Обґрунтування допустимого відхилення виконання технологічних операцій в процесі годівлі тварин

Автор(и)

  • В. С. Хмельовський Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.31548/machenergy2020.03.089

Ключові слова:

годівля тварин, технологічний процес, графік роботи, приготування кормів, роздавання кормової суміші.

Анотація

Розглянуті питання виконання технологічних процесів приготування та роздавання кормової суміші, згідно із графіком виконання технологічних операцій тваринницького комплексу. Процеси приготування та роздавання кормової суміші, в значній мірі, знаходяться під впливом природно-кліматичних умов, а відповідно, щоденне виконання технологічних операцій має певні відхилення в часі згідно розпорядку роботи тваринницького комплексу. Однією з особливостей процесів приготування та роздавання кормової суміші є переміщення кормоприготувального агрегату між сховищами кормів за різних погодних умов, які впливають на швидкість руху агрегату. За результатами оцінки характеру затримок виконання технологічних операцій в процесах приготування та роздавання кормової суміші, методом математичного моделювання, визначено вплив на продуктивність тварин, обґрунтовані оптимальні, з точки зору зоотехнічних вимог, інтервали затримки виконання операцій, при яких тварини не втрачають продуктивність та запропоновано шляхи їх компенсації при виконанні технологічних процесів.

Результати літературних досліджень свідчать, що затримка у роздаванні кормової суміші більше 10 хвилин, приводить до стрімкого зростання втрат молочної продуктивності тварин, а час на їх відновлення складає близько 4-5 діб.

На основі проведених досліджень доведено, що компенсувати затримки виконання технологічних операцій процесів приготування та роздавання кормової суміші можна часом, який припадає на змішування кормових компонентів, і може бути частково або повністю скорочений, (за умови одночасного виконання операцій транспортування, від останнього завантаження кормового компонента та змішування).

Розрахунок максимального часу відхилення виконання процесів приготування та роздавання кормової суміші, проведений методом математичного моделювання, визначив, що максимальна тривалість затримки, з врахуванням часу, на який тварини не реагують, може становити 22-27 % від часу приготування кормової суміші.

Посилання

Kostenko V. I. (1995). Livestock and milk and beef production technology. Кyiv. Harvest. 472.

V. Kostenko, A. Uhnivenko, D. Nosevych, T. (2010). Antonyuk Modern technologies of milk production in EU countries and prospects of their implementation in Ukraine. Collection of scientific works. Kamyanets-Podilsky. 18. Series «Technology of production and processing of livestock products». 94-97.

Khmelovskyі V. S. (2018). Ensuring the preparation and distribution of feed for cattle on family farms. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: machinery and energy of agro-industrial complex. Kyiv. 297. 135-139.

Kravchuk V. I., Lutsenko M. M., Mechta V. P. (2008). Progressive technologies of procurement, preparation and distribution of feed: [scientific and practical manual]. Кyiv. Phoenix. 104.

Okopny O. M. (2003). Revival of animal husbandry in Ukraine and directions of its development. Economics of agro-industrial complex. 5. 8-14.

V. Kostenko, D. Melnychuk, G. Bogdanov, I. Ibatullin, V. Kandyba (2006). Methodical recommendations for feeding highly productive cows. Kyiv: NAU Publishing Center. 38.

Kostenko V. I., Mankovsky A. M. (2004). The level of feeding and productivity of cows, which determine the profitability of milk production. Scientific Bulletin of NAU. Kyiv. 74. 238-241.

Mkrtumyan V. S., Shangin G. F. (1978). Influence of reliability of the equipment of feed shops on productivity of a dairy herd. Siberian Bulletin of Agriculture Science. 1. 63-67.

V. D. Voytiuk, I. I. Мельник, R. В. Shatrov, V. G. Opalko, V. I. Soltisyuk, V. V. Marchenko, L. S. Shimko (2016). Operation of machine-tractor park in the agro-industrial complex. Nizhyn: Publishing House "Aspect-Polygraph". 632.

V.D. Voytiuk, V.D. Grechkosiy, R.V. Shatrov, V.G. Opalko, O.A. Beshun, I.I. Chvartatsky, V.V. Marchenko (2017). Technological and transport processes in the production of crop products: a textbook. Nizhyn: Publishing House "Aspect-Polygraph". 928.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-21

Номер

Розділ

Статті