Вплив тривалості зберігання на біохімічний склад бульб картоплі різних груп стиглості
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2017.05.020
Анотація
Під час зберігання у біохімічному складі бульб можуть відбуватися значні зміни, які залежать від сортових особливостей, групи стиглості, тривалості та режимів зберігання. Тому, метою наших досліджень було визначення впливу тривалого зберігання на зміни у біохімічному складі сортів бульб картоплі, які належать до різних груп стиглості.
У дослідженнях використовували 5 сортів картоплі компаній HZPC (Нідерланди) та Solana (Німеччина) двох груп стиглості: середньоранні (Сатіна – контроль, Ред Леді, Моцарт) і середньостиглі (Ароза – контроль, Сіфра). Бульби вирощували в умовах ТОВ «Бioтех ЛТД». Визначення біохімічних показників якості бульб проводили в лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва НУБіП України у 2013-2015 рр. У бульбах картоплі перед закладанням на зберігання і через 2, 4 та 6 місяців проводили визначення сухих речовин, крохмалю та цукрів (загальних і редукованих).
Було встановлено, що зберігання бульб картоплі супроводжується втратами сухих речовин, особливо в період від 4 до 6 місяців. Впливу групи стиглості на величину втрат не виявлено.
Визначено, що бульби картоплі усіх сортів мають високий вміст крохмалю і зберігання не має суттєвого впливу на величину його втрат (у групі середньоранніх – 1%, а середньостиглих – 1,9%).
Кількість цукрів залежить від сортових особливостей картоплі і не залежить від групи стиглості: найбільшим їх вмістом характеризувався сорт Сатіна (0,65%), а найменшим – Сіфра (0,22 %) та Моцарт (0,23 %). За увесь період зберігання загальний вміст цукрів зріс залежно від сорту від 2 до 5 разів, а редукованих не менше, ніж у п’ять разів і в кінці зберігання ( через 6 місяців) становив від 0,4 % до 0,65 %.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Voytseshyna, N. I. (2006). Tekhnolohichni vlastyvosti kartopli zalezhno vid sortu, umov vyroshchuvannya ta zberihannya. [Technological properties of potato depending on variety, conditions of cultivation and storage]. (Pervynna obrobka ta zberihannya produktiv roslynnytstva). Instytut kartoplyarstva UAAN, Nemishayeve [in Ukrainian].
Borysenok, V. A. (1982). Vlyianye uslovyi khranenyia na kulynarnye kachestva kartofelia. [Influence of storage conditions on the culinary qualities of potatoes]. Kartofelevodstvo. Uradzhai, 5, 143-146 [in Bilorus].
Zubarev, Α. A., Karhyn, Y. F., Haushev, E. V. (2008). Vlyianye sredstv zashchyty na produktyvnost kartofelia y kachestvo klubnei. [The influence of protective equipment on potato productivity and the quality of tubers]. Dostyzhenyia nauky y tekhnyky APK, 9, 22-24 [in Russian].
Kuchko, A. A. [ta in.]. (1998). Osoblyvosti biokhimichnoho skladu bulb novykh sortiv kartopli. [Features of biochemical composition of tubers of new potato varieties]. Kartopliarstvo, 28, 52-56 [in Ukrainian].
Kuchko, A. A., Mytsko, V. M. (1997). Fiziolohichni osnovy formuvannia vrozhaiu i yakosti kartopli. [Physiological bases of the formation of crop and quality of potatoes]. Kyiv : Dovira, 142 [in Ukrainian].
Samotus, B. [et al.]. (1974). Polich potato varieties and strains. Potato Res., V. 17, 1, 64-96 [in Polsha]. https://doi.org/10.1007/BF02361871
Metodychni rekomendatsii shchodo provedennia doslidzhen z kartopleiu. (2002). Nemishaieve: UAAN, Instytut kartopliarstva, 182 [in Ukrainian].
Kozlova, L. N. (2005). Otsenka kartofelia po byokhymytcheskym y tekhnolohycheskym pokazateliam kachestva klubnei v selektsyy sortov, pryhodnykh dlia promyshlennoi pererabotky. [Assessment of potato by biochemical and technological quality indicators of tubers in the selection of varieties suitable for industrial processing]. pos. Samokhvalovymy Mynskoi obl, 24 [in Bilorus].
Pysarev, B. A. (1990). Sortovaia ahrotekhnyka kartofelia. [Varietal agricultural technology for potatoes]. Moskva : Ahropromyzdat. 208 [in Russian].
Husev, S. A., Metlytskyi, L. V. (1982). Khranenye kartofelia. [Potato storage]. Moskva : Kolos, 221 [in Russian].
Metlytskyi, L. V., Husev, S. A., Tektonydy, Y. P. Osnovy byokhymyy y tekhnolohyia khranenyia kartofelia. [Basics of biochemistry and technology of potato storage]. Moskva : Kolos, 207 [in Russian].
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.