Вплив магнітного поля на посівні якості насіння вівса



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/energiya2020.03.018

V. Savchenko, A. Synyavsky, V. Bunko, I. Gvozdyk, L. Yakovina

Анотація


Забезпечення підвищення врожайності сільськогосподарських культур та зменшення захворюваності рослин без застосування хімічних засобів є важливим завданням.

Нині багатьма дослідниками встановлено позитивний вплив постійного магнітного поля на насіння сільськогосподарських культур при передпосівній обробці, яке проявляється в підвищенні врожайності сільськогосподарських культур, зменшенні захворюваності рослин, підвищенні біохімічні показників і якості продукції.

Метою дослідження було встановлення впливу магнітного поля на посівні якості насіння вівса при передпосівній обробці.

Експериментальні дослідження впливу магнітного поля на енергію проростання і схожість насіння проводили з насінням вівса сорту «Деснянський» методом планування експерименту.

Встановлено, що при обробці насіння в магнітному полі зростає швидкість хімічних реакцій, транспорт іонів, проникність мембран, водопоглинання насіння та концентрація в клітинах кисню, що сприяє покращенню посівних якостей насіння.

Встановлено, що зміна посівних якостей насіння при їх обробці в магнітному полі залежить від квадрата магнітної індукції, градієнта магнітного поля і швидкості руху насіння.

Найбільш ефективним режимом передпосівної обробки насіння вівса в магнітному полі є магнітна індукція 0,065 Тл при чотирикратному перемагнічуванні, градієнті магнітного поля 0,57 Тл/м і швидкості руху 0,4 м/с.

 Ключові слова: насіння, овес, магнітна індукція, швидкість руху насіння, градієнт магнітного поля, енергія проростання, схожість


Повний текст:

PDF

Посилання


Grigor'yeva, O. (2014). Sposoby podgotovki semyan k posevu [Methods for preparing of seeds for sowing]. Les Prom, 6 (104),176-177.

Zholobova, M.V. (2012). Analiz ustanovok dlya predposevnoy obrabotki semyan [Analysis of plants for presowing seed treatment]. Nauchnyy zhurnal KubGAU, 83 (09), 1-10.

Kozyrskyi, V., Savchenko, V., Sinyavsky O. (2018). Presowing Processing of Seeds in Magnetic Field. Handbook of Research on Renewable Energy and Electric Resources for Sustainable Rural Development. IGI Global, 576-620.

https://doi.org/10.4018/978-1-5225-3867-7.ch024

Savchenko, V. V., Sinyavsky, А. Yu. (2017). Vodopogloshcheniye semyan zernovykh kul'tur pri predposevnoy obrabotke v magnitnom pole [Water absorption of seeds of grain crops during presowing treatment in a magnetic field]. Innovatsii v sel'skom khozyaystve, 2, 89 - 93.

Kozyrskiy, V. V., Savchenko, V. V. Sinyavsky, А. Yu. (2014). Vliyaniye magnitnogo polya na diffuziyu molekul cherez kletochnuyu membranu semyan sel'skokhozyaystvennykh kul'tur [The influence of magnetic field on the diffusion of molecules through the cell membrane of seed crops ]. Vestnik VIESKH, 2 (15), 16-19.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.