Енергетична ефективність виробництва свинини на комплексах
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/energiya2019.01.141
Анотація
Анотація. Розглянуті основні проблеми та перспективи підвищення енергетичної ефективності виробництва свинини. Проведено аналіз сучасного виробництва продукції на свиновідгодівельних комплексах. Розроблені методологічні підходи до енергетичної оцінки ефективності виробництва продукції для ефективного врахування всіх складових енерговитрат на комплексі. З енергетичної точки зору на свинокомплексах в процесі виробництва в залежності як від кількості та якості продукції оціночним критерієм виступає коефіцієнт біоенергетичної ефективності який не є постійною величиною. Для ефективного врахування всіх складових енерговитрат на комплексі доцільно використовувати балансну модель витрат енергії. Витрати енергії представлені як сума всіх складових енерговитрат, як біоенергетичних, так і технічних на виробництво продукції. Застосування системного біоенергетичного аналізу дає змогу перевищити можливості техніко економічного аналізу, щодо виявлення резервів невідновлювальних енергоресурсів. Сумарні витрати всіх видів ресурсів перераховують в енергетичні одиниці за відповідними енергетичними еквівалентами. Критерієм оцінки вибрано коефіцієнт біоенергетичної ефективності виробництва свинини. За основу розрахунку потоків енергії у тваринництві взято перспективну модель свинокомплексу на 3 тис. голів. Важливим питанням є оптимальна потужність свиновідгодівельного комплексу для ефективного вирощування тварин. На підставі аналізу енергетичного балансу, з’ясовано, що залежно від розмірів комплексу ефективність вирощування продукції змінюється, а саме, при збільшенні розмірів збільшуються коефіцієнт біоенергетичної ефективності і досягає свого максимального значення при розмірах комплексу 54 тис. гол.
Ключові слова: енергетична ефективність, свиновідгодівельні комплекси, оптимізація параметрів
Повний текст:
PDFПосилання
Dmytruk, D.P. Klymenko, L.V. (2006). Proizvodstvennyiy tsikl v oblasti svinovodstva: natsionalnyiy i mirovoy opyit [Production cycle in the field of pig breeding: national and international experience]. Kyiv: ZAO «Nachalova», 133.
Korchemnyj, M. О, Fedorejko, V. M, Shherban V. A. (2001). Energozberezhennya v agropromyslovomu kompleksi. [Energy saving in the agro-industrial complex]. Ternopil: Pidruchnyky i posibny`ky, 975.
Tyxomyrov, D. A. (2013). Programmnyiy proekt dlya rascheta potrebnoy moschnosti teploenergeticheskogo oborudovaniya i godovogo rashoda teplovoy energii na ob'ektah zhivotnovodstva. [Software project for calculating the required power of heat energy equipment and annual consumption of heat energy at livestock facilities]. Vestnik VIESH, 1(10), 47–50.
Chmil, A. I. (2015). Enerhetychna efektyvnist i ekolohichna bezpeka zamknutykh ekoloho-biotekhnichnykh system v tvarynnytstvi [Energy efficiency and ecological safety of closed ecological and biotechnical systems in animal husbandry]. Kyiv, «Komprynt», 163.
Chmil, A. I. (2017). Energetychna efektyvnist zamknenyx biosystem. [Energy efficiency of closed biosystems] Kyiv, «Komprynt», 221.
Gonchar, T.I., Teglyaj, O.M., (2010). ResursozberIgayuchI tehnologIYi virobnitstva svinini, yak osnova pIdvischennya efektivnostI galuzI. NaukovI pratsI KIrovogradskogo natsIonalnogo tehnIchnogo unIversitetu. [Resource-saving pork production technologies as a basis for increasing the efficiency of the industry] Ekonomichni nauky, vypusk 18 (1), 220 – 225.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.