Розроблення засобу для виявлення днк бактерій виду LISTERIA MONOCYTOGENES методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.03.025Анотація
Основним методом виявлення L. monocytogenes є мікробіологічний, однак із-за особливостей біологічних властивостей збудника (різна активність продукування лістеріолізину О (ЛОО), поширення L-форм) за допомогою цього методу не завжди можна виявити або підтвердити належність збудника до виду L. monocytogenes. Співробітниками УЛЯБП АПК розроблюється засіб індикації Listeria monocytogenes методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Метою даної роботи було визначення специфічності та чутливості праймерів для детекції L. monocytogenes методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі, в тому числі L-форм L. monocytogenes сферопластного та протопластного типів. Робота проводилася з використанням референтних штамів актуального виду найбільш актуальних серотипів 1/2А, 1/2В, 3А, 4В. В статті наведено результати визначення специфічності та чутливості праймерів по відношенню до L. monocytogenes вказаних серотипів, а також L-форм Listeria monocytogenes.
Ключові слова: Listeria monocytogenes, L-форми, біологічні властивості, полімеразна ланцюгова реакція в реальному часі
Посилання
Invasive Listeriosis in the Foodborne Diseases Active Surveillance Network (FoodNet), 2004-2009: Further Targeted Prevention Needed for Higher-Risk Groups / B. J. Silk [et al.] // Clinical Infectious Diseases. – 2012. – Vol. 54. – P. 396–404.
Listeria monocytogenes in milk and dairy products / A. Kasalika [et al.] // Biotechnology in Animal Husbandry. – 2011. – Vol. 27, № 3. – P. 1067–1082.
Listeria rocourtiae sp. nov. / A. Leclercq [et al.] // Intern. J. of systematic and evolutionary microbiol. – 2010. – Vol. 60. – P. 2210–2214.
Evolutionary history of the genus Listeria and its virulence genes / M. W. Schmid [et al.] // Systematic and Applied Microbiology. – 2005. – Vol. 28. – P. 1–18.
Detection, quantification and vitality of Listeria monocytogenes in foods as determined by quantitative PCR / K. Rantsiou [et al.] // Intern. J. of Food Microbiology. – 2008. – Vol. 121. – P. 99–105.
Churchill R. L. T. Detection of Listeria monocytogenes and the toxin listeriolysin O in food / R. L. T. Churchill [et al.] // J. of Microbiological Methods. – 2006. – Vol. 64. – P. 141–170.
Use of PCR primers derived from a putative transcriptional regulator gene for species-specific determination of Listeria monocytogenes / D. Liu [et al.] // Intern. J. of Food Microbiology. – 2004. – Vol. 91. – P. 297–304.
Zhou X. Polymerase chain reaction detection of Listeria monocytogenes using oligonucleotide primers targeting actA gene / X. Zhou, X. Jiao // Food Control. – 2005. – Vol. 16. – P. 125–130
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).