Адаптивний потенціал колекційних зразків перцю однорічного довгоплідного (паприки) (Capsicum annum L. convar. longum dc) для створення комерційно ефективних сортів

Автор(и)

  • S. V. Kormosh Закарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція НААН

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.04.004

Ключові слова:

перець однорічний довгоплідний (паприка), селекція, продуктивність, ріст, розвиток, мінливість, морфологічні ознаки, біохімічний склад, сорт

Анотація

У статті висвітлено питання перспективи вирощування і використання перцю однорічного довгоплідного (паприки) в умовах відродження ринку овочевої галузі Закарпаття і можливості створення нової ніші пряної продукції. Результати дослідження нетрадиційної овочевої культури впродовж 2011-2016 рр. свідчать про те, що агрокліматичні умови низинної зони регіону сприятливі для вирощування цього виду. Глибоке і детальне вивчення колекційних зразків вітчизняної та зарубіжної селекції сприяло встановленню адаптивного потенціалу та морфолого-біологічних особливостей розвитку рослин і формування продуктивності, залежно від умов вирощування. Результати дослідження вказують на кореляційну взаємодію між кількісними ознаками та урожайністю, що дає можливість правильно спрямувати добір батьківських пар для схрещування і створення комерційно привабливих сортів . Визначено реакцію зразків на метеорологічні умови та встановлено коефіцієнт екологічної пластичності, специфічну адаптивну здатність (САЗ) й селекційну цінність генотипу (СЦГ). Виявлені перспективні форми для ведення селекції і насінництва за змінних екологічних чинниках. Встановлено мінливість вмісту біохімічних речовин та господарський оздоровчо-профілактичний потенціал перцю однорічного довгоплідного (паприки). Доведено економічну ефективність вирощування нового сорту Берегівський та впровадження його у господарства різної форми власності.

Посилання

Kybala Ya. (1986). Speciyi I pryanosty [Spices]. Prague: Artiya, 1986. 224.

Gorova Т.К., Yakovenko К.І. ed. (2001). Sychasni metodu selekcii ovochevuh I bashtannuh kul’tyr [Modern methods of selection of the

vegetable and melons gourds crops]. Kharkiv, Ukraina: Оsnova, 642.

Somos András. (1981). A paprika. Budapest: Akadémiai kiadó, 1981. 396.

Formazyuk V. I. Enciclopediya pishchevih lecarstvenih rasteniy; Kulturnie I dicorastushchie rasteniya v practicheskoy medicine [Encyclopedia of food and medicine plants]. К.: Pub. А.S.К., 2003. P. 134-137.

Bondarenko G. L., Yakovenko K. I. (2001). Metodica doslidnoyi spravi v ovochivnuctvi I bashtannuctvi [Methods of research in vegetable and melon forming.]. Kharkiv: Osnova, 2001. 369.

Anatomicheskie metodu issledovaniya kyl’tyrnuh rasteniy (1986) [Anatomic methods of investigation of the cultivated plants]. Мoscow, Russia, 16 – 17.

GorovaТ.К., Yakovenko К.І.ed. (2001). Sychasni metodu selekcii ovochevuh I bashtannuh kul’tyr [Modern methods of selection of the vegetable and melons and gourds crops]. Kharkiv, Ukraina: Оsnova, 642.

Vavilov N. I. Ucheniye o proishozdeniyi culturnih rasteniy posle Darvina. Izbrannie trudi [Vavilov N. I. The doctrin of the origin of cultivated plants after Darvin. Selected works,]. 1965. T. V. P. 233-255.

Metodica provedennya ekspertuzu sortiv percyu odnorichnoho (solodkoho, hirkoho, papruku, chili) na VOS [Method of conducting examination of annual peppers (sweet, bitter, paprika, chili) (Capsicum annum L.) on VOSS]. Kuyiv, 2006. T.2, Ch. 3. P.1-18.

Gromyko G, L. (1981). Statistica [Statistics.]. Moscow: Moscowskiy universitet, 1981. 408.

Dospekhov B.A. (1985) Metodika polevoho oputa [Methods of field experiment]. Мoscow: Коlos, 351.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-08-28

Номер

Розділ

Агрономія