Дослідження впливу модифікації живлення ембріонів курей у процесі інкубації на виводимість яєць



N.V. Shomina, O.M. Baydevlyatova, T.V. Olkhovska

Анотація


Спосіб живлення "в яйце" (in ovo) застосовують з метою впливу на здатність дорослої птиці засвоювати мінерали та енергію з кормів, на її стійкість до імунологічних, екологічних та окислювальних стресів. Ступінь відповіді на живлення in ovo з одного боку залежить від генетики, віку птиці, розміру яйця та умов інкубації (тобто епігенотипу), з іншого – від складу застосованого розчину, місця та періоду його введення. Мета роботи полягала у дослідженні впливу різних сумішей, введених in ovo в амніотичну рідину на ембріогенез і результати інкубації яєць курей яєчного напряму продуктивності. Дослідження проведено на інкубаційних яйцях курей породи бірківська барвиста, з яких було сформовано 4 дослідних та 1 контрольну групи. В яйця дослідних груп у період 420 годин інкубації уводили суміші вітамінів, вітамінів з амінокислотами, вуглеводи та пробіотики. Речовини вводили в амніотичну рідину. Надалі, при заковтуванні амніотичної рідини ембріонами, введені речовини потрапляли до травного тракту. Усі маніпуляції з введення поживних розчинів у яйце проводили у стерильному, спеціально підготовленому боксі з використанням разових 2 мл шприців. Було встановлено виражений позитивний вплив введення вуглеводів і пробіотиків на результати інкубації: отримані показники виводимості яєць були на 15,0 та 12,5% відповідно вищими за контроль. Оцінка живої маси добових курчат контрольної та дослідних груп свідчить, що курчата із групи, де застосовували ін’єкцію глюкози мали на 3,1% більшу живу масу порівняно до контролю. Отримані результати будуть використані у подальшій роботі з вивчення впливу живлення ембріонів in ovo на показники постнатального розвитку курчат яєчного напряму продуктивності.

Ключові слова


інкубація, ембріони курей, модифікація живлення, годівля in ovo, виводимість яєць

Повний текст:

PDF

Посилання


Ashwell, C., & Angel, C. (2010). Nutritional genomics: A practical approach by early life conditioning with dietary phosphorus. Revista Brasileira De Zootecnia-brazilian Journal of Animal Science, 39. doi:10.1590/S1516-35982010001300030. [in English].

Ferket, P. (2014). The potential of in ovo feeding and perinatal nutrition. Poultry Industry. Retrieved from https://en.engormix.com/poultry-industry/articles/the-potential-ovo-feeding-t36198.htm. [in English].

Jha, R., Singh, A., Yadav, S., Berrocoso, J., & Mishra, B. (2019). Early nutrition programming (in ovo and post-hatch feeding) as a strategy to modulate gut health of poultry. Frontiers in Veterinary Science. 6. Retrieved from https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fvets.2019.00082. [in English].

Jha, R., Das, R., Oak, S., & Mishra, P. (2020). Probiotics (direct-fed microbials) in poultry nutrition and their effects on nutrient utilization, growth and laying performance, and gut health: a systematic review. Animals, 10, 1863. doi:10.3390/ani10101863. [in English].

Peebles, E. (2018). In ovo applications in poultry: A review. Poultry Science, 97(7), 2322-2338. doi: 10.3382/ps/pey081. [in English].

Saeed, M., Babazadeh, D., Naveed, M., Alagawany, M., El-Hack, M., Arain & Chao, S. (2019). In ovo delivery of various biological supplements, vaccines and drugs in poultry: current knowledge. Journal of Science in Food Agriculture, 99(8), 3727-3739. doi: 10.1002/jsfa.9593. [in English].

Uni, Z., Ferket, P., Tako, E., & Kedar, O. (2005). In ovo feeding improves energy status of late-term chicken embryos. Poultry Science, 84, 764–770. doi:10.1093/ps/84.5.764. [in English].

Yan, F., Angel, C., Ashwell, C., Mitchell, A., & Christman, M. (2005). Evaluation of the broiler's ability to adapt to an early moderate deficiency of phosphorus and calcium. Poultry Science, 84, 1232-1241. doi:10.1093/ps/84.8.1232. [in English].

Zhang, H., Elliott, K., Durojaye, O., Fatemi, S., Schilling, M.,&Peebles, E. (2019). Еffects of in ovo injection of L-ascorbic acid on growth performance, carcass composition, plasma antioxidant capacity, and meat quality in broiler chickens. Poultry Science, 2019, 98 (9), 3617-3625. doi.org/10.3382/ps/pez173. [in English].


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.