Нові підходи до побудови внутрішнього контролю витрат м’ясопереробного підприємства



T. М. Mishchenko

Анотація


Функціонування м’ясопереробних підприємств в умовах конкурентного середовища та посиленого режиму ресурсозбереження обумовлює необхідність налагодження системи управління витратами. Особливе місце в цій системі займає внутрішній контроль, який є важливим елементом функціонування центрів відповідальності м’ясопереробного підприємства і джерелом необхідної, об’єктивної та своєчасної інформації для прийняття управлінських рішень.

Існуючі підходи до формування системи внутрішнього контролю витрат м’ясопереробних підприємств потребують переосмислення контролю не стільки як засобу мінімізації витрат, а як інструменту управління витратами. Тому питання уточнення змісту понять «відповідальність» та «підзвітність» суб’єктів внутрішнього контролю витрат, як невід’ємних його складових, становлять інтерес для теорії і практики.

Запропоновано розглядати поняття «відповідальність» та «підзвітність»у контексті концепції «підзвітності», яка наповнює іншим конкретним змістом ці терміни, об’єднуючи відповідальність, звітність та обов’язки щодо внутрішнього контролю витрат.

Підґрунтям для формування управлінської підзвітності є чіткий розподіл обов’язків та повноважень, який водночас попереджує виникнення ризику ухилення від виконання процедур контролю.

Такий підхід є найприйнятнішим заформуваннясистеми управ­лінсь­кої підзвітності суб’єктів внутрішнього контролю та її інтеграції в систему управління витратами центрів відповідальності м’ясо­переробного підприємства.

Нове сприйняття понять «відповідальність» та «звітування» суб’єктів внутрішнього контролю витрат забезпечуєперсоніфікацію відповідальності за рівень відхилень витрат від установлених показників і прийняття необхідних управлінських рішень.

Ключові слова:витрати, внутрішній контроль, підзвітність, відповідальність, м’ясопереробне підприємство

Повний текст:

PDF

Посилання


Mishchenko, T. M. (2015) Oblik I kontrolʹ vytrat vyrobnytstva m'yasopro-duktsiyi [Accounting and control of production costs of meat products]. Kyiv, 257.

Bovens. M. Analyzing and Assessing Accountability: A Conceptual Framework. European Law Journal, 2007.–13(4). pp.447-468.

Verner, Ya. Kontseptsiya «pidzvitnosti» [Concept of «accountability»] :http://agree-europe.de/images/.../Expertenbeitrag_Jann_UKR.pdf.

Mishchenko, T. M. (2018) Vidpovidalnist i pidzvitnist – vzayemopov'yazani skladovi vnutrishnoho kontrolyu [Responsibility and accountability - interconnected components of internal control]. Prychornomorski ekonomichni studiyi. 26/2, 103-107.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.