Вплив тривалості зберігання на біохімічний склад бульб картоплі різних груп стиглості
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.05.020Ключові слова:
бульби картоплі, сорт, група стиглості, зберігання, біохімічні показникиАнотація
Під час зберігання у біохімічному складі бульб можуть відбуватися значні зміни, які залежать від сортових особливостей, групи стиглості, тривалості та режимів зберігання. Тому, метою наших досліджень було визначення впливу тривалого зберігання на зміни у біохімічному складі сортів бульб картоплі, які належать до різних груп стиглості.
У дослідженнях використовували 5 сортів картоплі компаній HZPC (Нідерланди) та Solana (Німеччина) двох груп стиглості: середньоранні (Сатіна – контроль, Ред Леді, Моцарт) і середньостиглі (Ароза – контроль, Сіфра). Бульби вирощували в умовах ТОВ «Бioтех ЛТД». Визначення біохімічних показників якості бульб проводили в лабораторії кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва НУБіП України у 2013-2015 рр. У бульбах картоплі перед закладанням на зберігання і через 2, 4 та 6 місяців проводили визначення сухих речовин, крохмалю та цукрів (загальних і редукованих).
Було встановлено, що зберігання бульб картоплі супроводжується втратами сухих речовин, особливо в період від 4 до 6 місяців. Впливу групи стиглості на величину втрат не виявлено.
Визначено, що бульби картоплі усіх сортів мають високий вміст крохмалю і зберігання не має суттєвого впливу на величину його втрат (у групі середньоранніх – 1%, а середньостиглих – 1,9%).
Кількість цукрів залежить від сортових особливостей картоплі і не залежить від групи стиглості: найбільшим їх вмістом характеризувався сорт Сатіна (0,65%), а найменшим – Сіфра (0,22 %) та Моцарт (0,23 %). За увесь період зберігання загальний вміст цукрів зріс залежно від сорту від 2 до 5 разів, а редукованих не менше, ніж у п’ять разів і в кінці зберігання ( через 6 місяців) становив від 0,4 % до 0,65 %.
Посилання
Voytseshyna, N. I. (2006). Tekhnolohichni vlastyvosti kartopli zalezhno vid sortu, umov vyroshchuvannya ta zberihannya. [Technological properties of potato depending on variety, conditions of cultivation and storage]. (Pervynna obrobka ta zberihannya produktiv roslynnytstva). Instytut kartoplyarstva UAAN, Nemishayeve [in Ukrainian].
Borysenok, V. A. (1982). Vlyianye uslovyi khranenyia na kulynarnye kachestva kartofelia. [Influence of storage conditions on the culinary qualities of potatoes]. Kartofelevodstvo. Uradzhai, 5, 143-146 [in Bilorus].
Zubarev, Α. A., Karhyn, Y. F., Haushev, E. V. (2008). Vlyianye sredstv zashchyty na produktyvnost kartofelia y kachestvo klubnei. [The influence of protective equipment on potato productivity and the quality of tubers]. Dostyzhenyia nauky y tekhnyky APK, 9, 22-24 [in Russian].
Kuchko, A. A. [ta in.]. (1998). Osoblyvosti biokhimichnoho skladu bulb novykh sortiv kartopli. [Features of biochemical composition of tubers of new potato varieties]. Kartopliarstvo, 28, 52-56 [in Ukrainian].
Kuchko, A. A., Mytsko, V. M. (1997). Fiziolohichni osnovy formuvannia vrozhaiu i yakosti kartopli. [Physiological bases of the formation of crop and quality of potatoes]. Kyiv : Dovira, 142 [in Ukrainian].
Samotus, B. [et al.]. (1974). Polich potato varieties and strains. Potato Res., V. 17, 1, 64-96 [in Polsha]. https://doi.org/10.1007/BF02361871
Metodychni rekomendatsii shchodo provedennia doslidzhen z kartopleiu. (2002). Nemishaieve: UAAN, Instytut kartopliarstva, 182 [in Ukrainian].
Kozlova, L. N. (2005). Otsenka kartofelia po byokhymytcheskym y tekhnolohycheskym pokazateliam kachestva klubnei v selektsyy sortov, pryhodnykh dlia promyshlennoi pererabotky. [Assessment of potato by biochemical and technological quality indicators of tubers in the selection of varieties suitable for industrial processing]. pos. Samokhvalovymy Mynskoi obl, 24 [in Bilorus].
Pysarev, B. A. (1990). Sortovaia ahrotekhnyka kartofelia. [Varietal agricultural technology for potatoes]. Moskva : Ahropromyzdat. 208 [in Russian].
Husev, S. A., Metlytskyi, L. V. (1982). Khranenye kartofelia. [Potato storage]. Moskva : Kolos, 221 [in Russian].
Metlytskyi, L. V., Husev, S. A., Tektonydy, Y. P. Osnovy byokhymyy y tekhnolohyia khranenyia kartofelia. [Basics of biochemistry and technology of potato storage]. Moskva : Kolos, 207 [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).