УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРЄМСТВАХ МОЛОКОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ



O. Barylovych

Анотація


У статті досліджено теоретичні засади формування систем управління якістю, заснованих на принципах HACCP. Розглянуто основоположні принципи системи HACCP, види можливих ризиків. Наведено основні етапи впровадження системи HACCP на підприємстві.

Визначено, що система управління якістю (СУЯ) на підприємстві не обмежується лише запровадженням системи HACCP. Для її ефективного функціонування необхідно також створення таких передумов як якісна виробнича практика (GMP) і якісна практика гігієни (GHP). Велике значення також має запровадження таких стандартів як ISO 9001, що описує вимоги до організації СУЯ, управління документацією, персоналу, та ISO 22000, який відображає всі вимоги, необхідні для ефективного функціонування СУЯ на харчовому підприємстві. Вказано, що іншими міжнародно визнаними стандартами, що на даний час успішно застосовуються харчовими підприємствами світу, є Міжнародний стандарт на продукти харчування (IFS) та Світовий стандарт на харчові продукти Британського консорціуму роздрібних продаж (BRC Global Standart – Food).

Визначено, що застосування системи HACCP і одержання якісного і безпечного молока і молочних продуктів вимагає контролю і нагляду за технологічним ланцюгом, який включає наступні стадії: отримання молока – первинна обробка – зберігання – транспортування – переробка – реалізація молочної продукції. Тобто основою виробництва молочної продукції високої якості є отримання безпечного і повноцінного молока-сировини. З цією метою на підприємствах, що займаються виробництвом сирого молока, запропоновано застосовувати так звану Хорошу практику фермерського господарювання – GDFP (Good Dairy Farming Practice). 

Повний текст:

PDF

Посилання


Barylovych O.M. (2008). Implementation of quality control systems and product safety as one of the main prerequisites for the further development of the dairy industry. Scientific herald of the National Agrarian University, 2008, 119, 67-71.

The system of food safety assessment at critical control points. Milk processing, 2006, 10, 18-22.

Shepeleva O.V. (2006). Management of quality and safety of dairy products. System hike. Dairy business, 2006, № 6, 44-47.

Yakubchak O.M., Melnyk M.A., Taran T.V. (2007) Control over the production of milk. Products and ingredients. 2007, № 3, 68-69.

Osadchuk O.P. (2015). Formation of the quality management system at dairy enterprises: dissertation author's abstract for obtaining the scientific degree of the candidate of economic sciences: specialty 08.00.04 "Organization and management of enterprises". – K., 2015, 23.

Skovorynska O.I., Cilonova N.B. (2016). Features of introduction of quality management system in dairy processing enterprises of Ukraine on the basis of risk-oriented approach. Access mode: http://www.sworld.com.ua/konfer-vuz3/45.pdf

Requirements of HACCP and ISO 22000 as a way to prosperity of food products manufacturers (2006). Dairy business, 2006, 5, 32-33.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.