Універсальні режими технологічної переробки колоїдних капілярно-пористих матеріалів методом конвективного сушіння
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/energiya2020.06.015
Анотація
Анотація. Сучасне суспільство зіткнулось із такими проблемами 21 століття як пандемія, екологічна криза, викиди парникових газів тощо. Тому стає надзвичайно важливим функціональне харчування людей, яке неможливе без правильної технологічної переробки з максимальним збереженням всіх БАР, та зменшення споживання енергії у всіх галузях промисловості. Це в комплексі може підсилити суспільний імунітет та позитивно вплинути на економіку.
До функціональних продуктів харчування (за класифікацією основних рослинних функціональних інгредієнтів д.т.н. Ж. О. Петрової) відносяться антиоксидантні на основі столового буряку, каротиновмісні та фітоестрогенні на основі сої.
Одним із найактульніших питань є високоякісна переробка рослинної сировини (колоїдні капілярно-пористі матеріали) та покращення показників енергоефективності процесів сушіння. Важливим завданням при переробці рослинної сировини методом зневоднення є збереження біологічно активних речовин.
Нами було досліджено вплив режимних параметрів сушіння з метою максимального збереження БАР у висушеній антиоксидантній та фітоестрогенній сировині. У результаті проведених досліджень кінетики сушіння, розроблено універсальні режими зневоднення: 60 ºС та енергоефективний ступеневий режим 100/60 ºС для антиоксидантної та фітоестрогенної рослинної сировини, які максимально зберігають функціональні властивості та дозволяють отримати високоякісну сушену продукцію та харчові порошки. Застосування таких режимів дозволяє інтенсифікувати процес сушіння до 40 %.
Ключові слова: енергоефективність, кінетика сушіння, функціональні продукти, антиоксиданти, фітоестрогениПовний текст:
PDF (English)Посилання
Duenha, J. L., Cassia, R. (2018). Grasiele Scaramal Effect of pH on the stability of red beet extract (Beta vulgaris 1.) microcapsules produced by spray drying or freeze drying. Food Sci. Technol, Campinas, 38 (1), 72-77.
https://doi.org/10.1590/1678-457x.34316
Kowalski, S. J., Lechtanska, J. M. (2015). Drying of red beetroot after osmotic pretreatment: Kinetics and quality considerations. Chemical and Process Engineering, 36 (3), 345-354.
https://doi.org/10.1515/cpe-2015-0024
Report on food self-sufficiency rate in Japan (in Japanese): Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Japan. Available at: http//www.maff.go.jp/index.html_2003
Park, H. W., Han, W., Y., Kang, H., W., Yoon, W., B. (2017). Drying characteristics of soybean (glycine max) using continuous drying and intermittent drying. Proceeding of the Internatoinal Food Operations and Processing Simulation Workshop, 8-15.
Petrova, Zh. O., Slobodianiuk, K. S. (2019). Energy-efficient modes of drying of colloidal capillary-porous materials. Journal of Engineering Physics and Thermophysics. Vol.92, №5, 1231-1238.
https://doi.org/10.1007/s10891-019-02038-x
Petrova, Zh. O., Paziuk, V. M., Samoilenko, K. M., Chepeliyk, O. P. (2018). Effect of treatment modes on quality and antioxidant properties of tomato and beet processing products. Ukrainian food journal. Volume 7, Issure 2, 291-302.
https://doi.org/10.24263/2304-974X-2018-7-2-12
Snyezhkin, U. F., Petrova, Zh. O., Paziuk, V. M. (2016). Enerhoefektyvni teplotekhnolohiyi vyrobnytstva funktsionalʹnykh kharchovykh poroshkiv [Energy efficient heat technologies for the production of functional food powders]. NASU, Institute of Technical Thermophysics. - Vinnytsia: VNAU, 458.
Petrova, Zh. O., Slobodianiuk, K. S. Intensyfikatsiya protsesu sushinnya roslynnoyi sumishi z soyi ta batatu [Intensification of the process of drying the vegetable mixture of soybeans and sweet potatoes]. Scientific works [Odessa National Academy of Food Technologies], T.82, output 1, 18-22.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.