochernyayev F.K. ed (1977) Metodiki issledovaniy po svinovodstvu [Research methods in pig breeding]. Kharkov: Agricultural Sciences, Southern Branch, 151.

Reagents for the study of protein metabolism. - TU 24.4-24607793-018-2003. - Certificate of state registration number 2218/2003

Stanton A. Glantz (2005) Primer of biostatistics: sixth edition. McGraw-Hill Professional, 520

Makarova N.V. 2002 Statistika v Excel [Statistics in Excel], Moscow: Finance and statistics, 368.

Rebrovа O. 2003 Statisticheskiy analiz meditsinskikh dannykh. Primeneniye paketa prikladnykh programm STATISTICA. [Statistical analysis of medical data Application software package STATISTICA] M. Mediasphere, 312.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.