Обґрунтування допустимого відхилення виконання технологічних операцій в процесі годівлі тварин
DOI:
https://doi.org/10.31548/machenergy2020.03.089Ключові слова:
годівля тварин, технологічний процес, графік роботи, приготування кормів, роздавання кормової суміші.Анотація
Розглянуті питання виконання технологічних процесів приготування та роздавання кормової суміші, згідно із графіком виконання технологічних операцій тваринницького комплексу. Процеси приготування та роздавання кормової суміші, в значній мірі, знаходяться під впливом природно-кліматичних умов, а відповідно, щоденне виконання технологічних операцій має певні відхилення в часі згідно розпорядку роботи тваринницького комплексу. Однією з особливостей процесів приготування та роздавання кормової суміші є переміщення кормоприготувального агрегату між сховищами кормів за різних погодних умов, які впливають на швидкість руху агрегату. За результатами оцінки характеру затримок виконання технологічних операцій в процесах приготування та роздавання кормової суміші, методом математичного моделювання, визначено вплив на продуктивність тварин, обґрунтовані оптимальні, з точки зору зоотехнічних вимог, інтервали затримки виконання операцій, при яких тварини не втрачають продуктивність та запропоновано шляхи їх компенсації при виконанні технологічних процесів.
Результати літературних досліджень свідчать, що затримка у роздаванні кормової суміші більше 10 хвилин, приводить до стрімкого зростання втрат молочної продуктивності тварин, а час на їх відновлення складає близько 4-5 діб.
На основі проведених досліджень доведено, що компенсувати затримки виконання технологічних операцій процесів приготування та роздавання кормової суміші можна часом, який припадає на змішування кормових компонентів, і може бути частково або повністю скорочений, (за умови одночасного виконання операцій транспортування, від останнього завантаження кормового компонента та змішування).
Розрахунок максимального часу відхилення виконання процесів приготування та роздавання кормової суміші, проведений методом математичного моделювання, визначив, що максимальна тривалість затримки, з врахуванням часу, на який тварини не реагують, може становити 22-27 % від часу приготування кормової суміші.Посилання
Kostenko V. I. (1995). Livestock and milk and beef production technology. Кyiv. Harvest. 472.
V. Kostenko, A. Uhnivenko, D. Nosevych, T. (2010). Antonyuk Modern technologies of milk production in EU countries and prospects of their implementation in Ukraine. Collection of scientific works. Kamyanets-Podilsky. 18. Series «Technology of production and processing of livestock products». 94-97.
Khmelovskyі V. S. (2018). Ensuring the preparation and distribution of feed for cattle on family farms. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Series: machinery and energy of agro-industrial complex. Kyiv. 297. 135-139.
Kravchuk V. I., Lutsenko M. M., Mechta V. P. (2008). Progressive technologies of procurement, preparation and distribution of feed: [scientific and practical manual]. Кyiv. Phoenix. 104.
Okopny O. M. (2003). Revival of animal husbandry in Ukraine and directions of its development. Economics of agro-industrial complex. 5. 8-14.
V. Kostenko, D. Melnychuk, G. Bogdanov, I. Ibatullin, V. Kandyba (2006). Methodical recommendations for feeding highly productive cows. Kyiv: NAU Publishing Center. 38.
Kostenko V. I., Mankovsky A. M. (2004). The level of feeding and productivity of cows, which determine the profitability of milk production. Scientific Bulletin of NAU. Kyiv. 74. 238-241.
Mkrtumyan V. S., Shangin G. F. (1978). Influence of reliability of the equipment of feed shops on productivity of a dairy herd. Siberian Bulletin of Agriculture Science. 1. 63-67.
V. D. Voytiuk, I. I. Мельник, R. В. Shatrov, V. G. Opalko, V. I. Soltisyuk, V. V. Marchenko, L. S. Shimko (2016). Operation of machine-tractor park in the agro-industrial complex. Nizhyn: Publishing House "Aspect-Polygraph". 632.
V.D. Voytiuk, V.D. Grechkosiy, R.V. Shatrov, V.G. Opalko, O.A. Beshun, I.I. Chvartatsky, V.V. Marchenko (2017). Technological and transport processes in the production of crop products: a textbook. Nizhyn: Publishing House "Aspect-Polygraph". 928.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).