Урожайність селери черешкової залежно від площі живлення і густоти рослин у правобережному Лісостепу України
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2017.05.011
Анотація
Високу врожайність і якість продукції селери неможливо отримати без вибору оптимальної схеми розміщення рослин у даному природно-кліматичному регіоні. На сьогодні питання визначення оптимальної площі живлення селери черешкової залишається маловивченим в умовах Правобережного Лісостепу України і є важливим та актуальним завданням для овочівників-практиків.
Дослідження з вивчення схем розміщення та густоти рослин селери черешкової (Apium graveolens L.) проводили у 2015–2016 рр. Досліджувалися схеми розміщення рослин: 45 ´ 10 см, 45 ´ 15, 45 ´ 20, (20+50) ´ 10, (20+50) ´ 15, (20+50) ´ 20 см, з густотою рослин 220, 150, 110, 280, 200, 150 тис шт./га відповідно.
Проведені обліки показали, що високу урожайність можливо отримати, використовуючи стрічковий спосіб висаджування розсади селери.
Встановлено, що у Правобережному Лісостепу України на врожайність селери черешкової впливали різні фактори, до яких відносяться кліматичні умови, сила росту рослин, величина розетки, схема розміщення і густота рослин і більшу урожайність отримано за стрічкової схеми розміщення (20+50) ´ 10 см та густоти рослин 280 тис. шт./га – 41,4 т/га.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Lyhatskyy, V. I., Burhart, Y. E., Vasyanovych, V. D. (1996). Ovochivnytstvo [Vegetable]. Kyiv: Urozhay, Р. 220-223.
Bondarenkо, H. L., Yakovenkо, K. I. (2001). Metodyka doslidnoyi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Research Methods in Vegetables and Melons]. Kharkiv: Osnova, 369.
Melnichenko, T. V. (2012). Produktyvnistʹ sortiv selery koreneplidnoyi za vdoskonalennya tekhnolohiyi vyroshchuvannya rozsady v Pravoberezhnomu Lisostepu Ukrayiny [The productivity of varieties of celery root for the improvement of technology growing seedlings in the forest-steppe Right-bank of Ukraine]. National Academy of Agricultural Sciences, Institute of Vegetables and Melons. Uman, 230 p.
Sinyagina, I. I. ed. (1971). Normy vyseva, sposoby poseva i ploshchadi pitaniya sel'skokhozyaystvennykh kul'tur [Sowing rates, methods of sowing and feeding areas of crops]. Moscow: Kolos, 471 p.
Oktiabrskaya, T. A. (2001). Pryanyye i zelennyye kul'tury [Spicy and green cultures]. Moscow: Izdatel'skiy Dom MSP, P. 10-13.
Ulyanych, O. I. (2004). Zelenni ta pryano-smakovi ovochevi kulʹtury [Greens and spicy taste vegetable crops]. Kyiv: Diya, 167 p.
Smilyanets, N. M. (2005). Selera: lystkova, koreneva, chereshkova [Celery: leaf, root, pedicellate]. Home & Garden, №12, P. 4-5.
Reizova, L. O. (1991). Zelenni kulʹtury: biolohichni osoblyvosti i tekhnolohiya vyroshchuvannya u zakrytomu ta vidkrytomu grunti [Green cultures: biological features and technology of cultivation in a field and greenhouse]. Kyiv: Publishing house USGA, 21 p.
Ulyanych, O. I., Melnichenko, T. V., Filonova, O. V. (2009). Efektyvnistʹ innovatsiynykh elementiv tekhnolohiyi vyroshchuvannya zelennykh i pryanykh roslyn [Efficacy of innovative technological elements of growing greens and spicy vegetable plants]. Taurian State Agrotechnical University, Р. 100-101.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.