ЕФЕКТВНІСТЬ ВРОБНЦТВА МОЛОКА В СПЕЦІАЛІЗОВАНХ АГРАРНХ ПІДПРЄМСТВАХ



L. Stepasiuk, Y. Sinyak

Анотація


У статті охарактеризовано сучасний стан та ефективність виробництва молока в спеціалізованих аграрних підприємствах України. Підкреслено, що в умовах глобалізації агропромислового комплексу важлива роль відводиться спеціалізованим молочним підприємствам, адже від їх ефективного розвитку залежить ступінь забезпечення населення України надзвичайно важливими продуктами харчування.

Встановлено, що кризові явища в молочному скотарстві сільськогосподарських підприємств викликані зниженням інвестиційної привабливості,  відсутністю економічної зацікавленості у виробництві молока; недосконалістю економічного регулювання розвитку молочного скотарства з боку держави; погіршенням забезпеченості сільськогосподарських підприємств матеріально-технічними ресурсами та ін.

Обґрунтовано, що підвищення рівня концентрації та спеціалізації виробництва є запорукою успішного розвитку галузі скотарства. Вагомими аргументами на користь великотоварного виробництва є розрахунки, які свідчать, що з підвищенням концентрації виробництва зменшуються витрати на одиницю продукції. Також, у великих за розмірами підприємствах вища якість виробленого молока і, як наслідок, ціна реалізації порівняно з особистими господарствами населення. За рахунок впровадження інноваційних технологій, модернізації обладнання для оптимізованої годівлі тварин, а також забезпечення поголів’я високоякісним кормами  спеціалізовані аграрні підприємства забезпечують високу технологічність та якість продукції.

На підставі комплексного дослідження доведено, що стратегічним завданням держави повинно стати відродження спеціалізованих товарних молочних ферм, формування великих холдингів, об'єднань і комплексів, які впроваджують передові технології та досягнення селекційної науки. Виконати поставлені завдання можливо лише за умов збалансованості рівноваги між попитом і пропозицією на ринку молока і молочної продукції.

Ключові слова: підприємство, молоко, собівартість, спеціалізація, рівень рентабельності, прибуток


Повний текст:

PDF

Посилання


Stepasyuk L.M., Titenko Z.M. (2018). Formation of the level of demand for milk аnd meat. AgroSvit, 6 : 46-50

Statistical information. Official site of the State Statistics Committee of Ukraine. [Electronic resource]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua

Legeza D.G. (2011). Competitiveness of agricultural enterprises. Kyiv. NSC «IAE». 396p.

Keranchuk, T.L. (2015). Modern problems of dairy business development in Ukraine. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky, 4 : 408-413.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.