Вплив магнітного поля на посівні якості насіння зернових культур

Автор(и)

  • V. Savchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • А. Sinyavsky Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • V. Bunko ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»
  • O. Makarov ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»
  • N. Kovalchuk ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»

DOI:

https://doi.org/10.31548/energiya2020.02.015

Анотація

Анотація. Застосування передпосівної обробки насіння в магнітному полі дає можливість підвищити врожайність сільськогосподарських культур, зменшити захворюваність рослин, підвищити біохімічні показники рослин і якість продукції.

При обробці насіння в магнітному полі зростає швидкість хімічних реакцій, транспорт іонів, проникність мембран, водопогливання насіння та концентрація в клітинах кисню, що сприяє покращенню посівних якостей насіння.

Встановлено, що зміна посівних якостей насіння при їх обробці в магнітному полі залежить від квадрата магнітної індукції, градієнта магнітного поля і швидкості руху насіння.

При зміні магнітної індукції від 0 до 0,065 Тл енергія проростання і  схожість насіння зростають, а при подальшому збільшенні магнітної індукції починають зменшуватися. На зміну посівних якостей насіння впливає швидкість їх руху в магнітному полі та градієнт магнітного поля, хоча вони є менш значущими факторами, ніж магнітна індукція. Кращі результати були при менших значеннях швидкості і більшому градієнті магнітного поля.

Найбільш ефективним режимом передпосівної обробки насіння в магнітному полі є магнітна індукція 0,065 Тл при чотирикратному перемагнічуванні, градієнті магнітного поля 0,57 Тл/м і швидкості руху 0,4 м/с.

При такому режимі передпосівної обробки насіння в магнітному полі енергія проростання зернових культур порівняно з контролем збільшилася на 16 – 50 %, а схожість – на 10 – 38 %.

 Ключові слова: насіння, магнітна індукція, швидкість руху насіння, градієнт магнітного поля, енергія проростання, схожість

Посилання

Grigor'yeva, O. Sposoby podgotovki semyan k posevu [Methods for preparing of seeds for sowing]. Les Prom, 2014. No. 6 (104). - Page 176-177.

Zholobova, M.V. Analiz ustanovok dlya predposevnoy obrabotki semyan [Analysis of plants for presowing seed treatment]. Nauchnyy zhurnal KubGAU. 2012. Vol. 83 (09). - Page 1-10.

Kozyrskyi, V., Savchenko, V., Sinyavsky O. Presowing Processing of Seeds in Magnetic Field. Handbook of Research on Renewable Energy and Electric Resources for Sustainable Rural Development. IGI Global, 2018. - Page 576-620.

https://doi.org/10.4018/978-1-5225-3867-7.ch024

Kozyrskiy, V. V., Savchenko, V. V. Sinyavsky, А. Yu. Vliyaniye magnitnogo polya na diffuziyu molekul cherez kletochnuyu membranu semyan sel'skokhozyaystvennykh kul'tur [The influence of magnetic field on the diffusion of molecules through the cell membrane of seed crops ]. Vestnik VIESKH. 2014. No. 2 (15). - Page 16-19.

Savchenko, V. V., Sinyavsky, А. Yu. Vodopogloshcheniye semyan zernovykh kul'tur pri predposevnoy obrabotke v magnitnom pole [Water absorption of seeds of grain crops during presowing treatment in a magnetic field]. Innovatsii v sel'skom khozyaystve. 2017. Vol.2. - Page 89 - 93.

Savchenko, V. V., Sinyavsky, А. Yu. Vplyv mahnitnoho polia na dyfuziiu molekul kysniu cherez klitynnu membranu [Influence of the magnetic field on the diffusion of oxygen molecules through a cell membrane]. Enerhetyka ta komp'iuterno-intehrovani tekhnolohii v APK. 2014. No 2 (2). - Page 31 - 32.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-23

Номер

Розділ

Статті